Stökig start på säsongen

Vi är dryga två-två och en halv vecka in på säsongen och även om man vant sig med att säsongen ÄR tillbaka så känns det ändå lite annorlunda. Nog för att vi var många som gillade att säsongen skulle börja tidigt och att det just i år tajmade in väldigt bra i samband med påsken/ledighet, men vilken flopp det har blivit för många av lagen.

I det nya CBA-avtalet skrevs det in att säsongens 162 matcher skulle genomföras på 184 dagar istället för 178, något många såklart tyckte var bra då det innebar flera spellediga dagar för spelare/ledare i det väldigt tuffa schemat. Då man inte vill att säsongen/slutspelet skulle hålla på ännu längre på hösten så innebar det att Opening Day skedde redan i slutet på mars.

”Man kan inte göra så mycket åt vädret.”
Nej, det kan man såklart inte och dessutom är det så att flera av de nu framflyttade matcherna sker när säsongen ”ändå skulle ha börjat”, men ändå.. Jag tror aldrig jag sett att TRE matcher (fredag-söndag) blivit inställda som helgens möten mellan Minnesota Twins och Chicago White Sox.

Jag såg delar av gårdagens sanslösa vändning mellan Chicago Cubs och Atlanta Braves.
Tur det för Cubs-fansen, för förutom det såg det ju miserabelt ut. Jag tänker själv tillbaka till den tidiga april-kvällen för fyra år sen när jag satt/stod fyra och en halv timme på Fenway Park och såg Boston Red Sox förlora i 11 innings mot Milwaukee Brewers. Det var tre grader när matchen började, det var fan i mig inte kul alltså. Efter den ”upplevelsen” bestämde jag mig för att inte åka över så tidigt igen. Visst, Opening Day är speciellt, jag är glad att få ha upplevt det en gång men huva, det är INTE trevligt att befinna sig på läktaren i sådana situationer.

Det jag också funderar över angående detta är hur många doubleheaders och/eller matcher på egentligen lediga dagar det nu kommer bli under säsongen för t.ex. Minnesota Twins?
Twins, ett lag som satsat och absolut har slutspelsambitioner, har därmed större chans för skador osv. mot slutet av säsongen. Det var ju det som man skulle försöka komma undan..

Det har pratats en hel del om att det borde schemaläggas doubleheaders.
Visst, det är ju en idé, men då MÅSTE ju MLB tänka till igen:

Schemalägg så många som det går mot lag i egna divisionen och om möjligt så lägg dem senare på våren/sommaren. Gör det absolut inte mot lag från västkusten om du tillhör östkusten eller vice versa (förutsatt att ditt lag inte har en hemmaarena med tak). Tänk om en doubleheader skulle bli framflyttad p.g.a. regn eller övrigt stökigt väder.. Då är det alltså inte bara en utan TVÅ matcher som måste spelas om senare? Vilken mardröm schemamässigt.

Börjar mer och mer hålla med de som säger att MLB-säsongen borde gå tillbaka till 154 matcher.
Svårt ekonomiskt, givetvis, men det vore ju bra. Säsongen kunde innehålla lika många spellediga dagar och därmed börja typ 7-10 dagar senare, alternativt 5-8 dagar senare och istället slippa ett slutspel in i november. Rainouts och stökigt väder kommer alltid förekomma, så är det ju, men det är inget snack om att tidiga matcher i april månad kanske inte är att föredra för många av lagen.


En titt på resultaten runt om i ligan

”Mästertipparen” har ju knappt en siffra rätt hittills (kanske inte helt oväntat), men vem har det?
Känns inte säsongen mer än lovligt ojämn? Förutom de haltande tabellerna tänker jag på detta:

Serieledarna
Boston Red Sox, 12-2
Minnesota Twins, 7-4
Los Angeles Angels, 13-3
New York Mets, 11-2
Pittsburgh Pirates, 10-4
Arizona Diamondbacks, 11-3

Vi ska inte förringa Twins, leder man divisionen så gör man, men det är ju det laget som sticker ut hittills av de övriga sex ovan för ärligt talat, herregud!? Hand upp de som trodde att något av ovanstående lag skulle ha SÅ bra resultat efter 11 till 16 matcher?

Boston har gått bättre än jag och de flesta trodde. Efter en svidande förlust på Opening Day har de gått rent förutom i en match mot New York Yankees (mer om den matchen nedan).
Pirates är säsongens skräll hittills och de ska givetvis hyllas, men jag tycker också att det är ett svaghetstecken vad gäller övriga lag i NL Central. Angels och Shohei Ohtani har fått en flygande start och håller än så länge Houston (10-5) bakom sig. Men Mets och D-backs då? Jösses..

Ni kan och kommer bli bättre
New York Yankees, 7-7
Cleveland Indians, 8-6
Milwaukee Brewers, 8-7
St. Louis Cardinals, 8-7
Colorado Rockies, 8-8

Om ni ens för en millisekund tror att jag tänker börja underskatta eller se ner på Yankees så tänk om. Mängder med skador och en Giancarlo Stanton som inte kommit igång hittills är bara två saker som gör att de kommer vakna till strax. Cleveland är ännu ett lag som jag tror lidit av det jobbiga och svinkalla vädret och lär hetta upp i samband med att temperaturen gör detsamma.
Brewers och Cardinals måste helt enkelt bli stabilare och detsamma går nog att säga om Colorado.
Känns spontant som tre lag som hittills inte tagit chansen.

Dags att vakna till på allvar
Washington Nationals, 7-8
Chicago Cubs, 7-7
San Fransisco Giants, 6-8
Los Angeles Dodgers, 4-9

Här sticker ju Dodgers ut, vad sysslar de med? Kan någon (Molin?) som sett mer av dem förklara vad som händer? Spontant känner jag av det lilla jag sett/läst att deras starting pitching varit väldigt svag?
I samma division undrar jag lite över Giants, det här skulle ju bli deras comeback-år? Visst, ”lotta baseball left”, men ändå.. Vad gäller Cubs och Nationals så sätter jag dem här just för att de var SÅ klara favoriter i sina respektive divisioner. Tittar man på deras resultat hittills så är fiaskostämpeln ännu långt borta, men det är inget snack om att de båda måste upp!

Hedersomnämnande
Toronto Blue Jays, 9-5
Seattle Mariners, 8-4
Philadelphia Phillies, 8-5
Atlanta Braves, 8-6

Toronto måste vara det lag som hittills gått mest under radarn, i alla fall för undertecknad. Blev lite ställd när jag kollade tabellen nu, visste inte att de var så pass bra med i AL East. Mariners går givetvis ganska bra när jag för en gångs skull valde att inte tro på dem i förhandstipsen, men fortsätter Angels och Astros leverera som de gjort så kommer de tappa. Washingtons dåliga inledning gör att både Braves och Phillies kan vara med där upp,e men lär även de backa snart när (om?) ”Nats” får ihop det.


Övrigt

Att det är fler starting ptichers än relievers som går sönder och måste genomgå Tommy John-operationer är det ju inget snack om.. Men, ju mer jag tänker på det (förutom antal innings) så är det ju märkligt att inte flera relievers pajar också, eller? Starters kastar bara var femte dag medan vissa relievers får kasta tre dagar i rad ibland. Mindre antal kast uppenbarligen, men ändå? Tankarna om (när?) en sådan som Dellin Betances dök upp igen när jag såg honom i en match mot Baltimore förra helgen. Är det någon som på allvar tror att han INTE kommer gå sönder någon gång i framtiden?

Lite tankar om den stökiga matchen mellan Red Sox och Yankees i onsdags natt:
Tyler Austin
s slide mot Brock Holt? Sådär.. Inte jättefult, inte jättesnyggt, varken mer eller mindre.
Joe Kellys ”hämnd”? Tydligen så det ska gå till enligt många, jag gillar inte grejen över huvud taget.
”Brawlet” som följde? Humor, såklart..
Rivaliteten mellan lagen är tillbaka, DET är kul!
Sonny Grays kast på Hanley Ramirez hand i matchen dagen efter? Ingen hämnd, inte meningen..

Innan jag avslutar idag så får ni här ett tips på en rolig grej!
Efter succén på Opening Day så anordnas ännu ett event på Oleary’s Tolv Stockholm måndag 28:e maj (Memorial Day i USA) då man kan se baseboll på storbildsskärm och samtidigt mumsa buffé och dricka. Huvudmatchen denna gång (19.05) kommer bli New York Yankees mot Houston Astros. Undertecknad hade nog deltagit om det inte råkat vara så att jag befann mig på Fenway Park just då!

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!