Andreas rankar alla lags tv-vyer

Det här är kanske en av internets mest dumma topplistor. Totalt meningslös, högst subjektiv och så pass inkonsekvent att den borde vara irrelevant. Bara därför var jag jag tvungen att göra den.

Något som slår mig när jag tittar på baseboll är hur olika tv-sändningarna faktiskt ser ut. Jag läste någonstans att vissa av de mest populära tv-kanalerna kan ha upp till 40 stycken tv-kameror på plats på en match, medan mindre bolag kan nöja sig med runt tio. Men alla har åtminstone en kamera som visar huvudparten av matchen, den som visar när pitchern försöker kasta bollen förbi slagmannen till sin catcher. Den här kameravinkeln är nästan unik för varje lag sett till avstånd, hur mycket som är inzoomat och vilken vinkel kameran står i. Som Yankees-sympatisör så är jag van vid YES Networks isometriska kameriavinkel, medan min Playball-kollega Johan är van vid NESN och deras kameravinkel rakt bakom pitchern. Det man är van vid brukar man oftast föredra, men det finns en stor portion charm med de olika vyerna beroende på tv-bolag.

Det är dock inte bara kameravinkeln i sig som ger en match dess tjusning. För mig väger även hur backstopen (ytan bakom catchern) och läktaren ser ut. Jag vilar ofta ögonen mellan pitcherns kast på publiken i bakgrunden, och redan här avslöjar jag att vissa tv-vyer har ett kraftigt försprång jämfört med de som knappt visar någon publik. Här nedan är de tre kategorier jag ger poäng i, och poängen fördelas från 1 till 10.

Publik: Jag måste kunna se en publik när jag tittar på en match. Helst ett flertal rader upp på läktaren och ganska många stolar i bredd också. Jag vill kunna fantisera vilka det är som tittar på matchen; störa mig på en gubbe ful keps, undra vilken glass i ordningen den där 10-åringen är inne på, fundera på vilken bank de där tre slipsmännen jobbar på. I denna kategori är det dock viktigt att de stolar man ser är fulla också. Är de tomma bidrar det bara till att arenan ser mer tom ut än vad den kanske är.

Design: Det här är en symbios hur backstopen och själva arenan möter varandra, tillsammans med stolarnas placering och färgsättning. Jag är väldigt svag när det finns en mur och prydligt placerade stolsrader bakom den. Det är helt ok med någon reklamskylt eller två, men det får absolut inte bli för plottrigt. Jag gillar inte heller riktigt när det blir för asymmetriskt, muren/väggen ska helst hålla någorlunda samma höjd. Stolar ska inte vara utplacerade som om man kastat dart.

Dimension: Väldigt abstrakt och jag kommer på mig själv att inte vara riktigt konsekvent i min bedömning, men jag försöker poängsätta en helhet av det man ser av planen både på djupet och bredden. Jag vill att kameran ska vara lite lägre så att man inte ser för mycket av backstopen, jag vill inte att man ska se en ocean av foul territory där. Observera, detta är inte ett betyg av storleken på backstopen – det är hur mycket man ser och vad som är relevant. Som sagt, det ÄR larvigt abstrakt!

Vissa tv-vyer får samma poäng, och då har jag gjort en intern jämförelse och rankat efter ytterligare en magkänsla. Notera att jag har tagit skärmdumpar från säsongsinledningen, så vissa lag har mer publik än en vanlig säsongslunk senare under säsongen. Det har jag också tagit höjd för. Och kom ihåg, det är ett fragment av arenan jag bedömer – den som syns i bild. Håll tillgodo:

 

#1 – Boston Red Sox, Fenway Park

Publik: 10 av 10
Design: 9 av 10
Dimension: 8 av 10
Totalt: 27 av 30

Möjligen är jag en smula partisk, för jag ser relativt många Red Sox-matcher då jag alltid är angelägen om hur de matcherna slutar. Inte sällan står divisionskonkurrenten, det Yankees jag följer, för motståndet också. På Fenway får publiken stå i centrum och det är nästan alltid fullsatt. Jag kan tänka mig att det inte alltid är jätteskönt att sitta så nära varandra som man gör på Fenway tack vare de smala sätena, men det ger ett intryck av en till bredden full arena. Fenways gröna färg med röda inslag är klassiskt och ger nästan full pott.

#2 – Chicago Cubs, Wrigley Field

Cubs

Publik: 10 av 10
Design: 9 av 10
Dimension: 8 av 10
Totalt: 27 av 30

Ligans äldsta arena etta, och ligans näst äldsta arena på andraplats med exakt samma poäng. En slump kanske men återigen ett kompakt publikhav och alltid packat med åskådare. Muren är grym!

#3 – Texas Rangers, Globe Life Park

Rangers

Publik: 10 av 10
Design: 8 av 10
Dimension: 9 av 10
Totalt: 27 av 30

Inzoomat, flera platsrader och vacker mur ger en grym tv-upplevelse! Möjligen trappan som sabbar förstaplatsen på den här listan. Gillar den tajta känslan höjden på kameran ger.

#4 – Washington Nationals, Nationals Park

Nationals

Publik: 7 av 10
Design: 8 av 10
Dimension: 8 av 10
Totalt: 23 av 30

Mur, intim känsla, publik. Ofta halvfullt dock. Muren försvinner pga reklam.

#5 – St. Louis Cardinals, Busch Stadium

Cardinals

Publik: 8 av 10
Design: 8 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 23 av 30

Stilrent! Mur, symetriskt. Men varför trappan i mitten?

#6 – Chicago White Sox, Guaranteed Rate Field

White Sox

Publik: 6 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 9 av 10
Totalt: 22 av 30

Tajt, riktigt nära till publiken. Dock sällan fullsatt. Hiskelig placering av gången, mitt på primeplats för dyra homeplate-biljetter! Reklamen tar över för mycket på väggen, men i överlag – en väldigt behaglig tv-upplevelse!

#7 – Minnesota Twins, Target Field

Twins

Publik: 7 av 10
Design: 8 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 22 av 30

En av de senast byggda arenorna, håller hög nivå. Trevlig ljus väg, snyggt att Target Field-skylten går i samma tema. Vyn täcker många stolar, men ofta ganska tomt. Lite varning på klippningen av gräset, lite för många intryck?

#8 – New York Mets, Citi Field

Mets

Publik: 6 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 8 av 10
Totalt: 21 av 30

Trots att arenan inte har speciellt många år på nacken känns det som en klassisk vy. Behaglig färgsättning av mur och överliggare. Lider av få biljettköpare på homeplate-platserna,

#9 – Philadelphia Phillies, Citizens Bank Park

Phillies

Publik: 8 av 10
Design: 6 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 21 av 30

Älskar vinkeln på kameran, närheten till spelet och läktaren. Muren är ok, men varför asymmestrisk höjd på vänster och höger sida? Drar ner helheten.

#10 – Kansas City Royals, Kauffman Stadium

Royals

Publik: 7 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 21 av 30

Lite stökigt med all reklam, men i överlag en riktigt trevlig vy att titta på matcher. Lite MiLB-känsla med fyra rader platser på första ”etage”?

#11 – Detroit Tigers, Comerica Park

Tigers

Publik: 7 av 10
Design: 6 av 10
Dimension: 8 av 10
Totalt: 21 av 30

Återigen en arena med en riktigt dumt placerad gång. Där vill man ser publik! I övrigt en trevlig upplevelse. Ok med folk på matcherna.

#12 – Cincinnati Reds, Great American Ballpark

Publik: 6 av 10
Design: 8 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 21 av 30

Mycket stilrent. Kanske någon reklamskylt för mycket men allt är i harmoni. Problemet är Reds vikande publiksiffror de senaste åren, speciellt bakom homeplate.

#13 – Seattle Mariners, Safeco Field

Mariners

Publik: 7 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 21 av 30

Skulle kanske ha kunnat visat någon rad publik ytterligare för att höja sig ett snäpp, men bra nivå på allt!

#14 – Houston Astros, Minute Maid Park

Astros

Publik: 8 av 10
Design: 8 av 10
Dimension: 5 av 10
Totalt: 21 av 30

Allt är väl exekverat med mur, skyltar som inte tar över och man ser en hel del publik. Däremot känns backstop stor på grund av vinkeln.

#15 – San Francisco Giants, AT&T Park

Giants

Publik: 8 av 10
Design: 6 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 21 av 30

Ett av ligans stora publiklag och det syns på den nästan alltid fulla läktaren, Men oj vilken inkonsekvent layout med galler, vägg och reklam.

#16 – New York Yankees, Yankee Stadium

Yankees

Publik: 5 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 8 av 10
Totalt: 20 av 30

Jag känner att jag kanske klankar ner på Yankees onödigt mycket, men många poäng förloras pga ligans dyraste biljettpriser som gör att sektionen bakom homeplate ofta står halvfull.

#17 – Toronto Blue Jays, Rogers Centre

Blue Jays

Publik: 6 av 10
Design: 6 av 10
Dimension: 8 av 10
Totalt: 20 av 30

Den där sköna intima känslan infinner sig, men man ser bara någon rad publik. Mycket reklam.

#18 – Pittsburgh Pirates, PNC Park

Pirates

Publik: 5 av 10
Design: 8 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 20 av 30

Riktigt trevlig vy, men återigen en vy som lider av platser som ofta står tomma. Men muren, yes please!

#19 – Oakland Athletics, Oakland Coliseum

Athletics

Publik: 7 av 10
Design: 6 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 20 av 30

Betydligt trevligare än vad man skulle tro på förhand, med tanke på att arenan i övrigt tillhör ligans nedre skikt. TV-vyn är tajt, nära till publiken även om ”tårtbitarna” till läktare förstör något. Mycket reklam drar ner helheten.

#20 – San Diego Padres, Petco Park

Padres

Publik: 6 av 10
Design: 6 av 10
Dimension: 8 av 10
Totalt: 20 av 30

Min favoritarena av de jag varit på. Bra kameravinkel men publiken känns uppdelad och lite skrikigt med all reklam.

#21 – Atlanta Braves, SunTrust Park

Braves

Publik: 5 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 19 av 30

Den nyaste arenan är gedigen och bättre än gamla Turner Field (som hade en stor gång mitt bakom homeplate), men det är något med läktaren jag inte gillar. Stolarna ser hastigt utplacerade och gången till vänster inger någon slags tomhet.

#22 – Los Angeles Dogers, Dodger Stadium

Dodgers

Publik: 6 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 6 av 10
Totalt: 19 av 30

Här slets jag mellan olika känslor. När Dodger Stadium är fullsatt och det är en het match, då är det en magisk upplevelse att kolla på en match. Men oftast är det mest ljummet, varför exempelvis inte ställa sig upp och skaka hand mitt under en pitch som herrarna i bild? Premiumsäterna är sällan fullsatta och någon reklamskylt för mycket också. Usch, den här betygsättningen kommer jag att ångra känns det som – borde varit högre.

#23 – Baltimore Orioles, Camden Yards

Orioles

Publik: 5 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 6 av 10
Totalt: 18 av 30

Så tråkigt att behöva ranka Orioles tv-vy så här lågt, för arenan är en av de allra finaste i övrigt. Muren och den sparsamma reklamen till trots, man ser lite publik och ytterligare en arena med en avskyvärd gång precis bakom catchern. Kameran får backstop att kännas stort.

#24 – Miami Marlins, Marlins Park

Marlins

Publik: 6 av 10
Design: 6 av 10
Dimension: 6 av 10
Totalt: 18 av 30

På ett sätt ska Marlins ha cred för att de vågar trotsa det stilrena de flesta klubbar satsar på, men den illgröna väggen är för gäll för min smak. Ok med publik som syns i bild, om de bara behagade gå på matcher.

#25 – Tampa Bay Rays, Tropicana Field

Rays

Publik: 4 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 6 av 10
Totalt: 17 av 30

Playball-kollega Martin kommer att kölhala mig, men ser man så här lite publik tappar åtminstone jag inspiration. Dels har Rays bland de lägsta publiksiffrorna, men visa lite mer läktare i bild tack. Annars bra färgkombination, symetrisk reklam och stilren backstop.

#26 – Milwaukee Brewers, Miller Park

Brewers

Publik: 4 av 10
Design: 7 av 10
Dimension: 6 av 10
Totalt: 17 av 30

Jag får ingen känsla av åskådare när man bara ser ett par magar. Backstop ser stor ut.

#27 – Arizona Diamondbacks, Chase Field

Publik: 6 av 10
Design: 4 av 10
Dimension: 5 av 10
Totalt: 15 av 30

Nej, nej – inte bra. På en och samma bild ser man tre olika nivåer av läktare. Inkonsekvent så att det skriker om det. Jag är inte jätteförtjust i rundeln längst bak på backstop. Plus för att man faktiskt ser en publik dock.

#28 – Colorado Rockies, Coors Field

Rockies

Publik: 5 av 10
Design: 4 av 10
Dimension: 5 av 10
Totalt: 14 av 30

Jag vet att det är fjantigt, men räckerna som leder till mittgången (och vad tycker jag om mittgångar?), varför i hela friden behöver de se ut som de gör? Ser ut som att en gigantisk spindel är ute och knallar på läktaren. Ganska mycket yta av läktaren syns, men jämförelsevis få åskådare får plats i bild.

#29 – Los Angeles Angels of Anaheim, Angels Stadium

Angels

Publik: 3 av 10
Design: 5 av 10
Dimension: 5 av 10
Totalt: 13 av 30

Åh herregud. Vad i hela världen är det för sektion bakom Pujols på bilden? Publiken sitter alltså under planen med bara huvuden ovan jord. Är det ett straff att sitta där? Antagligen är det tvärtom, svindyrt. Men det ser allt annat än inbjudande ut. Förmodligen alldeles för inzoomat, för man skulle behöva se mer publik och mindre av de stora reklamskyltarna.

#30 – Cleveland Indians, Progressive Park

Indians

Publik: 2 av 10
Design: 3 av 10
Dimension: 7 av 10
Totalt: 12 av 30

Förmodligen anledningen till att jag ens kom att tänka på att göra den här listan. Betänk att totalpoängen boostas av att jag ger en sjua i dimension, för kameravinkel och yta av backstop man ser känns ultimat på något sätt. Men det övriga? Ingen som helst publik, bara en blaffa med vägg och reklam. Ser ut som att någon spelat Tetris och placerat ut dörrar, fönster, galler och reklam på måfå. Riktigt illa.

Tack för ordet, fire away!

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!