Sista månaden i AL East

Joooorrråååå, jag har koll, jag vet att de två sista matcherna i grundserien spelas den 1:a och 2:a oktober. Men skit i de, alla basebollgalna människor VET att september ”är” den sista månaden. Det är då det avgörs vilka lag som går till slutspel eller inte. Min förhoppning är att den här krönikan inte ska bli svinlång. Det är det väl egentligen varje gång och det brukar ju gå, eh, sådär..


”Vem ska dö idag då?”

Haha, de är roliga Niklas och Olof. Jag har gjort mycket reklam för Veckans MLB och kommer fortsätta göra det i framtiden för de håller en himla bra och jämn nivå. Visst blir det fel lite här och där, ”vissas” uttal ska vi inte tala om, men det är allt som oftast trevliga 45-60 minuter att lyssna på. I avsnittet som släpptes idag hajade jag till lite och ville ”svara”/bemöta en del grejer de snackade om.

Rubriken ovan är det nya namnet på segmentet när herrar Hellerstedt och Svensson går igenom vilka som är borta från/vilka som kommer ta sig till slutspel. De diskuterade mycket om svintighta AL East och fokuserade mycket på Bostons återstående schema och hur tufft det är.
Red Sox har 29 matcher kvar, 23 av dem är mot AL East-konkurrenter och de resterande 6 är borta mot Oakland Athletics och San Diego Padres. Så javisst, jag kan hålla med om att det är tufft, men min spontana reaktion när jag hörde det var ”..men de andra då?”.
Jag satte mig därför och kollade de övriga lagens scheman.

Baltimore Orioles har liksom Boston 29 matcher kvar varav 23 är mot AL East-lag. Förutom lagen inom divisionen ska de möta Detroit Tigers borta och Arizona Diamondbacks hemma. O’s har 9 matchserier kvar varav 4 av är på hemmaplan.
Även Toronto Blue Jays har 29 matcher kvar och möter AL East-motstånd i 22 av dem. Liksom för O’s återstår 9 matchserier varav 4 spelas hemma på Rogers Centre. De sju matcherna som inte spelas mot AL East-gängen är likt Bostons schema en västkustsväng, 4 matcher mot Angels i L.A. och 3 mot Seattle Mariners.


”Ja men Macke vad du tjatar, vad vill du egentligen?”.

Jo, det ska jag tala om för er. Min analys är att Bostons schema kanske inte är SÅ himla mycket tuffare än de andra divisionskonkurrenternas. Den största skillnaden är väl kanske hemma/borta-fördelningen då Boston endast spelar 10 matcher (3 homestands) till på Fenway Park. Samtidigt avslutar de med 3 matcher hemma mot Toronto, något som jag tror kan bli enormt avgörande.

New York Yankees har ju spelat upp sig senaste tiden och även om det kanske inte räcker till en Wild Card-plats kan de säkert spela ”spoilers” en bra bit in i september. När de gäller Tampa Bay Rays är de fortfarande hopplöst sist även om de också gärna vill ställa till det för de andra lagen. Niklas sa det att de spelat upp sig avsevärt sista tiden. Må så vara, men de är ändå bara 4-6 de sista 10 matcherna. De ”hetaste” lagen i AL East, Toronto och Yankees, är 6-4. Det, tillsammans med att Boston och Baltimore är 5-5 under samma period, bara bekräftar min tes med allt det här:
”De tar ut varandra.”

Så, vilka kan tjäna på det då? Ja framför allt kanske AL East-lagen själva kan det. Tar vi Boston som exempel så är det i dagsläget tvåa med ett 74-59 record och 29 matcher kvar. De SKA bara klara av att gå i alla fall 16-13 tycker jag. Då hamnar de på 90-72. Räcker det för att vinna divisionen? Hmm, nja, tror inte det men det borde räcka till en wild card-plats.

Jag skrev för ett tag sen på Twitter och frågade om det var otänkbart att Yankees kunde passera O’s i tabellen. Det är fortfarande möjligt, men jag är mera tveksam nu. En sak man måste nämna om Yankees är hur pass bra deras bullpen presterat sista 1,5 månaden. Såg denna tweet från ex-spelaren Alex Cora:

Bullpen ERA since all star break:
Yankees 2.91
Blue Jays 3.75
Red Sox 4.08
Orioles 5.06

Det säger en hel del, även om jag har svårt att fatta det. Okej, första två veckorna innan trading deadline hade Yankees fortfarande kvar Andrew Miller och Aroldis Chapman, men sen då?
Torontos bullpen har, om jag inte minns fel, kostat laget en hel del vinster men är ändå bättre statistiskt än Bostons, vilket känns sådär för undertecknad.
Red Sox bullpen (och managern) är ju en enda sörja men det är ju inga nyheter, förutom Craig Kimbrel då som är het som satan.
Orioles har alltså sämst bullpensiffror, trots att de har en av ligans bästa closers i Zach Britton. Det snackas om ”BOB” (Brad Brach, Darren O’Day och redan nämnda Britton), att de ska vara riktigt farliga.. Men OM det nu stämmer att alla de tre är/har varit så himla bra, vad fan har hänt för övrigt där då? Totalkollaps för alla andra??


Hur kommer det att gå då?

En snabbräkning och prognos i mitt huvud säger egentligen att Boston ska klara 17-12 men nä, 16-13 får det bli. Då slutar man på 90-72 och det MÅSTE som sagt räcka till en Wild Card-plats.
Toronto fick jag även dem till 17-12 som jag faktiskt tror att de klarar av.
I så fall vinner de divisionen på 93-69.

O’s kommer gå 15-14 och sluta på 87-75.
Yankees fick jag till 15-15 även om jag kanske tror att de kan sno någon mer match, men det kommer räcka till max 86 vinster.
Så divisionen kommer sluta som den ser ut nu.

Vad gäller övriga lag så står det mellan Tigers (nu 72-61), Astros (71-62) och kanske Royals (69-64).
Royals bedömer jag kan gå 18-11 och därmed landa på 87-75.
Tigers fick jag till 17-12 och skulle då avsluta på 89-73 medan Astros lär gå något liknande och sluta på runt 87-88 vinster. Så det kommer bli tight!

Stämmer mina beräkningar och funderingar spelas AL Wild Card-matchen natten mot onsdag den 5/10 på Fenway Park mellan Boston Red Sox och Detroit Tigers.
Vad tror ni om det allihopa?

Som Niklas och Olof sa i podden, glöm INTE att det är Labor Day på måndag vilket betyder att det är en jävla massa dagmatcher!

Tack för att ni läste.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

 • Niklas Hellerstedt
  Posted 2 september, 2016 at 22:42 0Likes

  Kul genomgång! Det kommer att bli riktigt tajt i AL Wild Card Race. Personligen tyckte jag det var kul att Olof stack ut hakan och tror på outsidern KC och laget som alla tror kommer att dyka, BAL. Det hade ju varit mindre ”kontroversiellt” om han hade valt de formstarkaste (om man ser till ”Last 10”) DET och HOU, eller laget som ligger bäst till (BOS) eller sitt eget lag NYY. Det hade ju faktiskt varit astrist. Och det hade ju kanske inte heller genererat någon replik från dig.
  Han brukar vilja välja ”the road less travelled”, men brukar ändå oftast hitta hem. Så jag tänker inte såga hans idéer riktigt än. 🙂
  Tror egentligen bara han ville röra om lite.
  Nä, nu sätter vi igång MLB.tv och tittar på laget som ändå kommer ta hem hela skiten i år…

  • Andreas Westling
   Posted 5 september, 2016 at 08:01 0Likes

   Det är både kul och enerverande att baseboll är en så oviss sport. Tamejtusan helt omöjlig att förutspå!

Kommentera!