En ny offseason inleds

Så, Kansas City Royals vann World Series 2015 till min och mångas besvikelse. En viss Yankee-kollega här på sidan var mycket nöjd med Royals-vinsten, men annars var det inte många jag såg som gladdes med resultatet. P.g.a. mängden Mets-supportrar inom #mlbse var det ju ett smått galet intresse under finalserien (mycket trevligt!) och jag hade tänkt skriva en sammanfattning, men jag känner att det inte behövs. Kansas var bättre och vann rättvist, man behöver inte säga mer än så.

När säsongen var slut hade jag också utlovat en sammanfattning av hela Boston Red Sox säsong. Men ja.. Vad ska jag säga? De sög i början, inte mycket fungerade. Hanley Ramirez var en katastrof som left field. T.o.m. jag skrattar åt den beryktade Benny Hill-videon med Hanleys, eh, ”highlights”. Det blev bättre när det äntligen valde att spela sitt BBC-outfield (d.v.s. Jackiey Bradley Jr., Mookie Betts och Rusney Castillo), pitchingen blev något bättre, Xander Bogaerts var årets Red Sox-spelare alla kategorier, David Ortiz slog sin 500:e homerun och man hade t.o.m. häng på en 3:e plats ett tag. Men, sen tappade de igen och blev sist i divisionen, igen. Men nu skiter jag i det och ser framåt mot 2016 och i den här krönikan tänkte jag göra det lite allmänt så vi får se vad det blir av det här! Jag börjar med Boston-perspektivet:

Projektet Hanley Ramirez

Som sagt, left field var inte rätt och fungerade inte alls. Ortiz har kontrakt 2016 (samt option för 2017) så en fulltidsroll som DH är inte trolig, även om det nog hade varit det allra bästa. Officiellt sett så pratas det nu om att Hanley ska spela 1B nästa år och rapporter säger även att det vill att han ska tappa några kilo. Jag tror dock att nya presidenten Dave Dombrowski i bakgrunden jobbar stenhårt på att på något sätt flytta honom. Ett kontrakt över 3 år på runda slängar 66 miljoner dollar kommer inte bli lätt att bli av med, men ”DD” har lyckades med ”omöjliga trades” förut. Hur många trodde att Prince Fielders enorma kontrakt skulle vara möjligt att flytta??

Starting Pitching

Det tog inte lång tid innan Clay Buchholz option för 2016 (värd 13 miljoner) utnyttjades. Det har varit snack från och till sen i somras om han skulle bytas bort eller inte. Flera ser optionen som att det är ”klart” att han nu kommer pitcha för Red Sox nästa år.. Men, jag vet inte jag.. 13 miljoner dollar för en Buchholz som fungerar är mycket prisvärt men det borde ju locka till sig andra lags intresse också? Hans skadehistorik är dock något som hänger över honom hela tiden. Nu tror jag i och för sig att han blir kvar i alla fall men med Dombrowski så vet man inte riktigt.

Överlag är Dombrowskis ankomst mycket spännande och intressant. Det känns som att vad som helst kan hända. Den enda pitchern jag antar som är självklar att stanna kvar är Rick Porcello. Ett fyraårsavtal värt över 80 miljoner dollar är det nog ingen annan som vill ta i och även om många Sox-fans kliar sig i huvudet över den här kontraktsförlängningen (och andra kontrakt för den delen) så såg man ändå glimtar av något som kan bli bra i framtiden.

Dombrowski har gått ut hårt och sagt att de behöver någon som kan leda lagets starting rotation (läs ”vi behöver ett ace”). Det finns ju minst sagt en del att välja på nu men jag är tveksam om att de kommer gå så hårt efter de som nu tros tjäna mest pengar i flest antal år. Mer om dessa spelare senare.

Bullpen

Om Sox behöver starting pitchers så är det ändå INGET emot hur mycket de behöver göra om sin bullpen. Herregud, 2015 var från och till en mindre katastrof. Koji Uehara var överlag mycket stabil igen men skadades när han fick en boll på handen och vips var den säsongen över. Junichi Tazawa levererade igen som setup-man men när han flyttades till closer-rollen efter Kojis skada funkade det inte alls. Ett framtidsnamn jag hoppas på är Matt Barnes som pendlat lite mellan starter/reliever men som blivit beordrad att förbereda sig för en bullpen-roll inför 2016.
2015 var alltså ett mycket svagt år för Red Sox bullpen och Jean Machi, Alexi Ogando och Aaron Cook är redan borta. Det är inget jag gråter över för att uttrycka det milt.

Här behövs förstärkningar och det behövs hårt kastande förstärkningar!
Rapporter säger att Sox kollar på Aroldis Chapman i Cincinatti och att de även har visat intresse för Darren O’ Day som numera är free agent. En annan rapport säger att Royals ska vara intresserade av Jackie Bradley Jr. Kan Sox svinga en trade med någon av deras galet bra relievers? Luke Hochevar är ett namn som ploppar upp i mitt huvud. En jag absolut inte vill se i laget är Red Sox-bekantingen Jonathan Papelbon, ge fan i honom!

Infield/Outfield

Bostons outfield är ju egentligen satt med redan nämnda BBC-ligan, men jag blir inte förvånad om någon flyttas, skulle tippa att Bradley Jr. är troligast att få packa väskan om så är fallet.
Infield är ett annat frågetecken. 1B och Hanley har jag redan tagit upp och Travis Shaw, som uppträdde stabilt på den positionen under andra halvan av 2015, är absolut ett alternativ. Kanske kan Mark Reynolds vara ett billigt RHH-alternativ till LHH Shaw om nu DD lyckas trolla bort herr Ramirez. 2B (Dustin Pedroia) och SS (Bogaerts) är satt, med Brock Holt som fortsatt super utility-player på så gott som alla positioner utom catcher och pitcher. Men, hur blir det med 3B Pablo Sandoval? Likt Hanley har även här en viktnedgång efterfrågats. ”Panda” var riktigt dålig defensivt i så gott som halva säsongen men skärpte till sig de sista månaderna. Han kommer aldrig kunna rättfärdiga det kontrakt han fick men även om många vill bli av med honom ser jag det inte som en katastrof om han blir kvar. Vill de bli av med honom undrar jag om det finns en öppning för den omtalade möjliga trade:n med San Diego. Pablo mot James Shields. Det skulle såklart inte funka som ett rakt byte, men som stöttepelarna i en större trade skulle det kanske inte vara helt otänkbart då Padres visade stort intresse för Sandoval under offseason för ett drygt år sedan.

Under trade deadline-dagen i somras florerade rykten om en mega-trade mellan Red Sox, Padres och Cubs innehållande bl.a. Padres closer Craig Kimbrel. Nu blev det ju inget av det då och jag vet inte ens om Kimbrel hade skeppats till Sox eller Cubs, men visst hade han varit precis en sån som Sox nu desperat behöver. Kom igen nu DD, jag tror på dig! Gör mitt lag till några att räkna med 2016!!
Ett lag som återigen kommer ledas av manager John Farrell som återvänder efter sin cancer-sjukdom. Torey Lovullo, som ledde laget under andra halvan av 2015, återvänder som bench coach och jag hoppas han får rejält betalt, för liknande lojalitet har sällan skådats!

Free Agent-gissningar

Jag vet att flera andra gör det här. MLB Trade Rumors har gjort det i flera år. Jag tycker att det är mycket intressant att läsa deras tips och det slår mig alltid vilka närmast löjliga summor de förutspår, men när det väl kommer till kritan så brukar det inte vara så galet ändå. Jag tänker inte nämna alla spelare men jag ger mig på några stycken här och så får vi se om jag får några (något?!!?) rätt. Glöm inte att i totalsumman för lönen räknas buyout-summan in som garanterade pengar vid optioner. Mycket nöje (eller vad man ska säga):

Alex Gordon
Chicago Cubs, 5+1 år (mutual option), 98 miljoner garanti, maxvärde 111 miljoner
16-18: 20MM; 19-20: 18MM; 21: 15MM (Option), 2MM Buyout

Funderade ett tag på den här och hade så gott som skrivit att jag trodde på Giants när jag såg Gregor Blancos stats sista åren i San Fran.. Sen slog det mig, Kyle Schwarber kan slå men var knappast den bästa LF-spelaren i slutspelet. Därför passar Alex Gordon in bra där, eller i Angels, men där tror jag en annan LF-free agent hamnar!

Ben Zobrist
New York Mets, 3 år, 46 miljoner
16: 17MM; 17: 15,5MM; 18: 13,5MM

Jag tror att Daniel Murphy kommer få ett längre och mer lukrativt avtal av något annat lag och därför kan Zobrist vara en mycket bra ersättare som 2B för Mets. Zobrist kan även spela på flera positioner och kan hjälpa till om Mets spännande outfield stöter på problem.

Chris Davis
Houston Astros, 6+1 år (team option), 128 miljoner garanti, maxvärde 143 miljoner
16: 19 MM; 17: 20MM; 18: 22MM; 19: 23MM; 20: 22MM; 21: 20MM; 22: 17MM (Option), 2MM Buyout

Det här kan väl vara något? Davis skulle passa kanon som Houstons 1B och frågan är väl mest om de vill ge bort så mycket pengar. 2015 års slutspel ger nog mersmak och varför inte? Har läst om Cardinals som möjlig ”fit” för Davis, men big boy Matt Adams då?

Colby Rasmus
Baltimore Orioles, 3+1 år (mutual option), 35 miljoner garanti, maxvärde 47 miljoner
16: 10MM; 17: 11MM; 18: 12MM; 2019: 14MM (Option), 2MM Buyout

Jag är ganska less på att varje jävla år höra MLB Network prata om ”perfect fit” och blaha blaha. Men det här känns spontant som att det skulle passa jävligt bra. O’s saknade Nelson Cruz produktion enormt 2015 och ingen av deras OF-spelare (förutom Adam Jones) var ens i närheten av att kunna fylla Cruz skor. Rasmus visade i slutspelet att han kunde prestera i tuffa situationer. Ett 3+1 avtal skulle kunna funka på flera sätt. Främst för Rasmus som skulle kunna bli free agent igen vid 31 års ålder.

EDIT: Colby Rasmus har accepterat Astros Qualifying Offer och stannar alltså i Houston minst ett år till. Behåller trots det min analys för jag tycker att den var rätt bra om jag får säga mitt. Haha..

David Price
Seattle Mariners, 7 år, 210 miljoner
16-22: 30MM

Det här är ett jävla långskott, jag är medveten om det! Men förra säsongen skulle det ske, Mariners skulle ta sig till slutspel med chansen att gå hela vägen. Många trodde det, jag också, men det blev ett mindre fiasko. Nu har de en ny GM, ny manager och jag tror att det finns en revanschlust som är enorm! Normalt sett kan man säga att det borde vara en nackdel med flera utmanare i AL West men kanske KAN det vara en fördel att de övriga lagen spelar ut varandra, lite som för Toronto i år. Den här idén kanske är helt åt helvete men Price tillsammans med ”King” Felix Hernandez skulle utan tvekan bli intressant att följa!

Jason Heyward
Detroit Tigers, 9 år (Opt Out efter 5 år), 110 miljoner garanti, maxvärde 184 miljoner
16-20: 22MM; 21: 20MM; 22: 19MM; 23: 18MM; 24: 17MM

Free Agent som 26-åring? Grattis.. Casha in. Cardinals kommer vara med och de vill säkert behålla honom men likt i fallet Albert Pujols kommer de lägga ett maxbud där de är bekväma med (9 år, 170-180MM?) och sedan kommer ett annat lag bjuda över. Tigers har inga outfield-spelare förutom J.D. Martinez att skryta med och ägare Illitch vill fortfarande vinna World Series innan han dör, eller? En opt out-klausul skulle enligt min plan betyda 5 år och 110 miljoner och sedan eventuell free agent igen som 31-åring.

John Lackey
Chicago Cubs, 2+1 år (team option), 37 miljoner garanti, maxvärde 49 miljoner
16: 18MM; 17: 17MM; 18: 14MM (Option), 2 MM Buyout

Med tanke på att Lance Lynn tvingades till Tommy John-operation och missar hela 2016 så borde kanske Cardinals vara ännu mera intresserade av att behålla Lackey, men jag undrar om de kanske går efter ”a bigger fish”. Cubs tycker jag passar bra på många sätt. Lackey och Jon Lester vann World Series tillsammans med Boston 2013, Cubs president Theo Epstein tog Lackey till Boston inför 2010 och visst låter Lester, Lackey och Jake Arrieta rätt smarrigt om du är Cubs-fan?

Johnny Cueto
Detroit Tigers, 6 år, 123 miljoner
16-17: 22,5MM; 18-19: 20,5MM; 20: 19 MM; 21: 18 MM

Cueto kan ha räddat hela sin free agency-payday med match 5 i ALDS mot Houston och match 2 i World Series mot Mets. Jag är rädd för att mitt lag kan vara ute efter honom men jag hoppas inte. Jag skräms lite av skaderykten (armbågen) och även hans kroppshydda. Tigers gjorde sig ju av med Price i somras då de inte såg en chans att komma överens om ett nytt kontrakt. Om de kan lyckas få Cueto att gå med på summan jag föreslagit (eller i närheten) kommer de billigare undan än de 6 år och 144 miljoner dollar de erbjöd Max Scherzer inför 2014 års säsong.

Justin Upton
Los Angeles Angels, 7 år, 140 miljoner
16-17: 22MM; 18-20: 20MM; 21-22: 18MM

Är inte asbra påläst på Angels outfield men Mike Trout kommer spela CF och jag antar att Cole Kalhoun kommer fortsätta som RF. Angels vill fortsätta hänga med Texas, Houston och kanske även Seattle och behöver få in någon som kan slå homeruns. Uptons möjliga kontrakt lär bli en ”overpay” av rang men, ja, det kan mycket väl bli Angels.

Yoenis Cespedes
Chicago White Sox, 5+1 år (Team Option), 103 miljoner garanti, maxvärde 118 miljoner
16-18: 21MM; 19-20: 19MM; 21: 17 MM (Option), 2 MM Buyout

Precis som Price något av ett långskott då det kanske krävs en trade och/eller i alla fall minst ett positionsbyte för att det här ska kunna bli av. Likt Mariners satsade White Sox hårt inför 2015, en satsning som inte gick hem. En Cespedes i form är ju en tillgång för alla lag men nog skulle han passa bra in på Chicagos södra sida.

Zack Greinke
San Francisco Giants, 5+1 år (Team/Vesting option), 148 miljoner garanti, maxvärde 165 miljoner
16: 32 MM; 17: 30 MM; 18: 28 MM; 19: 27 MM; 20: 26 MM; 21: 22 MM (Option), 5 MM Buyout

Jo jag vet, Greinke borde egentligen stanna hos Dodgers men nu är det dags för Giants att ta lite revansch! Inför 2015: Lester, nära men blev inget! Sandoval, nära men blev inget! Inga fler besvikelser för fansen nu och visst är det även ett jämnt år nästa säsong??

Några tips på resigns (och outsiders om det inte blir så)

Astros – Scott Kazmir (Pirates)
Blue Jays – Marco Estrada (Nationals)
Cubs – Dexter Fowler (Orioles)
Dodgers – Brett Anderson (Reds)
Pirates – J.A. Happ (Brewers)
Royals – Chris Young (Rockies)

Bäst jag slutar nu.

Jag brukar alltid skriva ”kommentera gärna” men den här gången hoppas jag nog mer på det än någonsin förut. Ni vet att ni hittar mig och resten av Playball-gänget på Twitter!

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

1 Kommentera

  • bear_01432
    Posted 13 november, 2015 at 13:44 0Likes

    Very good stuff !:-)

Kommentera!