MLB till London?

Under veckan rapporterades det att MLB har fått upp fokus för Europa och kommissionär Rob Manfred ska ha sagt ”vi är väldigt intresserade av att spela där, och vi jobbar hårt på det” till Associated Press.

Att spela i tävlingsmatcher i Europa är ingen nyhet i sig, tidigare kommissionären Bud Selig hade långt gånga planer på det och sa att man ville spela matcher här redan 2014 eller 2015. Efter att han efter meddelat sin avgång lades dock planerna på is.
Till skillnad från Selig så har Manfred varken siktet på Nederländerna och opening day utan London och mitt under säsongen.

Matcherna som spelats utanför USA och Kanada tidigare år, senast när Los Angeles Dodgers och Arizona Diamondbacks spelade i Australien, har också fått kritik. Då rösterna främst var patriotiska, att lagen ska spela i sin stad samt rent praktiska, att långa flygresor och att förflyttning genom tidszoner stör spelarna.
London har fler problem än så.

Syftet med matcherna utomlands är att sporten ska växa lokalt, men det måste finnas ett intresse från början. Storbritannien är en blåbärsnation i basebollsammanhang och inte ens med europeiska mått har man något att skryta om. Faktum är att det finns bara två länder i Europa som är nämnbara i internationell baseboll, Nederländerna och Italien. Tillsammans med Tyskland är dem de enda europeiska länderna med aktiva spelare i MLB, två av tre europeiska länder som var med i senaste World Baseball Classic (Spanien är det tredje), och de enda två i den föregående upplagan. Vid senaste baseboll-EM möttes man i final med Nederländerna som vinnare. Storbritannien hamnade på en niondeplats.

När det började diskuteras att man skulle spela MLB-matcher i Europa hakade Nederländerna på tidigt och i februari 2014 stod en arena klar i Hoofddorp utanför Amsterdam. Man byggde en arena på MLBs villkor, allt från grus på on deck circle till arenakapaciteten på ca 30 000 har ligan varit med och bestämt innan en representant från MLB godkänt arenan för spel.
Att Manfred och MLB istället väljer att fokusera på Olympiastadion i London kan få totalt motsatt effekt. Där basebollen är som störst i Europa kan den få sig en rejäl törn, år av slit som inte lett till någonting. Ett hån mot alla krafter inom Nederländska basebollförbundet.

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

 • myslas
  Posted 31 januari, 2016 at 20:46 0Likes

  Actually, tysken Max Kepler gjorde sin debut i Minnesota Twins förra året och blir kanske en ordinarie outfielder under året. Jag skulle också säga att han är den klart största europeiska talangen just nu (någonsin?) (rankad 44 på MLBs nyligen släppta prospect list).

  • Martin
   Posted 3 februari, 2016 at 18:31 0Likes

   Hade jag missat, korrigerat texten nu.

Kommentera!