Det rör på sig

Hallå gänget, två veckor sedan senast så dags igen!
Ofta när jag inleder en text har jag någon slags idé, uppslag osv. Idag känns det ganska tomt och nollställt förutom att sammanfatta och kommentera vad som hänt på sistone. Vi börjar så så får vi se vad det blir av detta!

”Arbitrationdeadlinefredagen” (ett ”ord” om något!) är alltid spännande och intressant och var så även i år. Att se vad spelare erbjuds för lön och vad de själva tycker de är värda är ju en aspekt i sig vare sig det gäller proffsidrottare eller, om man uttrycker sig på det sättet, vanliga människor.

Jag är av åsikten att det så gott som alltid är bra om man kommer överens för även om hela arbitrationprocessen säkerligen har sina poänger så bygger i alla fall delar av den på att lagen säger ”du får mindre än vad du vill ha och det här är varför” var på en mindre mobbing följer. Vem vill ens uppleva det? Hur ”stolt” känner man sig då? Ibland är det förståeligt att det måste gå så långt när det är rejäla skillnader i vad som önskas mot vad som bjuds, men ibland handlar det ju om småpengar i sammanhanget. Vi kan titta på två solklara fall i år och väga för och emot:

Nolan Arenado erbjöds 24 miljoner dollar av Colorado Rockies, en rekordsiffra i arbitration redan där (Josh Donaldson fick 23 millar av Toronto Blue Jays förra året) men Arenado och hans agent bad om 30 miljoner dollar. Det här är Arenados sista år innan han blir free agent och det är redan tveksamt om Colorado kommer kunna behålla honom efter den här säsongen, men tänk om det här kommer gå till en hearing? Då finns det ju INGEN chans att Arenado kommer stanna, eller?

Vi kan älta till förbannelse om hur mycket pengar det är och allt det där, men det här borde gå att lösa. 30 är en för hög siffra från Arenados sida medan Colorados är rimligare, men samtidigt borde de kunna sträcka sig upp till en siffra så de kan enas, säg 25-26. 27 är givetvis mittpunkten men även det är högt tycker jag, men säkerligen rimligt ändå.

Å andra sidan finns det ju spelare som Michael A. Taylor i Washington Nationals där jag spontant undrar hur det här inte kunde löst sig från bådas håll på en gång. Nationals erbjöd 3.25 och Taylor ville ha 3.5. Öh.. Just get it done?! Hur svårt kan det vara? Det verkar alltså som att det fallet kommer gå till en hearing och det känns ju tämligen konstigt i min värld.

Tittar jag på mitt eget lag så är jag glad att de kom överens med samtliga spelare. Fram tills 2017 fanns det en slags stolthet att Boston undvikit hearings i femton år tills den jävla sopan Fransisco Abad efter att ha skitit ner sig fullständigt mot slutet av 2016 och inte ens var med på postseason rostern inte kunde enas med laget. Vissa var förvånade att han ens erbjöds ett kontrakt och efter att ha tjänat 1.3 millar 2016 erbjöd Red Sox honom ändå 2 miljoner dollar. Abad kontrade med 2.7 och det i sig var väl inte chockerande, MEN att de inte kunde enas på något sätt var ju helt sjukt. Det gick till en hearing och självfallet torskade Abad och fick bara 2 millar det året. Jag läste om en artikel om detta idag och skakade lika mycket på huvudet nu som jag gjorde då.

Hur som helst, inga sådana problem i år. Mest anmärkningsvärt var såklart Mookie Betts rekordsumma på 20 miljoner dollar för en spelare som ”gick igenom processen” för andra gången. Betts höjde sin lön med 9.5 millar från 2018 och det var givetvis välförtjänt. Precis som i fallet Arenado är det såklart viktigt att Red Sox och Betts har en bra relation om Boston ska kunna behålla honom. Det pratas ju om att de vill förlänga med honom, det vore ju kanon, men jag tror att det blir svårt ändå. Om två år kanske Betts är borta, hemska tanke..

Mookie är bara en av många som innerligt väntar på att få se hur lukrativa kontrakt Bryce Harper och Manny Machado kommer att få. Man kan utan tvekan, tycker jag i alla fall, säga att Mookie är en bättre spelare än båda de två så säg att Bryce Harper får 350 millar så kanske Mookie spräcker 400-miljonersgränsen. Svindlande, såklart!

Men ja, var hamnar Bryce och Manny då? Börjar bli lite tröttsamt det här tycker jag. Det sägs nu att Machado kommer hamna i Philadelphia eller Chicago White Sox, även om det ska finnas minst ett ”mystery team” inblandat tydligen. Efter att ha signat DJ LeMahieu till ett tvåårskontrakt så torr de flesta att New York Yankees är borta från Manny-racet, om de ens var intresserade när det gäller det antal år/summor som det ryktas om (båda spelarna vill bräcka Giancarlo Stantons 13-årskontrakt värt 325 millar). Harper då? Tillbaka till Washington ändå va? Eller Philadelphia, om de inte signar Manny.


Övrigt

Brian Dozier kan bli väldigt värdefull för Washington. Ett år och 9 millar känns nästan billigt för honom.

Smart av Yankees att signa om Zach Britton, tror att han kan bättre än vad han visade 2018.

David Robertson fick en helt okej deal med Philadelphia, två år och 23 miljoner. Han representerade sig själv utan någon agent och sparade därmed 1.15 millar i agentkostnader. Eller, gjorde han? För visst borde han fått mer? Visst, kontraktet kan bli värt 33 millar över tre år om Phillies utnyttjar den option som finns, men ändå? Robetson borde ju minst fått samma pengar/år som Jeurys Familia (3/30) fick, eller hur?

Blev verkligen två år och 20 miljoner dollar för dyrt för Oakland A’s så de ”släppte iväg” Jed Lowrie till New York Mets? Billy Beane kan ha gjort ett misstag där.

Jacob DeGrom fick den högsta höjningen någonsin från ett år till ett annat vad gäller arbitration när han och Mets enades om summan 17 miljoner dollar för årets säsong. Han höjde därmed sin lön med 9.6 millar från 2018.

Var inte 18.25 millar rätt mycket för ett år av Yasmani Grandals tjänster? Milwaukee Brewers får verkligen hoppas att han är bättre än i slutspelet senast.

Att Los Angeles Dodgers bytte tills sig Russel Martin känns lite märkligt. Jo då, de betalar bara 3.6 millar av hans lön på 20 miljoner (Toronto betalar resten) men, varför?

Till sist gläds jag med beskedet att vi får en till basebollpodcast på svenska i år. Den 18:e mars släpps första avsnittet av ”Bases Loaded”, mycket trevligt!

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!