Inför NL West 2019

Om jag har svårt att tagga till för vissa divisioner, som AL Central som jag skrev om tidigare, så tillhör NL West definitivt motsatsen. Två av ligans mest populära lag i Los Angeles Dodgers och San Francisco Giants, och två av mina personliga guilty pleasures i Arizona Diamondbacks och San Diego Padres (PETCO Park är ligans finaste arena!). Dessutom har man förstås som en Yankee en viss hatkärlek till Dodgers, vår största rival bakom Red Sox, med tanke på all historik som går ända tillbaka till när Yankees/Highlanders spelade på Hilltop Park och Brooklyn Dodgers på Washington Park.

Tabellen i fjol:

  1. Los Angeles Dodgers, 92-71
  2. Colorado Rockies, 91-72
  3. Arizona Diamondbacks, 82-80
  4. San Francisco Giants, 73-89
  5. San Diego Padres, 66-96

Föga överraskande tog Dodgers hem division om än med en hårsmån. Det blev en fight in i det sista om divisionssegern mot Rockies, där divisionen avgjordes med en 163:e match mellan lagen. Dodgers gick september/oktober på 20-8, mot Rockies 19-9 under samma period. Diamondbacks var med i racet när det återstod en månad, men gick 8-19 i september och tappade allt.

Arizona Diamondbacks

Efter en bra start så hackade maskineriet och laget tappade som sagt allt sista månaden. Till i år så har man tappat en rad inflytelserika spelare som Paul Goldschmidt, Patrick Corbin, AJ Pollock och Daniel Descalso. Det enda riktiga nyförvärvet är Adam Jones. Även om åldern (33 år) börjar ta ut sin rätt så kommer Jones bli en nyttig spelare för D-Backs med sitt ledarskap och offensiva egenskaper. Några andra som kommer att bli viktiga nu när Goldschmidt & Co har lämnat är pitchern Robbie Ray och tredjebasmannen Jake Lamb. De relativt unga spelarna kommer att behöva axla ett större ansvar nu.
Några 82 stycken segrar blir det inte i år med tanke på att så gott som samtliga lag i divisionen blivit starkare, men jag gläds ändå åt att man inte droppar allt i en tankning. Vi får se hur det blir i sommar om man ligger tvärsist och inget att spela för. En intressant detalj är att D-Backs och det japanska laget Yokohama Baystars skrivit ett samarbetsavtal om scouting, management och medicinska erfarenheter.

Colorado Rockies

Mycket av offseason har handlat om att behålla och förädla det lag som tog dem till slutspelet i fjol, där man slog ut Cubs i Wild Card-matchen men förlorade i tre raka mot Brewers. Den stora händelsen under offseason var förstås det nya kontraktet man skrev med Nolan Arenado. Amerikanen skrev på ett kontrakt som ger honom 260 miljoner dollar för att stanna över säsongen 2025. Man har också förstärkt med Daniel Murphy på infield.
Det ska bli intressant att se om den unga pitcheruppsättningen kan hålla samma klass som i fjol, där Kyle Freeland och German Marquez var framträdande och potentiella framtida ess. Jon Gray kan säkert studsa tillbaka och ge Rockies det djup man behöver för att kunna utmana Dodgers om divisionen.

Los Angeles Dodgers

Trots att Dodgers är en stormakt så var jag tvungen att tänka efter när jag hörde att de gick för sin sjunde raka divisionsseger. Men det stämmer faktiskt, sex år i rad har Dodgers clinchat divisionen och två år i rad har man gått hela vägen till World Series. Dessvärre har det också blivit två raka förluster mot Astros och nu senast i fjol mot Red Sox.
Det är möjligt att de har blivit lite svagare på pappret men det är fortfarande ett riktigt slagkraftigt lag. En rotation med Clayton Kershaw, Walker Buehler, Hyun-Jon Ryu, Kenta Maeda och Rich Hill. Wow. Men det ska också tilläggas att det är en skadebenägen skara pitchers, där frontmannen Kershaw exempelvis missar säsongsinledningen. Man släppte iväg outfielderna Matt Kemp och Yasiel Puig men tog istället in AJ Pollock. Och med de befintliga stjärnorna och slagmännen Corey Seager, Justin Turner och Cody Bellinger så har man divisionens starkaste lag.

San Diego Padres

Jag får känslan att Padres är ett av de mest omskrivna lagen denna offseason. Inte så konstigt kanske med tanke på att man lite oväntat deltog och vann budgivningen av den hetaste freeagenten Manny Machado. De närmaste tio åren är Machado en Padre och får 300 miljoner dollar för det. Alla experter verkar överens om att det är för framtiden den här satsningen kan komma att betala av sig, för just nu är inte Padres ett lag att räkna med. Trots Machado och trots de andra nyförvärven Ian Kinsler, Adam Warren och Garret Richards (som dessutom är skadad och missar hela 2019). Det Padres och fansen vill se i år är att några av ligans allra största talanger gör nya framsteg. Exempelvis Luis Urias och Fernando Tatis Jr. Det är dessa tillsammans med Machado och Eric Hosmer som ska göra att Padres är att räkna med om ett par år. 

San Francisco Giants

Det är en lite jobbig sits för Giants. Man har en något ålderstigen trupp, man har ett farmarsystem som tillhör ligans bottenskikt och man misslyckades att värva Bryce Harper trots ett stort intresse. Därutöver har Giants en av ligans mest trogna supporterskaror som inte accepterar en tvättäkta tankning, Därför är det osannolikt att en spelare som Madison Bumgarner skulle bytas bort, något som hade varit fullt logiskt om det hade varit ett annat lag än Giants. Nu biter det Giants i svansen att man draftat sämre och inte varit så lyckosamma på att signa internationella spelare. Klubbens bästa talang, catchern Joey Bart, är något år bort från att kunna ersätta Buster Posey.
Några ljuspunkter? Ett billigt 1-årskontrakt med Drew Pomeranz kan visa sig vara värdefullt, och likaså med Derek Holland som fick ett kontrakt över 2019 för sju miljoner dollar. Men nej, det blir nog inte roligare än så.

Hur slutar divisionen?

Trots skadeproblemen med Kershaw så är Dodgers bäst i divisionen och borde ta hem den. Rockies är den enda riktiga utmanaren i mina ögon och det borde räcka till ett wild card. Därefter ör det tre lag som är lite svåra att placera, men om de nödvändigtvis ska placeras i en ordning så säger jag Padres, Diamondbacks och Giants.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!