Hjärntömning

I min strävan att posta minst en krönika i månaden här på Playball så känns det som att det är dags igen. Jag måste hinna få en del att ”tänka på” och skriva om men nu är jag både frustrerad, förbannad, förväntansfull och allmänt full i fan så här har ni:

Buchholz ”benträning”

Jag lyssnar dagligen på on demand-klipp från WEEI, en av sportradiostationerna i Boston. Deras dagliga 10-14 show ”OMF” består av Glenn Ordway, förre New England Patriots-spelaren Christian Fauria och förre Boston Red Sox-spelaren Lou Merloni. Lou spelade innan jag började följa laget/sporten och var mestadels en bänk/utility-spelare. Han jobbar även på TV-stationen CSNNE där han ofta är en del av ”The Baseball Show”-programmet  på söndagar. Det jag gillar med honom är hans kunnande inom baseboll, både om Red Sox och övriga lag, samt att han inte är rädd för att säga vad han tycker. Det är inte direkt ”varma handdukar” som gäller när han blir förbannad!

I flera år har det diskuterats om Clay Buchholz och hans skadeproblem. Vad beror det på? Varför går han alltid sönder på något sätt? Jag och flera andra har pratat om att vi tror att det kan/”måste” vara en mental grej. Det är därför jag blir nästan mållös när jag hör Lous ”Rant” med tillhörande Buch-citat i klippet här.

Clay har alltså som 31-åring efter ÅTTA kompletta Major League-säsonger med Boston insett att ”jag måste träna mina ben”. Det låter som ett skämt men det är sant! Lyssna så hör ni hans citat själv. Ja okej, klart att han har tränat benen förut men det verkar som att det FÖRST NU har gått upp för grabben att omfattande benträning KANSKE är en bra idé?! När jag hörde klippet så skrattade jag lite först för Lou går på så jävla hårt, men sen blev jag fan frustrerad. Buchholz är kanon när han är som bäst, det vet jag och många andra med mig, men han är också en vrickad fot från att vara borta i typ 1,5 månad, det vet alla också. Red Sox-fans har hoppats i åratal att han ska kunna göra 30+ starter och kasta 200 innings men insett att ”det kommer troligen inte hända”. Vi får se hur det blir i år, skulle inte förvåna mig om han plötsligt får någon slags ”överansträngning” av högerbenet eller något efter hans nya träningsrutin. Eller så vinner han CY Young..

Med tanke på ämnet och även erfarenheten av bl.a. hur Pablo Sandoval såg ut när han kom till Florida för sin första Red Sox-säsong förra våren så kan jag inte låta bli att tänka på hur konstigt själva försäsongsupplägget egentligen är i MLB. Alltså ALLT ansvar ligger ju så gott som på spelarna? Jämför det med t.ex. Allsvenskan och Elitserien i fotboll respektive hockey här hemma. Här är ju alla tillsammans i flera månader med fys, kondition och allt vad det är.

I basebollen?
”Serien börjar i början av april grabbar. Ni får sköta er ordentligt och inte äta för mycket kalkon i jul. Vi ses i mitten av februari i 30-40 graders värme och så kör vi några timmar om dagen i 2-3 veckor sen kör vi försäsongsmatcher i en månad, men de matcherna behöver inte alla spela i varje dag.”
ÄR inte det jävligt konstigt egentligen?!

Q.O.

Jag har skrivit om den här sörjan förut och får tyvärr anledning att göra det igen. Jag längtar SÅ mycket efter säsongen 2016! Jag längtar också efter att få höra att Qualifying Offer-skiten försvinner i och med nästa avtal mellan ligan och spelarunionen efter säsongen. Vi skriver idag den 14:e februari och det är ännu TRE spelare som borde fått kontrakt för länge sedan om de inte haft draftvals-problemet knutna till sig:

SP Yovani Gallardo (även om han ryktas vara nära Baltimore Orioles)
SS Ian Desmond
OF Dexter Fowler

Att vissa lag är mera rädda om sina draftval än att signa etablerade MLB-spelare kan såklart diskuteras, men det här skadar mid tier-spelarna enormt. Fick jag bestämma försvann systemet helt. Jag tycker i och för sig att Dan O’Dowd på MLB Network hade en intressant idé att utöka så att Q.O kunde gälla 1-3 år. Det skulle betytt att man t.ex. kunde blivit erbjuden ett 3-årigt Q.O.-avtal värt 47.4 miljoner dollar, dvs. 15,8 millar per år. Även om det är ett intressant synsätt undrar jag om många lag verkligen velat utnyttja det alternativet. Houston Astros betalar gladeligen 15.8 miljoner för ett år av Colby Rasmus tjänster 2016. Men hur många tror att de erbjudit 3/47.4?
Nej, bort med skiten säger jag! Free agency SKA vara free agency helt utan tyglar.

Designated Hitter eller inte?

För ett tag sedan väcktes ännu en diskussion huruvida både AL och NL ska ha DH eller inte i Facebook-gruppen MLB.se (är du inte medlem så gå med!). Det fanns intressanta synvinklar från båda hållen men vet ni inte redan hur jag känner så får ni en redogörelse för det här:

Jag vill ha DH i båda lagen!
Måhända att jag är hopplöst partisk p.g.a. en viss David Ortiz men jag tycker överlag att det är så tråkigt att behöva se pitchern slå. Ja, det finns undantag, några kan absolut slå. Hur många homeruns har Madison Bumgarner t.ex.? Men det är för många som bara är ”en säker out”. Det är för jävla tråkigt. Förutom det så:

Det minskar skaderisken på pitchers.
Det skulle ge NL-lag precis samma möjlighet som AL-lag att ge spelare at bats som de inte vill ha på planen defensivt.
Snack om att ”då måste en DH signas” är skitsnack. Lagets fjärde OF-spelare kan vara DH en match. En utility-spelare en annan. En spelare som kommer tillbaka från DL kanske behöver slå ett par matcher. Man måste INTE ha en fast DH-spelare.
Det förlänger spelares karriärer. Tror ni Seattle Mariners eller Los Angeles Angels signat Robinson Cano resp. Albert Pujols i 10 år om de inte fanns en DH-position i deras lag?

NL-fansen säger att en del av tjusningen med defensive replacements och pinch hitters skulle försvinna och det håller jag med om! Lösningen på det kan vara ett förslag jag läst att man skulle kunna utvidga spelar-rostern till 27 spelare, alternativt att man behöll antalet vid 25 men man kunde tillfälligt DFA’a/undanhålla de starting pitchers som inte ska spela just den matchen. Vips skulle man ha plats för ytterligare 3 eller 4 spelare som kunde användas på precis samma sätt.

Cubs-fansen hoppas nog på ett bounceback-år från Jon Lester 2016. Jag med, det får gärna gå bra för min gamla hjälte. Jag blir inte förvånad om han har ett monsterår på kullen.
Men inte fan ser jag fram emot att få se honom med ett slagträ i sina händer..

Arbitration

Red Sox har inte hamnat i en hearing med en spelare angående arbitration sedan 2001, något jag är väldigt glad för. Jag förstår hur systemet fungerar och att det ibland finns extremer i både hur mycket spelaren/agenten kräver, samt hur ”lite” laget erbjuder, men min spontana reaktion är ändå så gott som alltid: Lös det bara!

Det är ju bara extremt pinsamt hur en hearing går till. Agenten/spelarens representant försöker övertyga domaren varför spelaren är värd det de tycker medan laget, som spelaren sedan ska representera, gör allt för att närmast smutskasta honom och säga att ”han är minsann inte så bra som han där borta säger”.

Josh Donaldson inför säsongen 2015 är ett tydligt exempel. Efter sin trade till Toronto Blue Jays från Oakland A’s erbjöds han 4.3 miljoner medan han själv ville ha 5.725. Att deras ”relation” ens behövde inledas med en hearing var ju sådär och när sedan Toronto faktiskt vann målet (hur nu det gick till?) och bara behövde betala 4.3 så kändes ju inte starten på deras samarbete direkt jättebra.

Nu gick det ju rätt bra ändå. Donaldson verkade inte sura länge över det där utan var superb och blev hela AL-ligans MVP. Men att det ens behövdes? Och i år höll det på att hända mellan Josh och Blue Jays igen! En närmast skrattretande skillnad på 450.000 dollar skilde det då. 11.8 mot 11.35. Lösningen blev till slut ett tvåårsavtal värt totalt 28.65 millar. 11.65 för 2016 och 17 för 2017.

Övrigt

Måste tyvärr inleda Övrigt-delen med tråkigheter. Pitchern Jenrry Mejia som tillhört New York Mets organisation blev i fredags livstidsavstängd från MLB efter sitt tredje doping-straff. Otroligt. Vilken åsna, hur klantig får man vara? Snubben är 26 ÅR! Svårt att förstå hur det kan bli så här. Det absolut enda bra med det här är att systemet förhoppningsvis funkar lite grann . Hur stort mörkertalet än må vara åker i alla fall en del fast. En seger, om än en otrevlig sådan..

Ett betydligt roligare ämne är att det numera finns en Svensk MLB-podd! ”Veckans MLB” heter den och finns på Soundcloud, Itunes och Acast. Hittills finns två avsnitt att lyssna på. Personerna bakom podden är Niklas (Twitter) och Olof (Twitter). Dessutom har de Facebook-sidan Sunday Funday. In och lyssna och följ!

2016 års MLB.TV-paket är nu släppta. En trevlig nyhet är att priset har sänkts. Premium-paketet kostar i år 20 dollar mindre än föregående år. Nu tvingas vi tyvärr att betala en skatt (25%) EU lagt på så totalpriset blir 137.49 dollar. Trevligt ändå då jag räknade med 162.49.
Förutom det vanliga paketet med alla matcher kan man även köpa ett paket då man bara ser matcherna med sitt eget favoritlag. Väljer man det kostar det 106.24 dollar (84.99 + 21.25). Utan att veta det så antar jag att varken slutspelet eller spring training ingår då så kolla upp det först så ni inte missar något ni vill se! Paketen köper ni här.

Har så smått börjat fundera lite på tips för säsongen (ångesten!) och mina Inför-rapporter. Jag kommer skriva om både AL och NL Central om inget ändras innan dess. Så mycket tankar redan nu.

Ni vet när man var liten och man vaknade på lördagen och typ sprang till mamma och sa ”idag får jag godis!!”.
Ungefär så verkar ju agenterna betett sig med opt out-klausuler i spelarnas kontrakt den här offseason. Herregud..

Spring Training inleds på allvar i veckan. Red Sox verkar fortfarande på allvar tro att Hanley Ramirez ska kunna hantera 1B. Me? Not so much.. Var redo Travis Shaw säger jag bara..

I augusti åker jag och kollega Westling till Boston på basebolltripp. Redan i somras när jag såg förhandsrapporten om att Arizona Diamondbacks skulle spela på Fenway Park var jag sugen på den serien. Nu blir det så! Dessutom ska vi hinna med några matcher mot New York Yankees också. Det blir bra.

Om inte förr så hörs vi i mitten av mars när våra Inför-rapporter inleds här på Playball.
Kommentera gärna och ta hand om er!

/Johan – @rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

 • Andreas Westling
  Posted 17 februari, 2016 at 08:45 0Likes

  Kloka ord, som vanligt 🙂

  Jag vet inte om jag har varit förblindad av ett positiva effekterna av QO, men nu börjar jag greppa de rätt så negativa effekterna för spelarna som hamnar i kläm. Det är larvigt att vissa av spelarna fortfarande inte har något kontrakt ännu.

  Tycker The Guardian (av alla sidor…) har en bra artikel om QO:
  http://www.theguardian.com/sport/blog/2016/feb/03/mlbs-qualifying-offer-system-wields-a-touch-of-death-and-needs-scrapping

  • Rodsockan
   Posted 21 februari, 2016 at 22:39 0Likes

   Tack ska du ha =)

   Ja alltså, det blir bara fel.
   Argumentet att vissa ”Borde” ha accepterat 1/15.8 håller inte.

   Absolut, den är bra =)

Kommentera!