Småplock inför ALDS 2019

I kväll startar Division Series även för lagen i American League. Två matcher där första matchen, mycket lägligt för oss européer, startar klockan 20:00.

Houston Astros mot Tampa Bay Rays

Vilken insats Rays (96-66) gjort hittills. Lägst lönekostnader i hela ligan men ändå en klubb att räkna med. Nu ställs man mot ligans bästa lag under grundserien, Astros (107-55).

Några saker som talar för Rays:

 • När man rankar bästa 1-3-pitchers i ligan så nämns inte Rays lika ofta som sina konkurrenter. Men Charlie Morton, Tyler Glasnow och Blake Snell är inga duvungar. Morton nämnde jag som en viktig faktor inför Wild Card Game, och han levererade. Snell har inte samma fina år som i fjol, men då vann han självaste Cy Young Award. Glasnow kastar runt 100 mph och gick 6-1 med en ERA på 1.78 sina tolv starter i år.
 • Även Rays bullpen är lite underskattad. Den var ligans näst mest använda bullpen i år och snittade 3.66 i ERA. Nick Anderson är lite av en outsider. Vansinnigt vass strikeout-ratio på 17.1 i SO/9.
 • Med segern mot Oakland så har Rays vunnit 18 av sina 27 senaste matcher. Bra form och möjligen mer matchvana än sina motståndare i serien.
 • Rays var banbrytande med sitt ”Opener”-koncept, dvs starta matchen med en reliever i någon inning eller två, som passar ypperligt i ett slutspel. Kan de störa Astros rent taktiskt?

Några saker som talar för Astros:

 • Ok, vi börjar med det självklara. Justin Verlander och Gerrit Cole är två av ligans absolut främsta pitchers och behöver ingen närmare beskrivning. Personligen håller jag Verlander högt med tanke på hans ålder. I dessa tider när man klassas som passé när man fyllt 31 så är det kul att en 36-åring dominerar.
 • Alex Bregman har haft en sådan larvigt bra säsong att det kan räcka till en MVP-titel. Han slår homeruns och träffar bollen ofta (BA .296), men anmärkningsvärt att han ökat sina walks till 119 – bäst i ligan. Disciplin vid plattan, bara två av dem har varit intentional walks.
 • Yordan Alvarez ligger bra till i Rookie of the Year-kampen. Astros manager AJ Hinch har lovordat den unga kubanen för hans lugn. Alvarez är lika kylig oavsett om det är i ett kritiskt läge eller mitt i en storseger. 27 HR, 78 RBI, BA .313 och 52 BB. Det är bra. Betänk också att han har gjort allt detta sedan 9 juni, dvs bara lite drygt en halv säsong. Wow!
 • Astros hade flest walks av alla lag med sina 645 stycken. Man hade även minst antal strikeouts på sina slagmän med 1166 stycken. Tredje bäst av alla lag i HR (288).

Inbördes möten 2019

4-3 till Rays favör under säsongen. Rays slog in 27 runs, Astros 40.

Vi tippar

Andreas: Astros tar det med 3-1. De är för bra rakt igenom helt enkelt.
Johan: Astros


 

New York Yankees mot Minnesota Twins

I den andra ALDS-matchen är det två homerun-kompatibla lag som möts. Twins slog nytt rekord för flest homeruns under en och samma säsong med 307 stycken. Yankees innehar andraplatsen på den listan med sina 306 homeruns.

Det som talar för Yankees:

 • Luis Severino kom lägligt tillbaka från sitt skadeuppehåll. Hade kanske inte fått samma framträdande roll om det inte hade varit för att Domingo German blev avstängd. Severino gjorde tre starter under september och visade gammal fin form. Startar match tre.
 • På pappret ligans mest sprakande bullpen. Aroldis Chapman, Adam Ottavino, Zack Britton och Tommy Kahnle är otroligt viktiga med en relativt ifrågasatt startande pitcherrotation. En joker är Chad Green, som sedan 24 augusti kastat 17.2 innings, tillåtit bara fem hits, släppt en run (ERA 0.51) och strike:at ut 34 stycken slagmän.
 • DJ LeMahieu. Vilken framgångsvärvning för Yankees. 2 år och 24 miljoner dollar är ett svårtslaget fynd. Elaka tungor sa att LeMahieus framgångar i Rockies bara kunde tillskrivas Coors Fields offensiva fördelar, men han tog även Yankee Stadium med storm. 26 HR, BA .327, 109 runs i all ära, men mångsidigheten defensivt har varit en nyckel för ett extremt skadedrabbat Yankees anno 2019.
 • Yankees har haft oerhört lätt mot Twins under 2000-talet. Fem gånger har Yankees mött Twins i slutspel, och vunnit alla fem gånger. Yankees är hela 99-37 mot Twins sedan 2002.
 • Aaron Judge, Gary Sanchez, Giancarlo Stanton och Edwin Encarnacion. Luktar homerun-fest!

Det som talar för Twins:

 • Jorge Polanco blir en nyckelperson för Twins i ALDS. Han var avstängd 81 matcher i fjol på grund av doping, men har kommit tillbaka med bravur. Bara en av sex spelare som slog fler än 100 runs, 20 homeruns och 40 doubles i år.
 • Jose Berrios och Jake Odorizzi. Twins två bästa startande pitchers i år. Odorizzi har precis kommit tillbaka från skada så Berrios startar i den första matchen.
 • Yankees har hemmafördel i serien, men Twins var säsongens bästa bortalag. Man gick 55-26 på bortaplan i år.
 • Twins har dominerat mot vänsterhänta pitchers i år. Att Yankees saknar sina två högerhänta pitchers German och Betances kan vara direkt avgörande för Twins.
 • Nelson Cruz, Miguel Sano, Max Kepler, Eddie Rosario och Mitch Garver. Luktar homerun-fest!

Inbördes möten 2019

4-2 i Yankees favör. Yankees slog in 43 runs, Twins 38.

Vi tippar

Andreas: Med två starka offensiver och två uppsättningar svajiga startande pitchers så kan det bli många runs här. Tror (och hoppas) på Yankees-seger. 3-1 i matcher!
Johan: Twins

– Andreas Westling
@anwest1

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!