Vad fan hände?!

Ja det kan man fråga sig! En av årets mest intensiva veckor som kallas för ”Winter Meetings” är över. W.M. är alltid lite galet men i år blev det nästan TVÅ veckor av frenesi då det hände en hel del dagarna före också. Så, vad hände då? Och hur lyder mina tankar? Ja men läs då!

Bomben i Phoenix

Det ÄR väldigt roligt när det smäller till. Egentligen borde man kanske inte blivit SÅ överraskad över Arizona Diamondbacks chocksigning av Zack Greinke (6 år, 206.5 miljoner dollar) med tanke på deras kontraktsförslag till Johnny Cueto (6/120-126 enligt olika rapporter). Cueto’s agent Bryce Dixon tackade snabbt nej till erbjudandet, jag tyckte det var HELT galet men det lär visa sig att han kommer få ett bättre kontrakt än så. Arizonas GM Dave Stewart och Chief of Baseball Operations Tony LaRussa valde snabbt en annan väg och kom med ett kontraktsförslag som förvånade hela basebollvärlden och sannerligen Zack Greinke själv. Greinke sa på sin introduktionspresskonferens i fredags att han bokstavligt talat var ”minuter från att skriva på för ett annat lag” när Arizona kom in i bilden.

Man kan tycka lite vad man vill om Greinke och hans inställning till kontrakt, var han vill spela, pengar osv. Han utnyttjade sin klausul så han blev fri från sitt kontrakt med Los Angeles Dodgers och blev free agent igen efter ett monsterår statistiskt sett. Dodgers ville gärna behålla honom, San Fransisco Giants var aggressiva och ville sno honom från Dodgers. Det såg överlag ut som att det var någon av de två det gällde mellan när Dbacks kom in i bilden. Greinke har själv sagt att ”jag kan spela var som helst, om det sämsta laget erbjuder mest pengar kommer jag spela där”. Inställningen sticker i ögonen på en hel del, till viss del även mig. När pengarna är SÅ pass astronomiska kan man fundera över exakt HUR stor roll 10-20 miljoner gör. Men, man får ge Greinke en sak, han hycklar inte utan han står för att det var det som gällde och han fick som han ville. Arizona var det enda lag (enligt rapporter) som var villiga att ge honom ett sjätte år på kontraktet och då var saken biff.

Arizona slutade heller inte där utan bytte under veckan även till sig SP Shelby Miller från Atlanta Braves. Man fick ge en hel del i bytet, bl.a. Ender Inciarte och deras nysignade förstaval från draften i somras, Dansby Swanson, men de tyckte att det var värt det för att få en så pass stark 1-2 punch i deras starting rotation och göra Arizona till ett möjligt (allvarligt?) hot i NL West redan 2016. Med starka kort i laget som 1B Paul Goldschmidt, OF A.J. Pollock och förhoppningar om ett bättre andra år i ligan för kubanske 3B/OF Yasmany Tomas får vi se om de kan bli en seriös utmanare. Jag tror och hoppas det.

Tronskifte i NL Central?

Nej, jag vet, man vinner inte basebollsäsongen för att man ”vunnit offseason”. Men visst känns det nu på allvar att Chicago Cubs MÅSTE vara favorit att ta hem NL Central 2016? Cubs slog som ni minns ut St. Louis Cardinals i NLDS 2015 och kanske skedde ett tronskifte redan där.

Cubs smällde till ordentligt med deras signingar av Ben Zobrist (4/56, kan spela typ alla positioner?!) och OF Jason Heyward (8/184 med TVÅ opt out-klausuler efter 2018 resp. 2019), samme Heyward som spelade för just Cardinals 2015.

Att ett kontrakt inkluderar två opt outs har jag nog aldrig varit med om, ”Jay-Hey” kan alltså välja att bli Free Agent igen vid 29 resp. 30 års ålder. Nog för att Zobrist och Heyward är stjärnspelare som kommer bidra mycket för Cubs men deras bästa deal för nästa år tycker jag var att knyta till sig SP John Lackey. Jon Lester, Jake Arrieta och Lackey är ju en SKAPLIG 1:a-3:a för att uttrycka det milt.

Att Cubs fått in Heyward / Lackey blir ju ett slag i magen för Cardinals i dubbel bemärkelse. Inte bara tappar Cardinals dem utan de tillhör nu deras största rival. Nu är ju offseason inte slut, St Louis-laget kan fortfarande förstärka och det måste de nog göra. Förutom redan nämnda spelare missar ju även SP Lance Lynn hela 2016 p.g.a. Tommy John-operation. Man får förvisso tillbaka SP Adam Wainwright efter sin långtidsskada men räcker det? Jag tror de kommer knyta till sig minst en starting pitcher. Cueto kan vara ett alternativ, Mike Leake likaså även om Arizona är väldigt lockande för just honom. Jag har frågat mig länge varför inget lag signat Scott Kazmir ännu. Han kan också vara ett alternativ, även om Houston Astros borde signa om just honom dock!

Dave Dombrowski är en ”ärlig president”

Haha, rolig rubrik som måste förklaras. Jag lyssnar ju en hel del på WEEI, en av sportradiostationerna i Boston och de har snackat friskt om det på sistone att Dombrowski sa vad han ville och sedan fixade det. Är ni inte med? Kolla här:

Citat: ”Vi behöver ett ace, troligen genom Free Agency”.
Resultat: David Price signade med klubben (7/217 med opt out-klausul efter tre år). Läs mer här.

Citat: ”Vi behöver en fjärde outfielder”.
Resultat: Chris Young (2/13) signade med klubben som en möjlig platoon/”räddningsplanka” till Rusney Castillo och Jackie Bradley Jr.

Citat: ”Lagets bullpen var ett problem 2015 och behöver förstärkas upp. Framförallt någon ”flame thrower”/closer som behövs som komplement till Koji Uehara”.

Resultat: Craig Kimbrel trade:ades till Boston. En trade som av vissa ifrågasatts för att de gav bort ”för mycket” för honom. Rent skitsnack tycker jag. Visst kan någon av de fyra prospects (varav två är rätt högt rankade) bli bra på sikt, men de hade troligen inte fått chansen i Red Sox på många år med tanke på deras positioner.

Citat, efter att de tre ovanstående skett: ”Vi är troligen klara med stora grejer, men vi kommer lyssna om vi kan stärka upp laget på något sätt, bl.a. genom vårt överflöd av starters”.
Resultat: Boston bytte till sig relievern Carson Smith och relievern/startern Roenis Elias från Seattle Mariners mot SP Wade Miley och relievern Jonathan Aro.

Ser ni ett mönster eller? Han verkar ju inte ha något pokerface över huvud taget utan han säger vad han ska göra och sen bara gör han det. Säsongen har långtifrån börjat och jag är redan superexalterad över hur det här kommer att påverka laget. Price är Price, kommentarer överflödiga. En bullpen som kan tänkas se ut något som:

6:e / 7:e: Smith – Junichi Tazawa
Setup: Koji
Closer: Kimbrel

Det känns på förhand mycket bättre än den gångna säsongen. Det kommer INTE bli en sistaplats 2016!

Deals/FA-signings under offseason/Winter Meetings jag tycker om

Gillar ju så gott som allt Red Sox gjort hittills kan jag ju börja med.
Mariners nye GM Jerry DiPoto har ju gjort en herrans massa trades och en jag gillar som jag tror kan fungera bra för båda lagen är bytet som bl.a. innehöll OF Leonys Martin till Seattle och relievern Tom Wilhelmsen till Texas. Seattle behövde ett mer atletiskt outfield och Texas får ett komplement till deras closer Shawn Tolleson.

Mycket roligt att se att SP Rich Hill fick ett bra ettårskontrakt av Oakland Athletics. 6 miljoner dollar är ju rena ”rean” i MLB-sammanhang men med hans historia och skadeproblem var det något som fick mig att skina upp lite grann.

J.A. Happ (3/36) är såklart inte David Price, men kommer hjälpa Toronto Blue Jays mycket ändå. Speciellt tillsammans med resigningen av Marco Estrada (2/26) och deras troliga ace Marcus Stroman blir de ett farligt vapen med lagets starka offensiv.

Två trades som troligtvis lär funka åt båda håll:
Starlin Castro till New York Yankees mot Adam Warren och PTBNL (enligt rapporter Brendan Ryan) till Cubs.
Neil Walker till New York Mets mot Jon Niese till Pittsburgh Pirates. Jag var osäker på den här först men kunniga Mets-fans förklarade varför detta var en klart godkänd trade och nu köper jag den rätt av.

Det här undrar jag om det verkligen var så bra

Varför bytte Yankees bort relievern Justin Wilson till Detroit Tigers? Både hört och läst att flera verkligen undrar vad syftet var med det.

OF Nick Markakis är kvar i Atlanta. Ett lag som inte alls behöver honom nu medan hans tidigare lag, Baltimore Orioles, behöver OF- och slaghjälp. VARFÖR sker inte trade:n för?

Jag kanske har brakfel här men Jeff Samardzija’s (5/90) signing med Giants känns tveksam. Hela AL vs NL-aspekten finns såklart där men NL West blir nu en riktigt tuff division och jag är tveksam om han blir det tillskott Giants hoppas på. Man ska dock inte underskatta Dave Righetti, Giants pitching coach, som kanske kan göra underverk med honom.

Tyckte Dodgers att det var en bättre idé att signa Chase Utley (1/7) i ett år i stället för att knyta upp Howie Kendrick några år? Märkligt i så fall..

Övrigt

Vilken soppa hela grejen är med Aroldis Chapman. Cincinatti Reds kommer för alltid ångra att de tackade nej till de erbjudanden de fick i somras av några lag. Man ska väl aldrig säga aldrig, men chansen att han blir bortbytt nu (om han ens får spela) med tanke på MLB:s utredning under deras ”domestic abuse”-policy känns ju minimal.

MLB Network sände ju enormt mycket från Winter Meetings. Jag såg intervjuer med allt och alla, de roligaste var dock ett flertal från ”Intentional Talk”. Don Mattingly, Terry Francona, Joe Girardi och commissioner Rob Manfred är några jag minns på rak arm! Allt finns här:

Musikhjälpen är igång och vi har som vanligt vår #mlbse bössa där vi samlar in pengar. Vill ni hjälpa till så släng in lite stålar i bössan som finns här är ni snälla.

MLB har ju senaste åren haft Opening Night söndagen innan Opening Day-måndagen. I år har de ett nytt koncept med tre matcher söndag 3:e april och mötena är som följer (svensk tid):
19.05 Pirates-Cardinals
22.05 Rays-Blue Jays
02.35 Royals-Mets

Vill passa på att önska alla svenska basebollfans, #mlbse, Playball-läsare och mina kollegor en god jul och ett gott nytt år. Ni får som vanligt gärna kommentera om ni vill.

/Johan – @Rodsockan

Fotnot: Bilden är tagen från årets Winter Meetings som ägde rum i Nashville. Nästa års W.M. sker i Maryland 4:e-8:e december.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!