Krönika

Published on december 30th, 2016 | by Johan Macke

5

Nyårsnotiser

Hej på er och god fortsättning allihopa.
Hoppas ni haft en frööööjdefull jul och att alla fått minst ett basebollträ i julklapp!
Jaså inte det, nähä..

Jag tänkte att en hjärntömning så här inför nya året kunde vara på sin plats.
Så nedan följer lite tankar om aktuella händelser.

Innan jag börjar:
För er som undrar om min jobbsituation kan jag meddela att jag inte fått något nytt ännu, men efter samtal med min nuvarande chef så känns det bättre mentalt just nu och vi är ”inte osams”.
Jag mår mycket bättre än jag gjorde för några veckor sen, så DET är bra!

Edwin Encarnacion hamnade alltså till slut i Cleveland! Hur många trodde på det när offseason inleddes? Vilken grej.. Nästan ÄNNU sjukare var ju att jävla Oakland av alla lag tydligen var de som var närmast? A’s GM Billy Beane ryktas ha erbjudits ett tvåårsavtal värt dryga 50 miljoner dollar. Oakland!

Men som sagt, det blir Cleveland Indians de tre (ev. fyra) kommande säsongerna för Edwin.
Ett kontrakt där jag hört lite olika summor/kontraktsuppbyggnader och fortfarande inte vet exakt vad som gäller. Vissa har rapporterat värdet till 3/65 inkl. en buyout på 5 miljoner, med en option på 20 millar som skulle göra att kontraktet som mest kan bli värt 80 miljoner över 4 år, dvs. samma summa som Toronto Blue Jays tidigare under offeason ska ha erbjudit honom enligt uppgifter.

Men, en annan källa sa att själva optionen är värd 25 miljoner! Dvs kontraktet skulle då lönemässigt innebära 3/55 och bli värt MINST 3/60 med den buy out på 5 millar som ingår! För om DE uppgifterna stämmer, så inte fan pröjsar väl Indians ut 25 miljoner dollar till Edwin inför säsongen 2020?

När det gäller mitt älskade Boston Red Sox så var reaktionen i media lika självklar som att vi lär vara lite halvslitna när vi vaknar på söndag förmiddag:
”Varför signade inte Red Sox Encarnacion när Cleveland fick honom till ett sånt reapris?”

JO, det ska jag förklara för er kära läsare. Man valde en annan väg helt enkelt.
De nya reglerna vad gäller lyxskatten blev så pass tuffa att Dave Dombrowski och co. uppenbarligen tycker att det inte är värt att gå över summan på 195 miljoner dollar för säsongen 2017.
OM det bara hade gällt att betala extra pengar tror jag att de hade gjort det.
Hade David Ortiz ändrat sig och velat spela ett år till hade de definitivt gjort det!

Men, förändringarna i det nya kollektivavtalet som gör att det blir mera kostsamt vad gäller ev. förlorade draftval, minskad summa (en miljon dollar) att signa spelare på den internationella marknaden samt såklart att lyxskatten blir allt högre procentmässigt år för år gjorde att de ville hålla sig under.
Just att de riskerar att förlora pengar på den internationella marknaden var nog en viktig grej, speciellt eftersom de inte fick signa någon spelare de senaste två säsongerna efter att ha tagit in Yoan Moncada.

”Men Macke din drummel, Edwin hade ju varit en fantastisk och logisk ersättare till Ortiz!?”.

Visst hade han det! Själv såg jag Carlos Beltran som en bra ersättare, Mike Napoli en annan. Men ”Dombo” valde en annan väg. Han bytte till sig Chris Sale, signade Mitch Mooreland och ser Hanley Ramirez som en bra ersättare. Det låter som att Ramirez/Mooreland kommer rotera mellan 1B och DH, men jag tror även att det här kan öppna för att fler spelare, Chris Young och Pablo Sandoval (huva!) bl.a., kan få at bats och slippa spela på sin ordinarie position, likt många andra lag använder sin DH. Faktum kvarstår, man förlorar oerhört mycket offensiv produktion och ledarskap nu när ”Big Papi” pensionerat sig, så är det ju! Jag hoppas i alla fall att lagets starting pitching ska kunna tillgodose det och att man kanske kan vinna lite oftare med 5-2 än att det ”måste” bli 8-6 eller liknande.

Förresten, när jag ändå pratar lyxskatt och ”lönetak”. Varför har inte basebollen det?
Vad jag vet har alla de andra stora ligorna i USA det.. NFL, NHL och NBA..
Men inte basebollen, nä de ska ha LYXSKATT istället?!
Jag vet, jag håller på ett lag som spenderar mycket (för mycket ibland!) pengar men jag skulle gladeligen se en förändring i systemet och att commissioner Rob Manfred gick ut och sa:
”Max 195 miljoner, nada mas, då får ni smisk!” (eller något).
Det vore ju kanon, eller? Om inte får gärna någon förklara för mig varför det inte ”går” att genomföra?

Väldigt intressant offseason överlag. Closers och relievers får betalt som fan! Hitters? Not so much..
Ja okej, Ian Desmond fick ett rätt fett kontrakt (5/70) av Colorado Rockies, men sen då?
Kolla alla sluggers som fortfarande finns tillgängliga på marknaden:
Mark Trumbo, Mike Napoli, José Bautista, Pedro Alvarez och Chris Carter bara för att nämna några.

Jag tror i och för sig att Napoli kommer signa med Texas Rangers inom kort och ”Joey Bats” hamnar nog i Toronto igen, men det är en intressant lista på spelare som ännu är utan jobb. MÅNGA homeruns där. Men det är väl som Niklas Bergljung skrev på Twitter, homeruns kontra strikeouts och lågt OBP vägs kanske inte in på samma sätt längre. Många lag har nya och markant yngre GM’s som med dagens sabermetrics-tänkande verkar ”se på sporten” väldigt annorlunda mot tidigare.
En intressant synvinkel på sporten som annars sägs ”vara som den alltid varit”.. Inte då!

New York Post-journalisten Joel Sherman hoppade in som ersättare för Chris ”Mad Dog” Russo i veckans ”High Heat”-avsnitt på MLB Network. Han verkade lite nervös i början men gjorde sen ett strålande jobb. Finns många bra klipp att titta på för den som är intresserad av det!

Den 18:e januari presenteras vilka som väljs in i Hall Of Fame i sommar.
Det kommer bli spännande att se hur många ”steriod guys” som ökar sin röstningsprocent markant, alternativt t.o.m. väljs in. För bara något år sedan kändes det ju som en mindre utopi att spelare som t.ex. Barry Bonds och Roger Clemens skulle kunna väljas in. Nu verkar det inte längre omöjligt.

Svårt det där hela grejen med Hall of Fame, tur att man inte får rösta själv! Först och främst har jag inte följt sporten tillräckligt länge, vad gäller spelarna från 80- och 90-talet samt fram till 2006-2007 så handlar det mer om vad jag sett, hört och läst från andra tyckare. Ingen jättebra grund kanske. Visst har jag sett några spelare som bara MÅSTE in i Hall Of Fame, men det dröjer några år till innan det är dags för dem!

Jag hoppas verkligen att St. Louis Cardinals har något mera på gång! Ett ytterligare ess i rockärmen som gör att de kan utmana Chicago Cubs 2017 på allvar, det vore verkligen kul. Som det ser ut nu är de snäppet efter, framför allt på starting pitching-sidan. Men om rapporterna stämmer att de sägs ta upp jakten med bl.a. Los Angeles Dodgers om att försöka byta till sig 2B Brian Dozier från Minnesota Twins, då snackar vi i alla fall om en mycket kompetent batting lineup!

En sak till om kommande Hall of Fame. Om man inte tycker att Curt Schilling är värd att bli invald i Cooperstown för att han inte vann någon CY Young-titel, inte har tillräckligt många W’s (216) eller något annat så fine, det kan jag inte säga något om. Men de här jävla journalisterna som vägrar rösta på honom för att han står för alla sina åsikter i media och på sociala medier är fan i mig ett skämt.
Människor måste få tycka olika och sticka ut lite grann för annars kommer samhället gå åt pipan!

Om ni gillar ”Intentional Talk” så missa inte det här klippet när Chris Rose och Kevin Millar går igenom gamla klipp och gissar vad det handlade om. Den delen när Millar tappar en tand är fan priceless!!

Kommer ni ihåg förra året när Chris Davis var så gott som förlorad för Baltimore Orioles?
Det var ett himla hallaballoo, det ursprungliga budet drogs först tillbaka för att senare höjas och han signade till slut ett lukrativt sjuårsavtal värt 161 miljoner dollar med Baltimore-laget ändå.
Något liknande kan mycket väl ske igen med homerunledaren Mark Trumbo gissar jag på i alla fall!

En sista grej innan ni börjar supa!
TACK alla som var med och skänkte pengar till Musikhjälpen.
Bössan slog rekord igen och landade på söndagskvällen på 3800:- (blev sedan 4000:- på måndagen).
Slår vi 5000:- nästa år?

Jag vill önska alla läsare ett gott nytt år! Tack för att ni läst mina/våra texter i år. Vi ses 2017 allihopa!
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan


About the AuthorBack to Top ↑