Inför NL Central 2019

NL Central var en rolig division 2018 och jag tror att det kan bli spännande även i år. Nedan följer vår Inför-rapport om divisionen.

Tabellen i fjol:

  1. Milwaukee Brewers, 96-67
  2. Chicago Cubs, 95-68
  3. St. Louis Cardinals, 88-74
  4. Pittsburgh Pirates, 82-79
  5. Cincinnati Reds, 67-95

Chicago Cubs

Man tycker ju att vinner man 95 matcher så borde man ha lyckats ordentligt men så blev inte fallet till slut för Cubs i alla fall. Förlust i match 163 mot Brewers och sedan respass i wild card-matchen mot Rockies gjorde att säsongen abrupt tog slut för ett Cubs lag som hade högre förhoppningar än så.

Det var givetvis en besvikelse och det är dags för revansch för Cubs men jag frågar mig lite hur det ska gå till. Brad Brach förstärker lagets bullpen utan att vara någon superstjärna men förutom honom då? Visst, de har Cole Hamels hela säsongen och han ska stabilisera en starting rotation som behöver det efter att Yu Darvish underpresterat under 2018. Kan Yu studsa tillbaka?

Det är inget snack om att laget haft en snäv budget vad gäller nyförvärv utan det handlar mer om att ”lyckas med det vi har”. Det kan givetvis gå, spelare som Anthony Rizzo, Javier Baez och Kris Bryant är ju inga dussinlirare men nja, jag vet inte jag.

Cincinnati Reds

Här händer det grejer, en satsning, kul ju! Man kan tycka hit och dit om det kommer räcka eller inte men jag tycker att det är kul att de mitt i en rebuild ändå försöker.

Jag tror att mycket kommer hänga på om deras starting pitching kommer fungera. Jodå jag vet, ”så är det väl för alla lag” kan man tycka men förhoppningsvis kan nytillskotten Tanner Roark och Sonny Gray komma in och vara en bra grund. Samma Gray som hade ett svagt år för Yankees 2018, mestadels på Yankee Stadium dock. Han var bättre på bortaplan och det tillsammans med att Gray nu återförenas med sin gamla pitching coach gör att Cincy kan vara hoppfulla!

Matt Kemp och Yasiel Puig är två spännande spelare som kommer in i ett byte med Dodgers. Kemp har ju varit lite upp och ner sedan han började bytas bort och tillbaks från Dodgers och Puig vet man ju aldrig riktigt vad man har, men han är utan tvekan en karaktär. Frågan är bara hur han kommer anpassa sig till vad jag i alla fall antar är ”en helt annan sak” än att spela i LA.

Milwaukee Brewers

Vilken säsong man hade 2018. Först vinst i match 163 mot divisionsrivalen Cubs för att sedan svepa Rockies i NLDS. Men i en tight NLCS tog slutspelet slut då Dodgers vann med 4-3 i matcher. Men ändå, vilken framgång och verkligen något att bygga vidare på. Christian Yelich blev NLs MVP och han har många år kvar i Brewers-tröjan, något fansen säkerligen är glada för.

Annars tänker jag främst på Brewers starka bullpen. Jeremy Jeffress och closern Corey Knebel är värda att nämna och då har vi inte ens kommit till den bästa. Det vi såg av Josh Hader förra året var en uppvisning av sällan skådat slag. Herregud vad han kastade! Ser mycket fram emot att få se honom igen.

Dessutom stärker man upp catcherpositionen med förre Dodgers-spelaren Yasmani Grandal. Det är ingen tvekan om att han hade ett svagt slutspel och att det inte var till hans fördel i free agency (kontraktet må vara värt över 18 miljoner dollar men är bara på ett år). Han ska dock vara en av ligans bästa catchers och Brewers hoppas säkerligen på att han hitter 2018 års ”grundserieform”. Laget ser starkt ut och kommer vara med i racet igen.

Pittsburgh Pirates

Jag sitter och läser igenom Pirates ”active roster” och det är svårt att bli upphetsad om man säger så. Med starting pitching i form av Chris Archer (första hela säsongen), Joe Musgrove och Opening Day-startern Jameson Taillon så borde de kunna åstadkomma något, men sen då?

Man tappar Josh Harrison till Tigers vilket inte var jätteförvånande. Man har ett lite spännande outfield i form av Corey Dickerson, Starling Marte och Gregory Polanco. Lonnie Chisenhall kommer in och lär slåss om speltid som fjärde outfielder/utilityspelare.

Mer då? Inte jättemycket, har svårt att tagga till och tro så mycket om Pirates faktiskt. De kan inte vara med och hota om divisionstiteln och dessutom, varför har de tagit tillbaka Jung Ho Kang?

St. Louis Cardinals

Det är enklare att det pirrar till när man går igenom Cardinals lag. En stabil grund med ”maestro” Yadier Molina i spetsen har fått in ett tungt nyförvärv i 1B-stjärnan Paul Goldschmidt. ”Redbirds” fans drömmer redan våta drömmar om att få se honom prestera på Busch Stadium och jag har svårt att tro att han inte kommer göra det.

Förr årets fynd var utan tvekan starting ptichern Miles Mikolas som nyligen belönades med en kontraktsförlängning. Förutom det har de fått in en namnkunnig reliever i vänsterhänte Andrew Miller. Han drogs med skadeproblem under 2018 men får han vara frisk kommer han vara en stor faktor för St Louis.

Dessutom, missade ni honom förra året så håll koll och försök häng med när Jordan Hicks kastar. Han kastar hårt, väldigt hårt. Får han bara till sin kontroll och inte kastar bollen kors och tvärs så kommer han kunna bli närmast ”unhittable”. Jag ser också fram emot att få se Alex Reyes kasta igen efter sin Tommy John-operation. Cardinals känns spännande i år och jag tror på dem.

Hur slutar divisionen?

Det må vara helgalet men något säger mig att Cardinals typ ”måste” vinna, eller i alla fall hitta tillbaka till vad de varit. Missat slutspel igen 2018 och det håller inte i längden. De passionerade och hängivna supportrarna förtjänar bättre. Cubs kommer troligen ta ett steg tillbaka så Cardinals och Brewers gör upp om det. Cincys satsning är spännande men, nja och Pittsburgh känns lite som en axelryckning faktiskt. En sista fråga jag ställer mig är hur många lag som kommer spela 162 omgångar i år? Notera att endast två av fem lag gjorde det förra året, det är minst sagt udda!

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!