Inför 2013: NL West

dbacks_logo2

Arizona Diamondbacks

Placering 2012: 3:a

Stora delar av 2012 handlade om när Justin Upton skulle bytas bort. Det hade vuxit en spricka mellan spelaren och klubben, där huvudanledningen tycks vara klubbens syn på hur en spelare ska agera på plan. Diamondbacks tyckte inte Upton gav det där extra i varje situation och det var en handfull tillfällen där Upton gav upp bollar istället för att sonika slänga sig efter dem.
Diamondbacks fick slutligen en deal de sökte när de bytte till sig framförallt Martin Prado och ett gäng lovande spelare som Randall Delgado och Nick Ahmed.

Nu kommer Prado att spela på tredje bas och för att lösa det skriande behovet av en shortstop tog man in Cliff Pennington från Oakland Athletics. Ingen gamechanger, men ger stabilitet till ett duktigt infield. Man tog även in unga lovande, och Amsterdam-födde, Didi Gregorius som ett komplement. Nederländaren har haft en fin Spring Training med 2 HR, 7 RBI och BA/OBP .440/.500 på 14 st matcher.

Ian Kennedy kunde inte återupprepa sitt fina 2011 under förra året men är Diamondbacks givna pitcher på Opening Day. Bakom sig i rotationen har han Trevor Cahill och nya Brandon McCarthy. Många trodde att Trevor Bauer skulle få chansen i år efter 12-2 och ERA 2.42 i AA/AAA för Diamondbacks ifjol, men han byttes bort till Cleveland Indians.

Ett stort avbräck i början av säsongen blir skadefrånvaron av framförallt snabbe Adam Eaton. Med 44 stulna baser och BA .375 i minors förra året skulle han få rollen som leadoff hitter. Han är borta de första 6-8 veckorna. Den tänkta ersättaren Willie Bloomquist är även han på skadelistan när säsongen startar.

Håll ögongen på: Jason Kubel, Aaron Hill, Cody Ross

rockies_logo2

Colorado Rockies

Placering 2012: 5:a

Efter den sämsta säsongen någonsin i klubbens historia, och efter att ha missat slutspel för tredje året i följd, så är det ett stukat Rockies som kliver in i 2013. En anledning till det krassa 2012 beror på den stora stjärnan Troy Tulowitzkis skadefrånvaro. Den krånglade ljumsken satte stopp för fortsatt spel i slutet av maj och gjorde att han bara spelade 47 st matcher i slutändan. Tulowitzki har dock haft en frisk vinter och har spelat bra under Spring Training.

Den största anledningen till det magra fjolåret får ändå skyllas på den dåliga pitcherinsatsen. Inte en enda starter hade en vinst-/förluststatistik över .500. Bäst var Jeff Francis med 6-7 men samtidigt med en hög ERA på 5.58. För en vecka sedan skrev man kontrakt med veteranen Jon Garland, men med tanke på att han inte spelat en match sedan 2011 på grund av skada går det att diskutera om det ens får klassas som en förstärkning.

Rockies-veteranen Todd Helton ser ut att gå mot sin sista säsong för karriären och är just nu bara 80 hits ifrån 2500. Tillsammans med Tulowitzki, Carlos Gonazlez och unga catchern Wilin Rosario ska poängen slås in av denna kvartett. Det kommer inte att räcka till slutspel, men väl återupprättelse om bara pitcheruppsättningen gör sitt.

Håll ögongen på: Troy Tulowitzki, Wilin Rosario

dodgers_logo2

Los Angeles Dodgers

Placering 2012: 2:a

Ok, vi ska inte älta det – men en snabb recap för Dodgers 2012:
Frank McCourt hittar äntligen en köpare till klubben via en auktion. Köpare är en falang investerare med bland annat Earvin ”Magic” Johnson i spetsen. Priset landar på $2,15 miljarder, vilket höjer ögonbryn då Forbes värderar klubben till $1,4 miljarder och att det högsta budet var 30 % högre än det näst högsta budet. Den 25 augusti, när man är 69-58 och två segrar bakom Giants, sker ”The biggest August trade in MLB history” när Red Sox skickar iväg stora problematiska kontrakt till västkusten. Rött blir till blått för Adrian Gonzalez, Carl Crawford, Josh Becket och Nick Punto. Tidigare hade man värvat Hanley Ramirez, av många klassad som ligans bästa shortstop, från Miami Marlins. Dodgers missade ändå slutspel.

I vintras skrev klubben ett tv-kontrakt värt sju till åtta miljarder dollar för 25 år och säkrade resurser för ett fortsatt satsande.

I år hoppas man få ha en frisk Matt Kemp. Outfieldern hade ett längre skadefrånvaro mellan maj och juli efter att ha börjat säsongen på utmärkt vis. Redan den 25 april var han uppe i tio homeruns. I augusti slog han upp en skada men fortsatte spela resten av säsongen och slutade på 23 HR och 69 RBI på 106 st matcher. En frisk Kemp under 2013 blir giftig.

I december skrev man kontrakt med vinterns hetaste free agent, pitchern Zack Greinke. Tillsammans med esset Clayton Kershaw bildar duon en giftig övre del av rotationen. Bakom finns nya koreanen Hyun-Jin Ryu, köpt för $25,7 miljoner i övergångssumma, som spås en lysande framtid i Dodgers. Chad Billingsley kommer att gå in i säsongen skadad men kommer därefter ta en plats i rotationen.

Offensivt saknas egentligen ingenting, det är upplagt för många runs i matcher med Dodgers inblandade. I Kemp, Andre Ethier, Gonzalez och Crawford finns det potential att få ut mycket av. Hanley Ramirez är dessvärre skadad de sex första veckorna.

Håll ögongen på: Matt Kemp, Clayton Kershaw

padres_logo2

San Diego Padres

Placering 2012: 4:a

År 2012 blev en ganska väntad säsong för Padres. Alldeles för långt upp till toppen av divisionen, men inte heller dåligt som Cubs, Rockies eller Astros. Man gav upp Mat Latos till Cincinnati Reds och fick bland annat Edinson Volquez, som hade en helt okej säsong på kullen. Padres slutade slutligen 76-86.

Det har varit en tyst försäsong i år för Padres. Startern Clayton Richard (2012: 14-14, ERA 3.99) skrev på för ett nytt år och Volquez är kvar. De var de enda två som kastade i fler än 180 innings, Padres startade 15 st olika pitchers förra säsongen. En mer konsekvent rotation är helt klart att önska i år.

Nu kommer dessvärre stjärnan Chase Headley att starta säsongen skadad, men därefter hoppas Padres supportrar på en lika fin form som ifjol. 31 HR, 115 RBI och BA på .286 var han i särklass bäst i Padres. I år hoppas man extra på att Yonder Alonso blommar ut. Kubanen kom till klubben i samma deal som skickade iväg Latos och har imponerat stort med sitt slagträ under Spring Training. I övrigt är det Carlos Quentin och Careon Maybin som behöver addera fler poäng om Padres ska kunna klättra och kanske till och med tvingas hålla Rockies bakom sig i tabellen.

Håll ögongen på: Chase Headley

giants_logo2

San Francisco Giants

Placering 2012: 1:a, vinnare av World Series

Det är egentligen märkligt att ett lag kan ha en starter som bara är 28 år, som redan vunnit två Cy Young Awards, som tjänar $18 miljoner och som totalt misslyckas med att leva upp till förväntningarna, lyckas gå och vinna självaste World Series. Tim Lincecum var allt annat än stabil under 2012, tacka högre makter andra var det för Giants. Matt Cain var säkerheten själv och man fick ut oväntat mycket av övriga pitchers.

En anledning som talar för Giants chanser att vinna ett tredje World Series på fyra år är att laget är så gott som intakt fortfarande. Viktiga spelare som Buster Posey och Angel Pagan har nya kontrakt.

Tim Lincecum spelar på sitt sista år innan han ska bli free agent, vi vågar inte riktigt gissa på hur farliga Giants pitchers blir i år om han samlar sina krafter när han spelar för ett nytt lukrativt kontrakt.

Offensivt finns det förbättringsområden i Giants. Bara tre spelare mäktade med fler än tio homeruns förra säsongen och bara tre spelare slog in 60 st eller fler runs. Det verkar uppenbarligen fungera så länge lagets pitchers levererar, men orkar man stå emot Dodgers vilda satsning?

Håll ögongen på: Matt Cain, Buster Posey

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!