Capo dei capi?

Nu ska jag inte ge sken av att jag är en fena på italienska, men jag tänker lite osökt på den här termen som myntades i början av 1900-talet och på engelska låter lite mer slagkraftigt – ”Boss of all bosses”. Nu är det inte en maffiaboss eller ens en person jag tänker på, utan på den här offseason som vi just nu är inne på. Det här skulle ju vara ”the offseason of all offseasons”. Vi skulle få uppleva ett par monsterkontrakt vi tidigare inte skådat. Jag tänker lite på de spelare som är, eller skulle ha varit, inblandade:

Bryce Harper och Manny Machado
Jag klumpar lite slarvigt ihop dessa två giganter, men tanken var väl att det vid det här laget skulle pågå en massiv kamp om vem som skriver det mest lukrativa kontraktet? Båda freeagents vid ung ålder och båda med mer eller mindre framgångsrika karriärer hittills. Visst skrivs och ryktas det lite om båda två, men jag skulle vilja att det eskalerade och byggde upp den hype jag hittills känner mig lite blåst på.
Mina tips: Jag står fast vid mina båda tips hittills. När Didi Gregorius gick sönder så är jag övertygad om att Yankees verkligen behöver och vill ha Machado. Harper tror jag fortfarande går till Phillies, som har pengar och är i ett läge där man rimligen bara kan satsa. Finns inga anledningar att hålla tillbaka längre. Jag tror att Mets kan lura i vassen, mer om det senare.

José Fernandez
Tanken var att Miamis unga stjärnpitcher vid det här laget skulle vara ett hett villebråd för alla storlag. Den tragiska bortgången för ett par år sedan ändrade givetvis på allt. Jag kan inte undgå att känna för familjen. Dels att sakna sin älskade José förstås, men också det ytterligare lagret att han hade skrivit ett kontrakt som säkrat generationer av Fernandez som nu inte blir av. Jag har inte läst något på länge, men jag hoppas att bortgången blev en väckarklocka för många. Håll inte på med knark.

Clayton Kershaw
Ingen äkta freeagent kanske, men i och med sin klausul som gav honom rätt att säga upp sitt kontrakt efter den nyss spelade säsongen så sågs Kershaw som en potentiell jättevärvning av andra lag. Pitchern har varit en dominant faktor länge nu och känns på något sätt betydligt äldre än de 30 år han faktiskt är. När nästa säsong börjar så är han förvisso fyllda 31, men en pitcher av hans kapacitet borde kunna få 5-6 år med minst 30 miljoner dollar årligen. Ja, om det inte vore för de skadeproblem som drabbat honom de senaste säsongerna. Dodgers har varit bra på att hålla det hyfsat hemligt, men såväl rygg som arm har krånglat att han i omgångar tvingats till ofrivillig vila. Jag tror att det var bra för alla inblandade att Dodgers och Kershaw kom överens om en förlängning som sträcker sig över säsongen 2021 med 31 miljoner årligen i lön. Kershaw kommer då att ha tjänat 260 miljoner dollar under sin karriär, så det går ingen nöd på honom.

Patrick Corbin
Så landade äntligen Corbin ett kontrakt. Det blev varken Yankees eller Phillies, som sågs som frontrunners, det blev istället Nationals eftersom de var det enda laget som var villiga att sträcka sig till ett kontrakt på 6 år. Ryktesvägen säger att Yankees inte ens gav ett kontraktsförslag i och med att Corbin och hans agent tydligt markerade att de ville ha Yu Darvish-pengar (6 år/126 miljoner). Nu blev det som sagt huvudstadslaget som gav 6 år/140 miljoner dollar. Om inte Yankees budade så undrar jag kraftigt om Phillies verkligen trissade upp priset så pass högt, eller om Nationals var så ivriga att de typ budade över sig själva? För här lånar jag ett resonemang från min kollega Macke; hur rimliga är de här pengarna för en pitcher som Corbin? 23,5 miljoner dollar om året för en snart 30-årig pitcher som har en karriär-ERA på 3.91, FIP på 3.65, WHIP på 1.285 och ERA+ på 109. Stabila stats, men förtjänar de ace-pengar? Visst, tillgång och efterfrågan – men hur kul är det där kontraktet för Nationals om bara 2-3 år? Intressant att Nationals, som ofta inkluderar ”deffered money”, bara skjuter upp cirka 10 av de 140 miljonerna till efter att kontraktet är slut.

Josh Donaldson
Ytterligare en spelare som jag på något sätt tycker synd om. En riktigt bra karriär men där peaken är passerad och nu får ”hanka” sig fram på 1-årskontrakt nu som freeagent. Skriver hanka med citationstecken i och med det är svårt att tycka synd om en spelare som skriver ett kontrakt på 200 miljoner kronor för nästa år (i Atlanta Braves), men ändå – jämför med spelare som Joe Mauer, Robinson Cano och Eric Hosmer som lyckats skriva kontrakt som inte baserats allt för mycket på analytiska rapporter utan mer på känsla.

Dallas Keuchel
Jag undrar hur mycket det svajiga 2018 kommer att kosta Keuchel i kontraktsvärde? Det är inte helt lätt att jämföra två karriärer rakt av, men ställer man upp Keuchels stats mot nyss nämnda Corbin så har Keuchel varit den vassare fram till den här säsongen började. I år var Corbin den vassare (WAR 4.6 mot Keuchels 2.6), men det sett över deras sex respektive säsonger har jag svårt att argumentera att Corbin förtjänar det fetare kontraktet. Nu är det dock de framtida insatserna man betalar för förstås, men hade du frågat mig för två år sedan så hade jag gett Keuchel guld och gröna skogar.
Mitt tips: Verkar vara en del klubbar intresserade som Blue Jays, Reds och Braves. Men ja, är det nu Yankees kliver in och ersätter Sonny Gray som man vill byta bort? Jag tror det.

A.J. Pollock
Ibland har man en ”man crush” som är svår att förklara, men jag har alltid gillat Pollock. Det är framför allt mångsidigheten som tilltalar. Träffar bollen, kan slå långt, above average-snabb. Som så många andra tyvärr lite för skadebenägen, men det lag som skriver på med Pollock och lyckas kunna hålla honom hel – stort grattis, vilket tillskott!
Mitt tips: Har hela tiden sagt Mets och med deras lilla satsning så ser oddsen allt bättre ut på det tipset.

***

Jag inser att jag kanske framstår som lite besviken över det skrala händelseförloppet denna offseason, det måste ju också tilläggas att det är en bra bit kvar av den. MLB och MiLB har ju inte ens haft sina Winter Meetings ännu. Det är ökenstaden Las Vegas och lyxhotellet Mandalay Bay som står värd för den stora träffen och den börjar idag och håller på till den 13 december. Undrar om Jeter har tillräckligt med självförtroende att åka i år förresten?

***

Mets, ja. Johan sammanfattade förra veckan det mesta som även jag kände i traden som gav dem Diaz och Cano. Men jag kommer också på mig själv att vara en kappvändare. Ibland försvarar jag att lag inte gör dumma (sett till analytics) trades, ibland tröttnar jag på lag som inte vågar satsa sportsligt. Cano må vara passé om något år, men nästa säsong – kan vara en enastående tillgång för Mets. Jag blir dock inte klok på hur de resonerar. Ena stunden gör de konstiga byten för att spara någon miljon dollar här och där och agerar som ett small market-lag, för att nu ta på sig 100 miljoner dollar av lönekostnader för Cano (ja, Diaz ÄR en den största delen av traden men väldigt olikt Mets på 2010-talet). Det skulle vara kul om de nu gick ”all in” och blev ett kompetativt lag igen. Jag nämnde Mets i samband med Bryce Harper tidigare. Tyckte jag läste att Mets hade 125 miljoner i lönekostnader för nästa år, det borde finnas utrymme för de cirka 35 miljoner som känns rimligen i AAV för Harper.

***

Apropå Cano, när kommer det obligatoriska ”riktiga New Yorkers håller på Mets” som ex-Yankees i Mets brukar slänga sig med? Ja, ni vet de Mets som inte spelat en match när Maris och Mantle hade sitt homerun-race ’61, innan Paul Simon och Art Garfunkel bildat sångduo (då som ”Tom & Jerry”) och Yankees vunnit 19 stycken World Series och konkurrerat ut Giants och Dodgers till västkusten.

***

Så tragiskt med Luis Valbuena och José Castillo. Jag har ingen riktig koll på vilken bilolycka det är i ordningen med basebollspelare som har avlidit – men det har tråkigt nog skett ett par gånger nu de senaste åren. Och är jag ute och cyklar om jag påstår att Latinamerika är överepresenterade i den här statistiken? Jag har inte haft någon riktig relation till någon av spelarna, men Valbuena var den mest framträdande av de två och slog 114 HR på åtta säsonger, varav de sista två åren i Los Angeles Angels.

***

Andreas Westling
@anwest1

Foto: Keith Allison

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!