Inför 2017 – AL Central

It’s that time of the year som det heter!
Våra vänner i podden Veckans MLB dundrade ju igång i fredags och då ska väl inte vi vara sämre.
Vår första rapport står Johan för då han spanar in AL Central. Mycket nöje!

 

whitesox_logo2

Chicago White Sox

Hur gick det ifjol:
Snacka om skilda världar i Chicago! Laget från den norra sidan vann World Series och kommer vara ett topplag i många år framöver medan ”The Palehose” från den södra sidan kom fyra i sin division och bestämde sig för att det var dags för en rebuilding.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Självklart kommer starting pitchern Chris Sale att saknas. Att byta bort en sådan stjärna med ett så pass överkomligt kontrakt kändes som startskottet på den redan nämnda rebuildingen. Man kommer även sakna sin outfielder Adam Eaton som numera tillhör Washington Nationals. Men man fick tillbaka en hel del intressanta spelare också! INF Yoan Moncada (från Boston Red Sox) rankas som en av ligans bästa prospects och SP Lucas Giolito (från Washington) spås kunna bli något alldeles extra. Förutom det signade man även förre Texas Rangers-pitchern Derek Holland till ett ettårskontrakt.

Vem slår in poängen:
Mitt i deras ombyggnadsprocess finns ändå en del spelare som kan göra skillnad. Kubanske 1B Jose Abreu är fortfarande kvar och även deras karismatiska 3B Todd Frazier. ”Flava Fraz” dundrade trots sitt låga BA (.225) in 40 homeruns förra säsongen. Frågan är om han stannar året ut bara? Frazier blir free agent efter säsongen och jag ser honom som en stark trade-kandidat till sommaren.

Vem är lagets ess:
Utan tvekan colombianen Jose Quintana som när detta skrivs än så länge är White Sox-spelare men mycket väl kan bli bortbytt innan serien inleds. Han försämrade inte direkt sina aktier efter sin dominanta start mot USA i World Baseball Classic i fredags natt.

Hur kommer det gå i år:
Varje gång man ser ordet rebuilding är det ju svårt att inte förvänta sig en bottenplacering. Frågan för mig är väl hur/om lagets prospects/unga spelare kommer att få spela och om de då kan prestera. Pitching-sidan känns dock ganska svag och jag skulle bli mycket förvånad om de kommer högre än en fjärdeplats i år också.

Kuriosa / Övrigt:
Lagets hemmaplan U.S. Cellular Field finns inte längre. Eller jo det gör den, men den heter sedan i höstas Guaranteed Rate Field istället.

 

indians_logo2

Cleveland Indians

Hur gick det ifjol:
Alldeles strålande, så när som på de tre sista matcherna av säsongen. Tyvärr för Clevelands del var det match 5, 6 och 7 av World Series och man förlorade därmed finalen mot Chicago Cubs med 4-3 i matcher. En enorm besvikelse såklart, men förutom det var säsongen närmast som en saga för laget som vann divisionen överlägset efter 94 segrar i grundserien.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Enorma förväntningar såklart på lagets nya 1B/DH Edwin Encarnacion som byter Toronto/Kanada mot Cleveland/USA. Ett riktigt starkt lag blir med honom ännu starkare. Däremot ska förlusten av Mike Napoli (numera Texas) inte underskattas. Edwin ses spel- och produktionsmässigt som en uppgradering, men Napolis rykte som clubhouse-guy kan bli en faktor. Förutom honom saknas även OF Rajai Davis som skrev på ett kontrakt med Oakland Athletics.

Vem slår in poängen:
Redan nämnda Encarnacion såklart! Förutom honom finns det många andra: Unga stjärnskottet Fransisco Lindor kan förhoppningsvis ta ännu ett kliv, dominikanen Carlos Santana kan fortfarande slå bollen en bra bit och får man även tillbaka en frisk Michael Brantley så lär man inte behöva oroa sig för att inte slå in tillräckligt många runs.

Vem är lagets ess:
Carlos Carrasco och Danny Salazar till trots, Indians ace heter fortfarande Corey Kluber och gjorde under 2016 ingen besviken med sitt ERA (3.14) på 215 kastade innings.

Hur kommer det gå i år:
Allt utom ytterligare en AL Central-titel vore ett mindre fiasko. Indians klassas tillsammans med Boston Red Sox som de bästa lagen i American League och lär gå långt även i år!

Kuriosa / Övrigt:
Nyförvärvet Encarnacion fick i sitt kontrakt inskriven en s.k. ”attendance bonus”. Om Indians under säsongen drar mer än två miljoner besökare så börjar extrastålarna ticka in för Edwin. Totalt kan han tjäna upp till en miljon dollar extra utöver sin ordinarie lön.

 

tigers_logo2

Detroit Tigers

Hur gick det ifjol:
Det känns som att kraven och förväntningarna på Detroit alltid är höga. 86-75 och en andraplats i divisionen förra året ska väl inte kallas kattskit, men man missade slutspelet vilket sågs som en stor missräkning.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Nästan lite frustrerande detta faktiskt. Rätta mig om jag har fel men som jag ser de har de inte fått in ett enda stort namn?! Det kan man ju knappast kalla backupcatchern Alex Avila, som återvänder och därmed återförenas med sin pappa Al Avila (lagets GM) efter ett års utflykt i Chicago White Sox. Nej, det mest häpnadsväckande under Tigers offseason var att de valde att byta bort outfieldern Cameron Maybin till Los Angeles Angels.

Vem slår in poängen:
Så länge man har Miguel Cabrera i sitt lag kan man så gott som alltid räkna med produktion framåt.

Vem är lagets ess:
Många var rejält upprörda när Justin Verlander inte vann AL:s CY Young-titel förra säsongen (bl.a. flickvännen Kate Upton). Verlander hade sitt lägsta ERA (3.04) och högst antal kastade innings (227.2) sedan 2012 och siktar såklart på att prestera lika bra även i år!

Hur kommer det gå i år:
Jag stör mig lite på att de inte förstärkt något. Visst, synar man rostern så har de ett starkt lag men de sa jag inför förra året också. Jag trodde extremt mycket på dem då och med så gott som samma lag borde man göra det i år också, men jag har väldigt svårt att se hur de ska kunna rubba Cleveland.

Kuriosa / Övrigt:
Har skrivit om det här förut och tar upp det igen. Under hösten ryktades det om en möjlig rebuilding och att flera stora namn eventuellt var på väg bort. Nu blev det som bekant inte så, ”de stora fiskarna” är än så länge kvar. Men när lagets ägare Mike Illitch dog undrar jag om inte det där rebuilding-tänket faktiskt kan sättas igång redan till sommaren om laget är tillräckligt långt efter i tabellen.

 

royals_logo2

Kansas City Royals

Hur gick det ifjol:
Skador, skador, skador.. Var det någon som INTE gick sönder under förra året? Så kändes det i alla fall för stackars Kansas som ändå krigade på bra och slutade trea i divisionen med ett 81-81 record.

Viktiga nyförvärv/förluster:
I min senaste krönika skrev jag om Jason Hammel som jag tror kan bli ett riktigt klipp för laget. Nyfiken på att se hur pass bra Brandon Moss kommer vara samt spänd på att se kubanske nytillskottet Jorge Soler i ett AL-lag. Han kom till Kansas i bytet som skickade closern Wade Davis till Chicago Cubs. Ett stort tapp för Royals som ändå tror sig ha en bra ersättare ”in house” i Kelvin Herrera.

Vem slår in poängen:
Likt Cleveland finns det många spelare som kan prestera framåt. Kansas har en förhållandevis jämn line up, men måste jag nämna någon får det bli Eric Hosmer som ändå slog personligt rekord med 25 homeruns förra året.

Vem är lagets ess:
Kan inte låta bli att nämna Danny Duffy. Han slog personbästa vad gäller startade matcher (26), kastade innings (179.2) och strikeouts (188) tillsammans med sitt 12-3 W-L record och ett skapligt ERA (3.51).

Hur kommer det gå i år:
Likt Detroit undrar jag lite vad som kommer hända med Kansas i sommar. Inte mindre än TRE av lagets kärnspelare (Eric Hosmer, Mike Moustakas och Lorenzo Cain) blir free agents efter säsongen. Det finns visserligen tid att förlänga kontraktet med någon/några av dem, men händer inte det undrar jag vad som händer i sommar. Laget har en hög högstanivå men kan även dippa markant och lär inte komma upp i Clevelands klass totalt sett.

Kuriosa / Övrigt:
Man ska inte kalla det Dayton Moores (lagets GM) största mardröm då det kanske inte var så illa som det först såg ut, men lagets båda catchers Salvador Perez (Venezuela) och Drew Butera (Italien) kolliderade i nattens World Baseball Classic-möte när Butera försökte springa in en vinnande run i 10:e inningen. Perez gick i backen med en befarad knäskada, men den sägs nu turligt nog inte vara så allvarlig i alla fall.

 

twins_logo2

Minnesota Twins

Hur gick det ifjol:
Efter ett lyckat 2015 då man var med i slutspelsracet länge så blev det platt fall under 2016. 103 (!) förluster och en solklar jumboplats i divisionen.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Twins betalade ordentligt när de signade Jason Castro till ett treårskontrakt värt 24,5 miljoner dollar. Catchern, som spenderat sex år i Houston Astros, slog bara .210 förra året men Minnesota satsar uppenbarligen på honom. I och med det gick de också vidare från Kurt Suzuki som skrev ett ettårskontrakt med Atlanta Braves och likt honom kände de sig även klara med Trevor Plouffe som bytte klubbadress till Oakland.

Vem slår in poängen:
Brian Dozier slog 42 homeruns förra året och det var väl en av få saker som gick rätt under en annars miserabel säsong. Han var länge ryktenas man under offseason och placerades bl.a. i Los Angeles Dodgers, men av det blev det inget så än så länge får Twins-fansen fortsätta njuta av Doziers närvaro på planen i Minneapolis.

Vem är lagets ess:
Ingen? Nä men, man får väl i brist på annat säga Ervin Santana som ändå sänkte sitt ERA till 3.38 förra säsongen (4.00 under 2015).

Hur kommer det gå i år:
De lär få slåss om att undvika sistaplatsen. Ska de bli något av dem måste Miguel Sano spela på en jämnare nivå. Nog för att han hade 25 homeruns förra året, men .239 i batting average duger ju inte i längden. Joe Mauer letar vidare efter formen från fornstora dagar och man får hoppas att closern Glen Perkins kan komma tillbaka starkt från sin axeloperation förra året.

Kuriosa / Övrigt:
Under sitt sista år som aktiv 2015 sas Torii Hunter vara en stor faktor till varför laget gick så bra. Både hans ledarroll och produktion saknades under 2016 och därför hoppas många nog på att han ska bli en tillgång igen när han under offseason fick en roll i klubben som ”special assistant to baseball operations”. Förutom Hunter anställdes även ex-spelarna Michael Cuddyer och LaTroy Hawkins till liknande roller.

Hur tror ni att AL central kommer sluta?
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Tack för att ni läste!

Johan – @Rodsockan

Foto: Bryce Edwards

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

 • Olssox
  Posted 13 mars, 2017 at 20:40 0Likes

  Härligt med lite Qärlek!

  • Rodsockan
   Posted 14 mars, 2017 at 12:50 0Likes

   Haha jaaa, tack =)

Kommentera!