Instant replay

Under hösten berättade Bud Selig att man kommer överväga att använda instant replay i MLB från och med 2014. Det är mycket som ska göras klart först och man har bland annat testat det i Arizona Fall League nu i november.

Som det ser ut just nu kommer reglerna för utmaningar av domslut se ut såhär:

 • Varje manager kommer max ha två utmaningar per match.
 • Om utmaningen går igenom kommer den att kunna användas igen.
 • Om en manager vill utmana ett domslut meddelar han en domare om det före nästa pitch.
 • En manager kan inte utmana ett domslut om han har protesterat mot det redan (han kan med andra ord inte gå ut och argumentera/skrika på en domare och därefter utmana domslutet, red. anm.)
 • Alla repriser kommer ses över i New York, troligtvis av en nuvarande eller tidigare domare.
 • Kommunikationen kommer att ske via headset.
 • Om en manager är utan utmaningar kommer troligtvis en domare få ringa för en repris om han vill.
 • Bollar/strikes, ”checked swing” och vissa foul tips kommer inte att gå att utmana.

Att kunna utmana ett domslut är inget nytt i USA. Det finns redan i NFL där man har 2-3 utmaningar per match (tre om de tidigare två varit rätt). Även i NHL och NBA finns det, även om det där är mer likt det nuvarande systemet i MLB.

Jag tycker för det första att det tar bort delar av den mänskliga faktorn från spelet. Man bör låta domare vara människor, och de är inte perfekta. Att införa instant replay innebär att man tar bort något som livar upp den annars så tysta basebollpubliken. För vem uppskattar inte att sitta på arenan, i TV-soffan eller på internet och protestera mot domsluten och diskutera med andra fans om hur man tycker att han var safe, eller hur bollen var foul? För även om domaren allt som oftast har rätt, så leder det till mycket snack som är en del av sporten. Det kommer finnas kvar tror jag, men inte på samma sätt. Det kommer svart på vitt kunna stå om det var ett rätt eller fel domslut, och då tar diskussionen slut.

För det andra tycker jag att systemet är helt fel uppbyggt. Domarna ser spelet bättre än en manager i 99% av fallen. Varför inte låta domarna göra det rätt själva? En domare som är osäker på ett domslut ska själv ringa till New York och dubbelkolla ifall han fick det rätt. Precis på samma sätt som det fungerar i SHL. Jag är medveten om att domarna kommer ha den möjligheten om en manager är utan utmaningar, men kommer det hända? Väldigt tveksamt… Låt domarna sköta dömandet och managers får sköta sitt lag. Det blir bäst om man får hålla sig till sina roller.

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

 • Andreas Svensson
  Posted 23 november, 2013 at 21:58 0Likes

  Inte för att det spelar någon roll, men har man inte bara två challenges i NFL och så får man en tredje om båda har varit rätt?!

  Och jag håller helt med! Jag tycker att domarna ska vara domare och att använda hjälpmedel som instant replay tar bort en del av tjusningen med baseboll!

  • Martin Sundquist
   Posted 24 november, 2013 at 14:15 0Likes

   Jag väldigt dålig koll på reglerna i NFL för att följa det. Jag hade fått för mig att varje challange kostade en time out eller något sånt… Kollade upp det och du har rätt, ändrar i texten.

Kommentera!