Schemat!?

Glad måndag allihopa.
Nu är jag på krigsstigen igen.
I nästa CBA får de ju se över det här för jag tycker att det är vansinnigt.


Daygame after nightgame

Vi vet alla att baseboll är tufft. MLB spelar 162 matcher på ca. 184 dagar. Det ÄR krävande. Det flygs hit och dit, de checkar in på hotell i andra städer tidigt på mornarna samma dag som de ska lira på kvällen sen osv. Men nu är det fan nog på ett sätt.

Jag skrev aldrig någonting för ett tag sen för jag ville inte höra en massa gnäll om att det skulle vara nån slags bortförklaring. Dessutom hade jag läst om det var och varannan dag i Boston-media, så jag kände inte att jag behövde gräva djupare i det just då.

Torsdag 18:e augusti spelade Boston Red Sox bortamatch mot Detroit Tigers. Matchen började 13.10 i Detroit. Att det spelas dagmatcher onsdag-torsdag i ligan är ganska vanligt, men skillnaden är då ofta att det är get away-days, d.v.s. det är sista matchen i serien och bortalaget alt. båda lagen ska resa därifrån och därför spelar man tidigt. Det konstiga med tiden i den här matchen var att det var den FÖRSTA i serien. Det ser man inte ofta.

Grejen var ju det att Boston lirade kvällen innan i Baltimore. Den matchen började 19.05 lokal tid. Red Sox försökte få Orioles att flytta den så den matchen kunde börja något tidigare men Baltimore sa nej, vilket de så klart har all rätt att göra. Det är inte O’s fel att schemaläggarna är lite halvknasiga. Kudos ändå till O’s manager Buck Showalter som fixade så att en match som Red Sox ledde med 8-1 som hamnat i ett rain delay ändå avbröts ”ganska fort”.

Efter matchen drog Boston-laget vidare och anlände, efter en ”självklar” försening på BWI (flygplatsen mellan Baltimore och Washington), vid 2-3 nån gång till flygplatsen i Detroit. Sedan skulle de till hotellet, sova i ”trekvart” och sen till Comerica Park för dagmatchen mot Detroit.

Matchresultatet i sig är inte det huvudsakliga här, jag var inför HELT säker på att Boston skulle torska, så när Red Sox väl ledde med 3-1 i 8:e var jag väldigt nöjd. Men sen visade det sig att tröttast av alla var nog inte spelarna, utan den jävla John Farrell som slängde in Junichi Tazawa i HELT FEL läge och vips så ledde Detroit med 4-3 och Boston förlorade en heartbreaker. Torsken var ännu mer frustrerande JUST för att de spelat så pass bra trots resandet, bristen på sömn osv. Men som sagt, jag tänkte att ”nej, skyll nu inte på schemat för det är lika för alla ibland”, ju mer jag tänker på det dock så blir jag bara irriterad.

Idag är det Labor Day i USA och det spelas en himla massa dagmatcher. Hade jag varit New York Mets-fan hade jag varit lika frustrerad som jag var själv för ett antal veckor sen. Mets spelar idag borta mot Cincinnati Reds klockan 13.10. Inget konstigt med det kanske, OM det inte varit för att Mets lirade hemma igår mot Washington Nationals kl. 20.05. ESPN-matchen alltså. Hur fan är detta möjligt? Hur kan det ens vara okej?

ESPN väljer så klart den match de tror är mest poppis så att de får TV-tittare, men lite jävla känsla måste de väl kunna ha? Visst, jag inser att just den här måndagen ställer till det då flera lag spelar dagmatcher dagen efter men det måste ju kunna gå att planera in på något sätt, en ”befarad” ESPN-match eller liknande. Det här måste ses över. Sporten är tuff och ska så vara men bara för att man ”sätter kniven i någon” behöver man ju inte vrida om den..


162/154 och eventuella doubleheaders

Jag och många andra älskar att det är 162 matcher. Eller, gör vi egentligen det? Är det inte så att vi gillar att det är MÅNGA matcher? För ärligt talat, just du som läser det här. OM de fick för sig att gå tillbaka till 154 omgångar istället för 162, hur länge skulle du ligga sömnlös över det? Inte jättelänge va?

Nu lär det väl inte hända i och för sig, lagen/ägarna måste få in cashen så det troligaste att schemat kommer bestå av 162 matcher i framtiden också. Jag har hört något förslag att man ska göra det enklare för spelarna genom att schemalägga ev. doubleheaders i schemat redan från början.
Är det ett bra förslag? Njae, jag tycker ändå inte det. Det ställer till det på så många sätt.

Det kan sabba lagets bullpen i upptill flera dagar, vissa spelare ”måste” spela dubbelt (som om inte en match om dagen var tufft redan innan) och pratar man ekonomiskt tror jag knappast att två matcher en onsdag kl 13 och 19 drar mer folk än om de spelade både tisdag och onsdag kl 19 istället.
Så nej, jag tycker inte att det är ett bra förslag även om jag förstår tänket med mera offdays. Frågan är väl just hur mycket resandet/bristen på sömn bryter ner spelare kontra om de måste spela två matcher om dagen ibland?

Sen fattar inte jag heller varför så många lag prompt SKA resa direkt efter matcherna. Om man spelar onsdag kväll, har offday på torsdag och spelar igen fredag, varför måste de då resa onsdag kväll/natt efter matchen? Är det inte bättre att åka till hotellet, slagga där och sedan sätta sig pigga och utvilade i ett flygplan på torsdagen? Märkligt.. Framför allt om de ska från en bortaserie till en annan. Ska de hem så visst, men annars undrar man ju.

En sista sak jag kom på nu (edit efter publicering).
Sluta lägga offdays MITT i homestands. De ÄR redan hemma, fördela dem över road trips istället om det går!


Övrigt

Chicago Cubs är alltså 40 matcher över .500. FYRTIO! 88-48, det är fantastiskt.

Galen match i Minneapolis igår mellan Minnesota Twins och Chicago White Sox. Chicago vann bataljen efter 12 innings och spel i nästan 5 timmar med 13-11. Födelsedagsbarnet (75 år ung) Ken ”Hawk” Harrelson uttryckte lättat efter sista outen till sin partner Steve Stone:
It’s over Stoney..

Red Sox scorade 16 runs i fredags och 11 runs i lördags men igår så höll Oakland Athletics och främst Kendall Graveman tätt. Boston mäktade bara med 6 hits, samtliga singles och 0 runs.
Baseboll är fan en konstig sport ibland. Fast det är väl det vi älskar med den också.

Toronto tog bara 1/3 borta mot Tampa Bay i helgen medan Boston tog 2/3 borta mot Oakland.
Idag inleder Boston en bortaserie mot San Diego medan kanadickerna är på Yankee Stadium.
1 match skiljer nu i tabellen med 26 matcher kvar att spela. Så spännande, jag älskar det!
Även om de gråa håren bara blir fler och fler..

Tack för att ni läste.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!