Signifikativa free agent-kontrakt

Många spelare har bytt klubbar denna offseason och här listar vi de tio största free agent-kontrakten där spelaren i fråga bytt klubb.

Robinson Cano, 31 år, Seattle Mariners

Senaste klubb: New York Yankees
Värde: 240 miljoner dollar
Längd: 10 år
Kommentar: Cano nobbade en kontraktsförlängning med Yankees som skulle ge så gott som samma årslön som i Mariners, men med färre antal år på kontraktet. Värvningen är av stor prestige för Mariners och Cano blir den givna stjärnan i en annars rätt så blek offensiv. Det råder få tveksamheter att Cano kommer att vara ett lyft för Mariners de nästkommande säsongerna och publiksnittet, som var femte sämst i American League förra säsongen, kommer säkerligen att stiga rejält redan i år.

Masahiro Tanaka, 25 år, New York Yankees

Senaste klubb: Tohoku Rakuten Golden Eagles (Japan)
Värde: 155 miljoner dollar
Längd: 7 år
Kommentar: Pengarna som blev kvar från det missade kontraktet med Robinson Cano satsades på den i MLB hittills helt oprövade japanska pitchern Tanaka. Det som framför allt drev upp prislappen var de nya reglerna kring värvningar av spelare från den japanska ligan, och förstås det faktum att Tanaka kommer från ett antal fenomenala säsonger i Japan. De tre senaste säsongerna var han 53-9 med en kombinerad ERA på imponerande 1.40. Det tros ha varit mest konkurrens från de båda Los Angeles-klubbarna, Chicago Cubs och Texas Rangers i kampen om Tanaka, men japanen hävdade sedan i intervjuer att Yankees tidigt var hans förstaval.

Jacoby Ellsbury, 30 år, New York Yankees

Senaste klubb: Boston Red Sox
Värde: 153 miljoner dollar
Längd: 7 år
Kommentar: Mitt under pågående Cano-förhandlingar slår bomben ner att Ellsbury skrivit på för Yankees. Den blixtsnabbe outfieldern hade länge tackat nej till förlängningar med Red Sox och skrev istället på för ärkerivalen. Ett visst risktagande då Ellsbury haft en del skadebekymmer de senaste åren, och har sedan 2010 bara deltagit i drygt hälften av Red Sox matcher, men tillsammans med Brett Gardner har Yankees ett vindsnabbt offensivt vapen som tillsammans kan stjäla tresiffrigt.

Shin-Soo Choo, 31 år, Texas Rangers

Senaste klubb: Cincinnati Reds
Värde: 130 miljoner dollar
Längd: 7 år
Kommentar: Choo var tillsammans med Ellsbury och Beltran kanske de mest eftertraktade outfielderna som var tillgängliga på free agent-marknaden. När Yankees skrivit på med två nämnda spelarna vann Rangers kampen om den sydkoreanska 31-åringen. Choo kommer från en säsong i Reds med .421 i OBP, 21 HR och 20 SB. Kommer troligen att slå först i  Rangers slagordning.

Brian McCann, 30 år, New York Yankees

Senaste klubb: Atlanta Braves
Värde: 85 miljoner dollar
Längd: 5 år
Kommentar: När Jorge Posada rundade av sin karriär efter säsongen 2011 förlitade sig Yankees på att någon av Russell Martin, Francisco Cervelli och Jesus Montero skulle axla positionen som catcher. Montero byttes sedan bort till Mariners för bland annat Michael Pineda. Martin lyckades aldrig riktigt och fick inget förnyat kontrakt, och Cervelli har inte gjort mycket mer väsen av sig mer än att åka fast i Biogenesis-skandalen som gav honom en avstängning på 50 stycken matcher. I McCann får Yankees de offensiva vapen de hade med Posada och på ett ungefär samma defensiva egenskaper. Enligt klubbens delägare Hal Steinbrenner var McCann huvudmålet denna offseason att få till ett kontrakt med.

José Dariel Abreu, 27 år, Chicaco White Sox

Senaste klubb: Cienfuegos (Kuba)
Värde: 68 miljoner dollar
Längd: 6 år
Kommentar: Abreu spelade på samma höga nivå som Yoenis Céspedes i den kubanska ligan, så när landsmannen år 2011 flydde från Kuba – via Dominikanska Republiken – och skrev på ett 4-årskontrakt med Oakland Athletics ville förstås inte Abreu vara sämre. White Sox slantar upp med i snitt cirka 11 miljoner dollar (inkl. sign-on-bonus) per år i sex år för kubanens tjänster. På 799 stycken matcher i den kubanska ligan har han slagit 184 HR, 593 RBI och ett AVG på .342. Han varierade tidigt i karriären på olika infieldpositioner och spelade även på outfield, men specialiserade sig sedan på att spela 1B – en position han i White Sox kommer att konkurrera med Adam Dunn och, primärt, Paul Konerko på.

Curtis Granderson, 32 år, New York Mets

Senaste klubb: New York Yankees
Värde: 60 miljoner dollar
Längd: 4 år
Kommentar: Det är långt ifrån en ”förbjuden övergång”, men det är alltid iögonfallande när en spelare byter från den ena New York-klubben till den andra – speciellt när en spelare av Grandersons kaliber är inblandad. Efter tre lyckosamma år 2010-2012 nyttjade Yankees klausulen de hade för år 2013, som gav Granderson 15 miljoner dollar. Det var dock en säsong fylld av skador från första början, då han under spring training fick en fraktur på högerarmen och senare under säsongen bröt ett finger som tvingade honom till en operation. Från att ha kommit från två raka säsonger med +40 HR/+100 RBI så spelade han bara 61 stycken matcher med 7 HR och 15 RBI. Ett redan relativt lågt karriär-AVG (.261) blev ännu lägre med .229 denna säsong. Mets hoppas dock att Granderson har lämnat oturen bakom sig, en frisk Granderson kommer att bli en rejäl tillgång både på och utanför plan.

Jhonny Peralta, 31 år, St. Louis Cardinals

Senaste klubb: Detroit Tigers
Värde: 53 miljoner dollar
Längd: 4 år
Kommentar: Att ha åkt fast i Biogenesis-fallet verkar inte vara något som hindrar från att skriva ett lukrativt kontrakt, vilket Peralta med lycka fått erfara. Efter att i augusti klivit på sin avstängning på 50 stycken matcher spelade Peralta under oktober och slutspelet för Tigers. Cardinals behövde desperat hitta på något nytt på shortstop efter att Pete Kozma och Daniel Descalso misslyckats att göra speciellt mycket väsen av sig. Tigers gav inte Peralta ett kvalificerat bud utan satsade istället på Jose Iglesias man tidigare hämtat från Red Sox. De 53 miljoner dollar över fyra år Peralta får är kanske i överkant, och moraliskt kontroversiellt då summorna trissats upp av ett steroidanvändande, men Cardinals kanske enklaste utväg. Stephen Drew hade kostat ett draftval i kompensation och en trade hade möjligen kostat duktiga pitchern Shelby Miller.

Matt Garza, 30 år, Milwaukee Brewers

Senaste klubb: Texas Rangers
Värde: 50 miljoner dollar
Längd: 4 år
Kommentar: Det ryktades om ett gäng olika klubbar som var intresserade av Garza. Bland annat Minnesota Twins, Toronto Blue Jays och  Los Angeles Angels of Anaheim. Det är också troligt att han var en reservplan för Yankees i det fall man skulle förlora kampen om Masahiro Tanaka. Slutligen blev det dock Brewers för Garza, och även om de betalade mindre än de cirka 60-65 miljoner dollar som experter värderat honom till så är det Brewers största free agent-kontrakt någonsin. Garza går in i en rotation där bland annat Yovani Gallardo och Kyle Lohse finns, och någonstans där i mixen i toppen av rotationen kommer han att ta plats. Backar vi bandet två år så såg vi en Matt Garza som pitchade i 200 innings per år och som varit stabil i såväl Tampa Bay Rays som Chicago Cubs. De två nästföljande säsongerna blev sedan sönderryckta av skador och Rangers, som bytte till sig Garza i utbyte mot lovande Mike Olt och CJ Edwards i somras, såg inte en framtid med honom och gav inget kontraktserbjudande. Att även Brewers ser farhågor ser vi i optionen på ett femte kontraktsår, som är kraftigt styrd av eventuell skadefrånvaro.

Ubaldo Jimenez, 30 år, Baltimore Orioles

Senaste klubb: Cleveland Indians
Värde: 50 miljoner dollar
Längd: 4 år
Kommentar: Hade det inte varit för förra säsongens fina insatser hade Jimenez fått svårt att argumentera för ett kontrakt värt mer än hälften, för efter två riktigt tveksamma säsonger gick han 13-9 och en ERA på 3.30 (från 9-17, ERA 5.40 år 2012). Han noterade även sitt högsta SO/9 förra säsongen med 9.6. Sammantaget visade Jimenez en del sken av sin form från säsongen 2010 som slutade på 19-8, ERA 2.88 och Rockies första no-hitter, och Jimenez tog tillfället i akt att nyttja optionen att bryta sitt sista år med Indians för att testa sitt marknadsvärde. Toronto Blue Jays och Seattle Mariners ryktades vara intresserade men när Orioles slängde på ett fjärde år på kontraktet blev Baltimore ny hemstad för Jimenez.

Bildkälla: Keith Allison

Visa kommentarerStäng kommentarer

3 Kommentarer

 • Olssox
  Posted 25 februari, 2014 at 09:28 0Likes

  Kan vara värt att nämna att till skillnad från tidigare år så lär det i år vara Dunn han kommer konkurrera med. Det kommer nästan inte bli något positionsspel från Paulie under hans sista säsong.

  • Andreas Westling
   Posted 25 februari, 2014 at 09:40 0Likes

   Ok, tack för klargörandet! Tyckte jag dubbelkollade hur White Sox skulle använda sin uppsättning av 1B/DH-spelarna Abreu, Dunn och Konerko och fick det till att firma Abreu/Konerko skulle dela på det. Skulle ha kollat med dig förstås 🙂

   • Olssox
    Posted 26 februari, 2014 at 18:45 0Likes

    Jag är ingen Sox-husgud alls, bara fått för mig att man vill spara på Paulie så mkt som möjligt. 🙂 Främst tror jag att Dunn/Paulie ska dela pÅ DH så länge som Abreu inte kollapsar på 1B.

Kommentera!