Stephen Strasburg skriver rekordkontrakt

 = Stephen Strasburg
 = Startande pitcher
 = Washington Nationals
 = 245 miljoner dollar
 = 7 år

Så kom det första monsterkontraktet för denna offseason. Det var Stephen Strasburg som ganska väntat gick tillbaka till World Series-segrarna Washington Nationals. Strasburg nyttjade som bekant sin klausul att kunna bryta sitt kontrakt för att antingen gå till en annan klubb eller skriva en nytt kontrakt med Nationals. Han lämnade då 100 miljoner dollar kvar i kontraktet han bröt.

Däremot var inte det nya lukrativa kontraktet lika väntat. 245 miljoner över sju år är ett nytt rekordkontrakt för en pitcher. Årslönen på 35 miljoner dollar är även det ett rekord för en pitcher. Nu är det dock Nationals vi pratar om, och de lyckas av någon anledning alltid få till så kallade ”deferred money”, dvs att de skjuter upp en del av lönen till framtiden. Mellan 2020-2026, det vill säga kontraktslängden, så är lönen 23,57 miljoner dollar. Mellan 2024-2026 så får Strasburg 10 miljoner dollar extra årligen (via en klausul från sitt förra kontrakt med Nationals som inkorporerades i det nya kontraktet) och mellan 2027-2029, när han troligen är pensionerad, får Strasburg ut 26,67 miljoner per år.

Personligen är jag väldigt undrandes hur i hela friden Strasburg och hans agent Scott Boras lyckades kräma ut så pass mycket pengar. Visst, det fanns säkert intresse från andra klubbar, men att någon annan klubb var över ens 200 miljoner dollar i ett eventuellt bud – tillåt mig tvivla. Det Nationals betalar för förvisso en sylvass pitcher när han är hel, men man värdesätter också hans betydelse i klubbhuset. Han visade i senaste slutspelet att han håller när det gäller, och när Bryce Harper lämnade Nationals inför förra säsongen så behövde klubben säkra upp en profil.

En annan personlig åsikt är att jag gillar Nationals och deras sätt att spendera pengar. Det kan omöjligen vara en Harvard-skolad analytiker inblandad i kontraktet, för ingen som värderar prestation per dollar skulle ha gett en skadebenägen 31-åring detta kontrakt. Det är kul med Nationals rock-n-roll på spelarmarknaden, ”lex Jayson Werth”. Och så gillar jag Strasburg och hans resa. När jag började intressera mig för sporten så var Strasburg en av de största talangerna på flera år och valdes som etta i draften 2009. Till och med SVT hade ett reportage om Strasburg när han gjorde sin MLB-debut minns jag.

En sak är säker i alla fall, rekordet kommer inte att hålla länge. Den på pappret hetare Gerrit Cole och hans agent, en viss Scott Boras, pratar fortfarande med intresserade klubbar. Och med spenderande klubbar som Yankees, Dodgers och Angels inblandade så måste sportens för närvarande kanske bästa pitcher förstås få mer pengar.

– Andreas Westling
@anwest1 / @playball_se

Foto: Loire Shaull

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!