Doping

Published on augusti 6th, 2013 | by Martin Sundquist

5

Krönika: Denna jävla doping

Ni får ursäkta språket, men är det något jag hatar med sport så är det dessa fuskare.

För två veckor sedan åkte Ryan Braun fast för doping. Något som många väntat på i flera år då det fanns misstankar om doping redan innan han blev National Leagues MVP 2011. Han blev friad tack vare en teknisk miss och det blev en massa smutskastning från flera håll, främst från Milwaukee Brewers fans. Hans straff blev 64 matcher, resten av Brewers miserabla säsong. Inte särskilt hårt alltså.

Igår kom domar från Biogenesis-fallet. 12 spelare dömdes till 50 matchers avstängning och accepterade straffet. Några nämnvärda spelare är Nelson Cruz, Everth Cabrera, Jhonny Peralta och Antonio Bastardo.

Den absolut största snackisen var Alex Rodriguez, vad skulle han få för straff? Många talade för en livstidsavstängning och som ni vet är han inte någon ängel direkt. Han har testats positivt för doping 2003, men sluppit straff. Samma år som han blev American League MVP. Domen kom vid 21.00 svensk tid, 211 matchers avstängning vilket innebär att han inte har någon möjlighet att komma tillbaka till basebollen förrän år 2015. Samma år som han fyller 40. Det ger troligtvis samma effekt som en livstidsavstängning. Visserligen finns det flera spelare som är 40 år, men att komma tillbaka efter ett och ett halvt år utan baseboll är osannolikt. Han har dock valt att överklaga domen. Om det är för att han tror att bevisningen är för svag eller att det är ett långskott för en sista chans att spela baseboll på MLB-nivå vet jag inte.

A-Rods dom kommer träda i kraft på torsdag vilket innebär att han får spela fram tills dess, och här kommer den del som jag ogillar mest. New York Yankees valde igår natt att låta honom spela. Här snackar vi alltså om en spelare som åkt fast för doping och har en 211 matcher lång avstängning framför sig och som har en väldigt smutsig bakgrund. Man visar alltså att det är okej att fuska, man tar ett beslut som sätter både klubbens och sportens rykte i skiten.

Med avstängningarna tycker jag att man har kommit en bra bit på den långa vägen mot en ren idrott. Fuskarna kommer alltid finnas där, men kommer straffen göra det?


About the AuthorBack to Top ↑