Inför 2018 – AL West

Nu har vi kommit fram till sista divisionen. Det är ingen mindre än den division som de senaste World Series-segrarna Houston Astros huserar i – American League West!

astros_logo2

Houston Astros

Hur gick det ifjol:
World Series champions, baby! 101-61 under grundserien och 4-3 i finalserien mot Dodgers, varav den sjunde matchen inför 54 000 åskådare i Chavez Ravine. 2017 blev ett år att minnas för Texas-laget.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Duktiga pitchern Gerrit Cole kom från Pirates i en bytesaffär som skickade Joe Mosgrove, Michael Feliz och två prospects i motsatt riktning. Till bullpen har man förstärkt med Joe Smith och Hector Rondon.

Vem slår in poängen:
I en riktigt bred trupp, Astros hade sex slagmän som hade bWAR 3.5 eller bättre under 2017, så finns det gott om stjärnor som sticker ut. Den allra största stjärnan är AL MVP-vinnaren José Altuve som är mångsidigheten personifierad. BA .346, OBP .410, 24 HR och 32 SB gav bWAR 7.5 förra året, makalöst bra. Bakom Altuvé finns spelare som Carlos Correa och George Springer som hade varit andra lags bästa spelare om de spelat där. Den bredd Astros har på sin topp är det få lag som kan slå.

Vem är lagets ess:
Utöver ligans bästa offensiv har man en rotation i hög klass. Dallas Keuchel har startat tre Opening Days i rad, men får i år lämna uppgiften till fjolårets värvning under säsongen – Justin Verlander. Därutöver har man duktiga Charlie Morton, Gerrit Cole och Lance McCullers.

Hur kommer det gå i år:
Med bara förbättringar i truppen så känns det som att det enda som skulle kunna slå tillbaka Astros är att man tar för enkelt på säsongen. Lite som Cubs förra säsongen, man kändes bakfulla från World Series-segern. Astros har ett ungt lag, med bra spelare under kontraktskontroll ett par år framöver. Man har även skrivit ett avtal med sin megastjärna José Altuve som sträcker sig över säsongen 2024 och ge honom 163,5 miljoner dollar fram till dess. Slutspel har aldrig varit mer givet och oddsen ett nytt World Series-deltagande är låga.

Kuriosa / Övrigt:
En nyhet på menyn på Minute Maid Park är korven .45 Express. Beskrivningen lyder: ”.45 Express, an All Beef Nolan Ryan Hot Dog, topped by hot Cheetos, green chili queso, tortilla strips, cheese, pico de gallo, pickled jalapenos, sour cream and cilantro. It will be served on crisp, corn tortillas inside a flour tortilla”. För en som är förtjust i både korv och mexikansk mat låter det vansinnigt gott!

 

angels_logo2

Los Angeles Angels

Hur gick det ifjol:
Ett fall framåt från året innan. Nu vann man 80 stycken matcher mot 72, men det är fortfarande en bra bit ifrån de 98 stycken segrar man hade 2014. Angels var med och nosade på ett Wild Card men man avslutade säsongen dåligt och gick 10-17 i september.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Angels vann dragkampen om den japanska talangen Shohei Ohtani, som trots sina blott 23 år spelat ordinarie i den japanska ligan sedan 2013. Ohtanis förmåga att vara bra både som pitcher och som slagman är ovanlig och han har kallats för ”Babe Ruth of Japan”. Vidare har man värvat Ian Kinsler och Zack Cozart för att förstärka sitt infield. Justin Upton, som man bytte till sig under fjolåret, skrev ett nytt kontrakt med klubben värt 106 miljoner dollar över fem år.

Vem slår in poängen:
Givetvis står sportens stora stjärna Mike Trout i centrum när vi pratar om Angels. Trots att han bara spelade 114 stycken matcher ifjol på grund av skador så hade han enligt Baseball Reference en WAR på 6.7 och kom fyra i MVP-omröstningen. Tack vare Upton och Kinsler så avlastas ansvaret något för Trout och den åldrande Albert Pjulos.

Vem är lagets ess:
Visst blir det spännande med Ohtani (42-15, ERA 2.69, 624 SO på 543 IP i den japanska ligan under karriären), men Angels bästa etablerade pitcher är Garrett Richards. Dock kommer han från två säsonger med allvarliga skador, så det blir intressant att se om han hittar tillbaka till sitt tidigare spel.

Hur kommer det gå i år:
Förstaplatsen är alldeles för avlägset för Angels att nå, men en andraplats i divisionen och ett potentiell race om Wild Card skulle vara ett tänkbart scenario. Inte olikt andra lag handlar det om hur hela rotationen får vara.

Kuriosa / Övrigt:
Efter år av det något krystade namnet ”Los Angeles Angels of Anaheim” så heter man numera bara Los Angeles Angels kort och gott. Detta efter att klubben och staden Anaheim kommit överens att klubben slipper använda det längre klubbnamnet mot att man fortsätter spela på Angels Stadium i Anaheim.

 

as_logo2

Oakland Athletics

Hur gick det ifjol:
75-87 och en sistaplats i divisionen är förstås inte speciellt imponerande. Åt andra sidan var det nog ingen som förväntade sig något stordåd heller. Något som blev bättre var offensiven som var fjärde bäst av 30 lag i antal homeruns och wRC+ 102 för laget var femte bäst i ligan.

Viktiga nyförvärv/förluster:
En del intressanta spelare i Stephen Piscotty, Jonathan Lucroy och Trevor Cahill. Just pitchern Cahill gjorde bra ifrån sig i Cubs 2016 och i Padres ifjol, men drogs också med skadebekymmer.
Lämnat har Ryon Healy och Jesse Hahn gjort.

Vem slår in poängen:
Det ska blir intressant att se om Matt Olson och Matt Chapman kan fortsätta sin fina offensiva produktion man visade i andra halvan av förra säsongen, men det är Khris Davis som är lagets stora power hitter. 43 HR och 110 RBI stod 29-åringen för och blir viktig i år också.

Vem är lagets ess:
I och med att Sonny Gray lämnade för Yankees så är det svårt att hitta den självklara stjärnan i rotationen, men Sean Manaea är kanske den bästa kandidaten. Två stabila säsonger där han på 303.1 IP haft en ERA på 4.12 och en FIP på 4.09. Får vi se en progress framåt i år?

Hur kommer det gå i år:
Det vore överraskande om det gick speciellt mycket bättre än förra året, antagligen hamnar fokus på att inte komma sist i divisionen. Man är lite för skadebenägna samt saknar både spets och talanger i det övre skiktet för att kunna göra avtryck i år.

Kuriosa / Övrigt:
Grönt är ingen ovanlig färg i baseboll. Allt från gräs, riktigt som astroturf, på planen till Fenway Parks gröna monster till outfield-vägg. Däremot är Athletics det enda laget i MLB som har grönt som primär klubbfärg.

 

mariners_logo2

Seattle Mariners

Hur gick det ifjol:
78-84 och delad trea i divisionen. Det är sämre än förhandstippen, många såg Mariners som en utmanare för en Wild Card-plats. Det började illa med 1-6 redan efter sju spelade matcher av säsongen och det skulle bli en väldigt ”streaky” säsong med bland annat tio segrar på tolv matcher i maj/juni men också perioder med många förluster. Mariners använde hela 61 stycken spelare under säsongen, klubbrekord och flest av alla lag säsongen 2017.

Viktiga nyförvärv/förluster:
In: Ryon Healy, Dee Gordon, Nick Rumbelow, Andrew Romine och Juan Nicasio.
Ut: Drew Smyly, Jarrod Dyson, Yonder Alonso, Yovani Gallardo och Danny Valencia.

Vem slår in poängen:
Man har gott om namnkunniga och duktiga slagmän i klubben. Desginated hitter Nelson Cruz startar sin sista säsong på sitt kontrakt, och eventuellt den sista i sin karriär, och kommer från en fin säsong med 39 HR och en OBP på .375. Robinson Cano fortsätter spela bra och är väldigt värdefull i slagordningen.

Vem är lagets ess:
Det är nog inte speciellt populärt hos Mariners-fansen att säga något annat än Felix Hernandez, men ifjol klev James Paxton fram som lagets mest framstående pitcher. 12-5, ERA 2.98, FIP 2.61 är riktigt imponerande.

Hur kommer det gå i år:
Mariners hade varit en outsider om det inte hade varit för de skadebekymmer klubben drabbats av. Romine, Erasmo Ramirez, David Phelps, Ben Gamel och Guillermo Heredia är alla borta olika länge – där Phelps har den allvarligaste skadan och missar antagligen hela säsongen. Mariners hade varit en kandidat tillsammans med Angels om ett Wild Card, men mycket beror på hur man klarar de första två månaderna.

Kuriosa / Övrigt:
Eftersom det amerikanska fotbollslaget Buffalo Bills gick till NFL-slutspel den senaste säsongen så är Mariners numera det lag som har längst ”playoff drought”. Det är nu 16 raka säsonger sedan Mariners senast spelade slutspelsbaseboll.

 

rangers_logo2

Texas Rangers

Hur gick det ifjol:
Från 95 segrar 2016 till 78 stycken, ingen bra utveckling. Spelare som spåddes vara framstående, exempelvis nyförvärvet Mike Napoli och Rougie Odor hade dåliga säsonger. Dessutom var bullpen av ligans allra sämsta med en ERA på 4.76. Man skickade iväg Yu Darvish, som underpresterat under säsongen, på deadline day.

Viktiga nyförvärv/förluster:
In: Matt Moore, Doug Fister, Mike Minor, Kevin Jepsen, Bartolo Colon och Tim Lincecum.
Ut: Andrew Cashner, Carlos Gomez, A.J. Griffin, Nick Martinez och Tyson Ross.

Vem slår in poängen:
Elvis Andrus hade en väldigt fin säsong och hade bäst WAR (4.7) i klubben. 20 HR, BA .297 och 25 SB bidrog signifikativt till Texas offensiv. Joey Gallo är ett muskelpaket utan dess like och slog 41 HR, men är också strikeout-benägen och ett BA .209 imponerar inte.

Vem är lagets ess:
Med både Darvish och Andrew Cashner borta så landar ansvaret för veteranen Cole Hamels. Han hade ett sämre 2017 men är lagets bästa pitcher. Givetvis måste vi även passa på att nämna att den snart 45-årige Bartolo Colon startar sin 21:a säsong i karriären. Rangers är hans tolfte klubb i ordningen.

Hur kommer det gå i år:
Klubben släppte bra spelare ifjol och har tappat en del spelare under offseason, och dessutom fyllt på med lite äldre spelare som kanske har sina bäst år bakom sig. Ändå finns det ljuspunkter som att 24-årige Delino DeShields gjorde en bra säsong som han kan bygga vidare på, Shin-Soo Choo visade att han inte är slut och att Jurickson Profar fortfarande är lite av en joker. Ingen framstående placering väntas, men runt 80 segrar är nåbart.

Kuriosa / Övrigt:
Det är nya tider. Rougie Odor slog 30 HR och för bara några år sedan skulle det ha ansetts som en bra säsong. Med en BA på .204 och BABIP på .224 hamnade han dock på -0.2 WAR och Odor har hittills inte levt upp till sin kontraktsförlängning.

Andreas Westling – anwest1

Foto: Brian Hansen

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!