Arena

Published on februari 4th, 2013 | by Andreas Westling

3

Arenanytt

För tillfället sker ingen byggnation av en ny MLB-arena, så Marlins Park kommer ett par år framöver kunna titulera sig som den nyaste arenan. Närmast på tur finns en föreslagen arena San Jose dit Oakland Athletics inte helt otippat hoppas kunna flytta till, men San Francisco Giants anser det interfererar på deras område – då de har ensamrätt om Santa Clara County-området – och har motsatt sig arenan som vid ett eventuellt färdigställande kommer att heta Cisco Field. Athletics finner nuvarande Oakland Coliseum vara ett sorgebarn, där man till och med måste skärma av stora delar av arenan då den aldrig säljs ut. Arenan har gått från att ha varit en multiarena till att mer var anpassad till football och laget Oakland Raiders. De stora tomma läktarsektionerna gör att arenan av många klassas som den sämsta i MLB.

Cisco Field

Cisco Field

Cisco Field

Cisco Field

På andra sidan landet kämpar Tampa Bay Rays ägare med att göra något åt den allt mer ansträngda arenasituationen. Tropicana Field står alltjämt bara halvfull trots de senaste årens framgångar och renoveringar av ”The Trop”. För fem år sedan bordlade Rays sitt egna förslag att bygga om MiLB-arenan Progress Energy Park, som ligger på två kilometers avstånd från Tropicana Field, då de inte fått det stöd från staden som krävdes. Rays ägarkonstellation med Stuart Sternberg i spetsen var beredda på att gå in med $150 miljoner men behövde ytterligare $450 miljoner för att klara budgeten.
Sternbergs huvudspår är numera en flytt utanför St. Petersburg vilket staden motsätter sig. Problemet? Rays och St. Petersburg har ett avtal som sträcker sig till 2027 och staden har markerat att man ämnar stämma Rays om de inte fullföljer kontraktet. De ledande i St. Petersburg har dock en förståelse för Rays missnöje med Tropicana Field och har tillsammans med byggbolag tagit fram ett förslag till en ny arena i norra St. Petersburg under projektnamnet Rays Park at Carillon. Rays har valt att inte sätta sig in i projektet utan att först få ett godkännande att samtidigt få utforska möjliga platser i Hillsborough County, där bland annat grannstaden Tampa huserar. ”Det är uteslutet”, enligt St. Petersburgs borgmästare Bill Foster. To be continue, onekligen.

Rays Park at Carillon

Rays Park at Carillon

Rays Park at Carillon

Rays Park at Carillon

Tampa Bay Rays publiksnitt senaste fem åren

2012 19255 (30 av 30)
2011 18878 (29 av 30)
2010 22758 (22 av 30)
2009 23147 (23 av 30)
2008 22259 (26 av 30)

Andra lag passar på att förbättra sina nuvarande arenor och för några veckor sedan presenterade Chicago Cubs en tänkt renovering på $300 miljoner av Wrigley Field. Det kräver dock att staden lättar på de restriktioner som omfattar arenan och dess närområde. Chicago Tribune vet mer i ämnet.

I Arlington kommer Texas Rangers att lägga $12 miljoner på Rangers Ballpark. Främst kommer platserna kring homeplate att beröras då muren kommer att flyttas närmare denna och fler stolar kommer att installeras. Ytterligare restauranger kommer att beredas plats och respektive dugout kommer att bli större.

I Los Angeles pågår en maktkamp mellan Dodgers och Angels, två lag med äldre arenor men som renoverats genom åren. Senast var det Dodgers som 2005 startade ett större ansiktslyft av Dodger Stadium och med nya ägare får vi se en ny större renovering för $100 miljoner. Bland annat ska två nya högupplösta resultattavlor av modernare slag ersätta de nuvarande ovanför right- och leftfield. Ljudsystemet byts ut och ett trådlöst nätverk med internetanslutning byggs ut på hela arenan. Utrymmet bakom läktaren ska på sina ställen vidgas för att besökarna inte ska behöva trängas och då passar Dodgers på att bygga till fler toaletter och restaurangutrymmen. Även laget i sig får uppdaterade faciliteter då klubbhuset byggs ut och får ett nytt gym.

Dodger Stadium byggs om

Dodger Stadium byggs om

Två lag passar på att ändra dimensioner på spelplanen, San Diego Padres på PETCO Park och Seattle Mariners på Safeco Field. Två tydliga ”pitcher’s park” får något mindre spelplaner för att främja offensiven få vi anta. PETCO Park var listad 26:a som den arena som favoriserade slagmannen bäst förra säsongen, Safeco Field var sist på samma lista.

Ändrade dimensioner på Safeco Field och PETCO Park

Ändrade dimensioner på Safeco Field och PETCO Park

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑