”Pandamonian Rezurrection”

Vill inleda den här krönikan med att gratulera kollega Martin på 20-årsdagen!

Snart en månad utan sporten vi älskar (om man räknar MLB då).. Överlever ni? Har gått rätt bra för mig. Ser så sabla mycket videoklipp från MLB Network så jag får min ”fix” nästintill varje dag. ”Intentional Talk” är fortsatt must see-TV och det missar jag aldrig.

Eller nja, en månad, MLB Allstars (eh?) spelade ju ett gäng matcher i/mot Japan. Jag var rätt pepp, i typ 5-10 minuter. Herregud vad segt och ointressant det blev. Till slut brydde jag mig inte ens om resultaten. Det enda minnesvärda från de där matcherna var det lilla jag såg av Kenta Maeda, troligtvis nästa ”postade” starting pitcher från Japan. Han kanske inte är lika hype:ad/bra som Yu Darvish eller Masahiro Tanaka, men jag tror nog att han kan bli en faktor för ett MLB-lag.

Boston, vad fan händer?!?!

Jag måste ju bara skriva om det här. För att förstå och att försöka greppa det här får man nästan gå tillbaka till efterspelet till säsongen 2013. Det som slog mig då, och som jag tänkt även när det gäller andra sporter och lag, är att det behövs alltid någon form av nytt blod! Även om 2013 var en succé så kändes det inför 2014 att, visst, stommen från mästarlaget är kvar men det hade nog behövts någon krydda för att stärka upp förlusterna av Jarrod Saltalamacchia och Jacoby Ellsbury. Nya catchern A.J. Pierzynski blev ett totalt misslyckande och relievern Edvard Mujica började närmast katastrofalt dåligt (en som jag dock tror och hoppas kan prestera bättre 2015). Experimenten med Chris Capuano och Grady Sizemore blev heller inte långlivade i klubben. Nej, den största signingen som gjordes var istället att förnya kontraktet med Mike Napoli, som alltså var med redan under 2013.

Det gick som sagt åt pipan, sämre än vad jag hade trott, och i somras gjordes en ”firesale”/omorganisation för 2015 å det grövsta. Det pratades då om att laget hade för få right handed-bats, dvs spelare som slår från högersidan. Det löste sig genom att man bytte till sig bl.a. Allen Craig och Yoenis Cespedes och huxflux hade de nu istället för många (!?) som slog från den sidan. Boston Red Sox slutade sist i divisionen och tappade 219 runs från året innan. Ett självklart offensivt misslyckande. Med trades som skickade Jon Lester till Oakland och John Lackey till St. Louis var därför planen inför nästa år klar:

Det behövs TVÅ stycken starting pitches.
Helst Lester, såklart. Något jag fortfarande inte vågar tro ska ske.

Det behövs offensiv.
Om man hittar en 3B-spelare som slår vänsterhänt hade det dessutom varit optimalt.

Därför var jag helt med på försöket att signa Pablo Sandoval när hans kontrakt med San Fransisco Giants gick ut. ”Kung Fu Panda” är en switchhitter (slår från båda sidor), är trots sin kroppshydda en bra defensiv 3B-spelare så, ja, ”what’s not to like”? Nog för att hans senaste prestation i World Series målat upp honom som något bättre än vad han kanske är men jag var helt med på att försöka få honom till laget med Chase Headley som reservplan. Ser man dessutom Pablo som ett DH-alternativ så kändes det hela mycket bra. Därför är jag glad att det är klart att han de närmaste 5 åren (med en option för ett 6:e år) representerar Red Sox.

Gott så, allt bra.. Eller? Men så läste man att Jon Heyman på CBS Sports/MLB Network rapporterade att Red Sox skulle försöka signa både Pablo OCH Hanley Ramirez??! Tankarna började snurra. ”Hur tänker de nu? Pablo ska spela 3B, vi har Xander Bogaerts som SS? Läste i och för sig att Hanley kunde tänka sig att spela leftfield. Men en TILL outfielder? Och en till som slår högerhänt?!”

Men nu blir det så. Pablo och Hanley är klara båda två. En ny 3B och LF. Ett outfield som nu är ÄNNU mer överbefolkat. Man kan dra en mängd slutsatser av detta:

Som jag skrev ovan, att få in Pablo som ersättare till Will Middlebrooks känns kanon. Han verkar vara tight med David Ortiz, något som såklart inte gör saken sämre. På gårdagens introduktionspresskonferens (årets längsta ord!?) berättade han hur taggad han var på att spela med ”Big Papi”, på Fenway Park och att även få en ny utmaning. Många med mig trodde att han skulle stanna i San Fransisco, men det sistnämnda förklarar troligen varför han valde Boston till slut. Det mest intressanta på presskonferensen annars var hans vilja att spela 3B under alla år på frågan om han skulle tänka sig att DH:a. Dessutom hur pass moget/professionellt han svarade på frågan om hans vikt: ”Jag bryr mig inte, jag vill bara bli stark nog så att jag kan vinna en gold glove”. Dessutom minns jag att när han inledde förra säsongen betydligt tunnare i Giants gick det ju sådär så, käka på och slå som fan!

Med Hanley är det såklart härligt att få in en som slår som honom. Jag tror och hoppas att ryktena om hans club house-attityd kan styras upp och på hans presskonferens gav han i alla fall ett väldigt bra intryck. Även han (som många andra) har bra kontakt med Ortiz, han kallar till och med honom för ”sin bror”.. Men visst, han har aldrig spelat leftfield förut och han har haft problem med skador från och till de senaste åren.. Så man får väl se. Men att få in de här två i line up:en känns överlag bra. Offensiven ska tillbaka och nu har Bostons GM Ben Cherington i alla fall gjort sitt, så får vi se om det förhoppningsvis produceras flera runs under 2015 för Red Sox räkning.

Ken Rosenthal på FOX Sports/MLB Network skrev en mycket bra krönika där han jämför årets ”shopping spree” med det som skedde inför 2011 när man signade både Carl Crawford och Adrian Gonzalez till långa och dyra kontrakt. Vi vet ju hur det gick då. Jag har egentligen inget direkt att säga emot krönikan, han har många bra poänger, utan jag hoppas bara att det kommer fungera bättre än senast.

Så, vad återstår då för Red Sox? Jo, det behövs som sagt två starting pitchers. Lester är såklart huvudmålet och skulle det lösa sig så söker man troligen den andra via trade. Skulle det skita sig med Lester kan båda komma via trade. Ryktet om Philadelphia Phillies Cole Hamels känns som det cirkulerat hur länge som helst nu och det verkar vara reservplanen. Andra alternativ det ryktas om är:

Cincinnati Reds, som alltså har fyra pitchers (Johnny Cueto, Mat Latos, Mike Leake och Alfredo Simon) med utgående kontrakt efter 2015.

Seattle Mariners, där främst Hisashi Iwakuma som bara har ett år kvar på kontraktet nämnts, men även James Paxton och Taijuan Walker.

San Diego Padres, som säger att alla (?) är tillgängliga om de bara får rätt bud. Ian Kennedy är nog den som Padres skulle ”föredra” att förlora, men visst lär Andrew Cashner och Tyson Ross dra till sig mera intresse.

Vid den här tiden på året är det ju så mycket Twitter, ”sources” hit och dit och allt möjligt så man får väl försöka ta det mesta med en nypa salt, men det råder nog inget tvivel om att Cespedes hänger väldigt löst. Han har ett år kvar på det fyraårskontrakt han skrev med Oakland Athletics inför 2012 och kan, till skillnad från de flesta andra spelarna i MLB, inte erbjudas ett qualifying offer efter säsongen. Nu hade han aldrig accepterat det i alla fall, men hade han fått ett Q.O., tackat nej, och sedan skrivit på för ett annat lag hade Boston fått ett draft pick. En klausul i Cespedes kontrakt gör dock att han inte kan erbjudas ett sådant utan han blir alltså free agent efter 2015. Det, tillsammans med att han nyligen bytte agent till Jay-Z:s firma Roc Nation och även uttalade en önskan att få bli just free agent efter säsongen gör att i alla fall jag tror att han försvinner (även om jag gärna skulle ha honom kvar). Samtidigt pratar han nu om att han kan tänka sig att spela rightfield, men jag undrar om han inte är en av dem som blir bortbytt.

Så för att sammanfatta allt det här. Jag är glad för signingarna, både för de spelare vi får in och även för att de nu har ett riktigt bra läge att kunna göra bra trades, både med Major League-spelare och lovande prospects. Det är spännande.. Hela tiden!

Qualifying Offer-debaclet

Har skrivit om detta ett flertal gånger. Kan ju inleda med att säga att jag hade brutalt fel i min idé att Victor Martinez skulle erbjudas ett och kanske acceptera.. Det blev 4 år och 68 miljoner dollar av den idén. Det var det där med att tippa..

För övrigt då? Jo, det här skulle ju bli året när någon till slut skulle acceptera erbjudandet som i år var värt 15.3 miljoner dollar. David Robertson kunde ha accepterat sitt Q.O. från New York Yankees och därmed blivit den högst betalda closern någonsin.. Men nekade. Fransisco Liriano, Pittsburgh Pirates starting pitcher då? Nej.. Slutligen, ”chocken” i sällskapet av de som erbjöds, Michael Cuddyer, han kunde väl ändå inte tacka nej till den summan för ett år till i Colorado Rockies?? Klart han kunde. Han fick 22 millar för två år med New York Mets och vips hade alla nekat, igen.

Kan ju inte ens finnas någon tvekan över att det här kommer försvinna nästa gång ett nytt avtal mellan ligan och spelarförbundet ska tas fram efter säsongen 2016, om jag inte minns fel.

Flykten från Tampa Bay Rays fortsätter

Ex-GM Andrew Friedman försvann till Los Angeles Dodgers. Ex-manager Joe Maddon till Chicago Cubs. Nu lämnar även lagets bench coach Dave Martinez för att söka sig någon annanstans. Möjligtvis något sårad att inte ens vara en av de tre kandidaterna (Raul Ibañez, Kevin Cash och Don Wakamatsu) till den lediga managerplatsen månne? Friedman bytte även till sig pitchern Joel Peralta från Rays, en relief pitcher med ett förhållandevis billigt kontrakt. Rays har dock idag enligt rapporter signat Ernesto Frieri till ett kontrakt värt 800.000 dollar i grundlön med prestationsbonusar värda upp till 2.35 miljoner dollar. Frieri har väl inte samma stjärnstatus nu som när han var closer för Los Angeles Angels, men det här kan vara en bra deal för dem tror jag. Men ja, mitt tippande ni vet..

Stanton-dealen

Jag älskar det. En superstjärna som stannar i sitt lag! Skitmycket pengar såklart men ändå en deal som både laget och Giancarlo Stanton kan tjäna på. Enligt rapporter ska han alltså ”bara” tjäna 107 millar de första 6 åren, sen ha en chans att utnyttja sin ”opt out”-klausul och gör han inte det så tjänar han ytterligare 218 millar till för de återstående 7 åren i kontraktet. Snacket om att det varit Red Sox önskespelare har stått mig upp i halsen länge, jag är glad att han stannar. Sjuka pengar, visst, men ändå.

Premiären 2015

Söndag 5/4 (eller måndag 6/4  kl 02.05 om ni föredrar det) kommer årets MLB-premiär äga rum i Chicago. Cubs mot Cardinals. Can’t wait!

Sista sekunden-uppdatering.

Den under offseason väldigt omtalade Kubanske spelaren Yasmany Tomas ska enligt källor vara klar för 6 år i Arizona Diamondbacks värt 68.5 miljoner dollar. Kul!

Tack för att ni läste. Kommentera gärna. Glöm inte Winter Meetings i San Diego om två veckor!

/Er Rödstrumpa i natten

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

 • Rasmus Holmberg
  Posted 27 november, 2014 at 01:23 0Likes

  Gillar starkt att Stanton valde ett sådant kontrakt. Precis som du säger, han och klubben gynnas otroligt mycket av den dealen. Håller med dig om Red Sox också. Känns lite som att man fokuserar för mycket på sina hitters istället för att få ihop det bra med både hitters och pitchers. Härlgit med lite nyheter! Keep it coming!

  • Rodsockan
   Posted 27 november, 2014 at 14:48 0Likes

   Nu jävlar är jag med på kommenteringen här haha 😉
   Jupp, kul att inte alla spelare försvinner från de ”mindre” utan stannnar kvar.

   Hmm, jo, får ju se vad som händer, jag har allt förtroende i världen att de fixar sig på pitchersidan också =)

Kommentera!