Säsongen är slut

Man kan köra hur många klyschor som helst om detta:

”När en säsong tar slut så börjar en ny.”
”Offseason är också en slags säsong.”
Osv osv.

Faktumet är att det nu dröjer ett jävla tag innan vi får se matcher igen och det SUGER ju nå så förbannat. Man (eller, jag) blir ju liksom lite tom varje gång vid den här tiden på året. Visst finns det annat att titta på tills dess, men just nu känns torsdag 28:e mars 2018 ganska långt bort faktiskt.

MEN!
Ska man vara skribent på den här sidan så får man ju hålla fortsatt koll och det tänker jag göra också. Flera av er har märkt att jag försökt hålla en ganska jämn nivå med texter så gott som varje söndag ett tag nu. Till mångas glädje (antar jag i alla fall) har det lite kortare formatet varit uppskattat. Men det krävs disciplin, jag är t.ex. oerhört imponerad av hur Olof och Niklas orkar (och framför allt hinner!) posta ett avsnitt av ”Veckans MLB” så gott som varje vecka.

Hur det blir nu de närmsta månaderna får vi se, men jag ska hålla mitt mantra om minst en text i månaden. Hur mycket mina kollegor kommer skriva vet jag inte, vi har ju alla våra egna livspussel att hinna med. Som ni säkert vet så är nyhetssvepet slopat och Playball är nuförtiden så gott som ”bara” en krönikesajt, men det känns väldigt bra tycker jag. Det har ju varit min roll hela tiden och jag tycker att vi alla tre presterar som bäst i det forumet.

Stort grattis till Houston Astros, World Series-vinnare 2017!
Den sjunde och avgörande matchen i Los Angeles blev kanske ingen herrejösses-match som både match två och fem var, däremot fanns det en del intressanta aspekter i den matchen också:

Astros kom åt Yu Darvish tidigt, igen! Borde Dodgers manager Dave Roberts tagit ut honom tidigare? Hmm, kanske.. Intressant också att se nu hur Darvish värde påverkas i hans kommande free agency. En sak kan vi vara säkra på dock, han lär inte återvända till Dodgers any time soon.

Astros tog alltså ledningen med 5-0 ganska tidigt, men det man inte ska glömma bort här var ju HUR många chanser Dodgers faktiskt hade att producera runs tidigt i matchen men inte lyckades:

Bot 1st, underläge 0-2:
0 outs, man på andra bas.
1 out, män på första och andra bas.
2 outs, bases loaded.

Bot 2nd, underläge 0-5:
0 outs, man på första bas.
1 out, män på första och andra bas.

Bot 3rd, underläge 0-5:
0 outs, män på första och andra bas.
2 outs, män på första och tredje bas.

Bot 5th, underläge 0-5:
1 out, män på första och andra bas.
2 outs, män på första och tredje bas.

Ser ni ett mönster här? Först i 6:e inningen kunde Dodgers slå in sin första och enda run i matchen. Dessutom i samma inning, fortfarande i underläge 1-5 med 1 out, hade de män på första och andra bas men kunde inte förmå att slå in dem. Det borde betyda 1-8 med runners in scoring position om jag räknat rätt (högst tveksamt, hjälp mig om jag har fel!). Då blir det ju svårt att vinna.

I grevens tid slog mästertipparen till också.. Astros vann med 4-3 i matcher som jag förutspådde och George Springer tog hem MVP i World Series, precis som jag tippat innan (även om jag safe:ade lite och sa att han eller José Altuve skulle ta den). Jag tar med detta enorma självförtroende (eh) och kommer tillbaka med tips inför nästa säsong. Ryggande tips är som alltid frivilligt, men blir ni bankrutt så får ni skylla er själva!

En del intressanta nya managers i MLB nästa år. Givetvis är jag nyfiken på Alex Cora, men mest spännande annars? Gabe Kapler i Philadelphia Phillies! I skymundan av Cora (innan han äntligen fick ett coach-jobb i år) har jag läst och hört nästan lika mycket om hur flera tyckt att Kapler kan bli en fullträff som coach/manager för något lag.

Ett antal spelare tog sitt förnuft till fånga de senaste dagarna och valde att inte utnyttja sina opt out-klausuler i sina kontrakt. Ian Kennedy (Kansas City Royals) måste ju varit en no brainer, Jonny Cueto (San Fransisco Giants) likaså, men att Masahiro Tanaka valde att stanna i New York Yankees var kanske inte lika självklart. Hade man inte vetat om hans skada (eller vad man kallar det) så hade han säkert kunnat få både mer pengar och ytterligare ett/några år i ett kontrakt, men med tanke på att situationen är som den är så tycker jag att han och hans agent tog rätt beslut.

Jag har sagt det förut och tänker ta upp det igen. Free agent Alex Cobb kan absolut hjälpa en contender nästa år. Flera lag borde vara intresserade, kanske St Louis Cardinals efter att de skickat Mike Leake till Seattle Mariners och Lance Lynn nu är free agent?

Justin Upton signade i veckan ett nytt kontakt med Los Angeles Angels, 5 år och 106 miljoner dollar. Han skrattar hela vägen till banken så klart, men det finns en som skrattar ännu högre. Vem då?
J.D. Martinez såklart! Efter ett agentbyte i veckan representeras Martinez numera av välkände Scott Boras och det lär ju inte ge mindre betalt direkt. Ett kontrakt i närheten av det som Baltimore Orioles 1B/DH Chris Davis fick (7/161) känns troligt, om det ens räcker.

Har inte stenkoll på alla som kommit in som nya medlemmar i Bostons coaching staff, men det känns bra att få in erfarne Ron Roenicke som bench coach till den lite mindre erfarna Cora!

Exakt HUR många gånger sa den blivande fru Correa (Daniella Rodriguez) ”oh my gooooood” efter att Carlos Correa friat till henne? Dessutom, vad fan hade hänt egentligen om hon faktiskt svarat nej?!
”Jag vann precis World Series men bruden sa nej, jag tror att jag går och lägger mig..”. Stökigt värre!

Apropå redan nämnda ”Veckans MLB” verkar det som att de håller på att försöka styra upp nå slags basebollresa för nästa år, håll koll på det! Vill också personligen tacka grabbarna för ännu en strålande säsong. Jag hoppas på (och nästan förväntar mig) en tredje!

Nu tackar jag för mig för denna gång. Jag avslutar alltid med det i mina texter, men den här gången tänker jag göra det lite extra. TACK till alla som har läst, kommenterat/tyckt till/kritiserat (jo, jag lyssnar på det också), stöttat, pushat och fått mig att vilja fortsätta skriva under ännu en basebollsäsong!

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!