Speed baseball

Ett av de hetare ämnena inom basebollen är att snabba upp spelet. 2014 tog en genomsnittsmatch 3 timmar och 2 minuter*, endast NFL har längre matcher av de ”fyra stora” i USA. Utöver dessa är det mycket ovanligt att en genomsnittlig match i någon sport tar mer än 2½ timme. Skillnaden är att i NFL spelas 16 matcher om året, i MLB 162. Att ha tiden sitta bänkad framför TV:n eller på plats i arenan 16 gånger per år är betydligt lättare än 162 gånger.

Till säsongen 2015 har det lämnats in ett officiellt förslag att pitchers måste vara beredda att pitcha senast 30 sekunder innan pausen mellan inningar är slut och slagmän skall stå i slagrutan senast 20 sekunder innan.

Detroit Tigers pitcher David Price twittrade kritiskt ”So pitchers have to be done with warm ups 30 seconds prior to the inning starts? What do we do for those last 30 seconds?”
Motiveringen till förslaget är att  det kan korta ner matcherna med hela 10-15 minuter.

Utöver det så är det andra förslag som diskuteras flitigt bland både fans och media.

Pítchklocka

Det kanske populäraste förslaget som antagligen inte är långt ifrån MLB då det redan testats i Winter Leagues och kommer införas i double-A och triple-A den här säsongen. Pitchern har 20 sekunder på sig från att han fått bollen till att börja sin rörelse mot hemplattan, annars döms det som en boll utan att pitchen är kastad.
Enkel och tydlig regel. Men går emot basebollens grunder. Klockor har inget på en basebollarena att göra, spelet är uppbyggt utan tid. Finns ingen maximal tid för en inning eller en match, pitcherklocka har lika mycket att göra på en basebollplan som en dator i en 1800-talsfilm.
Men trots det så finns det en bra grund i det hela, pitchern bör i många fall vara snabbare med att leverera en pitch. I handbollen har man begränsningar för hur långt ett anfall får vara, ingen skottklocka som i basketen utan helt enkelt ett förvarningstecken för passivt spel. Ska pitchern bli snabbare på att leverera en pitch är det enda möjligheten, domaren gör ett tecken på att det börjar ta lite för lång tid för pitchern och därefter får han lite tid på sig att påbörja sin rörelse annars döms det som en boll. En bra idé? Tveksamt, men inga klockor på basebollplanen.

No pitch intentional walk

Istället för att medvetet kasta fyra pitchar utanför strikezonen signalerar managern en intentional walk till domaren genom att hålla upp fyra fingrar.
Ingen stor påverkan på spelet men inte heller på tiden. Förra året kastades det 985 intentional walks**, ett snitt på ca 0,4 per match. Att spara ca en minut i knappt hälften av matcherna är inget revolutionerande utan tanken är snarare ”många bäckar små”.

Förstora strikezonen

Förslaget är radikalt och är osannolikt att inträffa inom en snar framtid. Särskilt med tanke på att det å andra sidan diskuteras om att minska zonen för att främja offensiven och öka action per minute som det kallas.
Effekten är däremot intressant. Den här bilden visar på Colorado Rockies batting average mellan 2009 och 2014 på hemmaplan mot hårda bollar är mellan .308 (”inside corner”) och .373 (mitt i zonen). Förutsatt att pitcharna hamnar i de nio olika zonerna innanför strikezonen har man ett average på .338. Jämför man med pitchar utanför zonen har man – under samma förutsättningar – ett average på.182.
De lättaste icke-strikearna att slå på är insidor och utsidor. Bollar som är för låga eller höga är det svåraste, i synnerhet det sistnämnda.

Utöver förslagen finns det de mer konservativa som motsätter sig samtliga regeländringar för att korta basebollmatcher. På Twitter kom, skämtsamt, förslaget om att de som tycker att matcherna är för långa istället ska spela in matcherna och se på snabbspolning.

Men varför vill man då korta ner matcherna? MLB har haft problem med att många lämnar tidigt då matcherna ofta slutar vid 22.30 lokal tid på vardagar då folk har jobb att gå till. Även familjer med barn lämnar då de kan ha svårt att sitta stilla i flera timmar och dessutom är långa matcher något som kan skrämma iväg många nya fans, vilket gör att jobbet med att korta ner matcherna och öka det tidigare nämnda ”actions per minute” går hand i hand.

*Till och med 21:a september. Källa:  http://www.forbes.com/sites/maurybrown/2014/09/22/with-mlb-creating-pace-of-game-committee-heres-how-long-games-are-taking/

**Källa: http://espn.go.com/mlb/stats/team/_/stat/pitching/sort/intentionalWalks/type/expanded/order/true

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!