Två legender har gått bort

Den 19 januari 2013 blev dessvärre inget glädjedatum för alla basebollälskare. Först nåddes vi av nyheten att Baltimore Orioles tidigare manager Earl Weaver gått bort, för att timmar senare ta del av information att Stan Musial också avlidit.

Earl Weaver

Earl Weaver hade ingen vidare spelarkarriär, där han byttes bort från Pittsburgh Pirates till Baltimore Orioles där han senare skulle få fart på tränarkarriären. Efter att i drygt elva år varit manager i Minor League blev han firstbase-coach i Orioles år 1968, redan halvåret senare var han dock huvudansvarig manager och skulle vara det i ytterligare 15 år till 1982. Efter en pensionering återkom Weaver till Orioles i två säsonger 1985-1986.

Utöver att ha varit framgångsrik (ett World Series 1970 efter seger mot Cincinnati Reds och fyra AL East-titlar; 1969, 1970, 1971 och 1979) så var Weaver känd för sitt heta temperament och sina uttalanden. Han vände kepsen bak och fram för att komma närmare domaren vid argumentering och var ökänd för att sparka grus på domarna.

Av sina 17 år som manager hade Weaver bara en förlorande säsong – sin sista säsong år 1986.

Earl Weaver blev 82 år gammal.

Stan Musial

Antagligen krävs det ingen vidare presentation av St. Louis Cardinals störste genom tiderna, för ”Stan The Man” tillhörde även det absoluta toppskiktet när det gäller världens bästa basebollspelare någonsin. Det var visserligen nära att karriären skulle ta slut redan i ett tidigt skede. Musial led av svår hemlängtan och hade enligt egen utsago det tufft att gå runt ekonomiskt med $16 i veckolön när han spelade  Minor League-baseboll för Cardinals. Då faktiskt som pitcher. Hans manager Dickey Kerr såg dock potentialen, både som slagman och som pitcher, och övertalade Musial att fortsätta. Kerr öppnade dessutom sitt hem för Musial och hans fru för att lätta på utgiftsbördan, detta skulle Musial betala tillbaka många år senare när han köpte ett stort hus i Houston till Kerr.

Utöver att ha varit en stadig homerun-hitter så utmärkte sig Musial att ha ett högt batting average, han är bland annat fyra på listan med spelare med flest hits under sin karriär. MVP fyra gånger och uttagen i All Star-laget 20 år i rad (exklusive 1945, då han inte spelade på grund av militärtjänstgöring). Högst upp på meritlistan står dock förstås World Series-segrarna 1942, 1944 och 1946.

Både märkligt och roligt: Hans 3630 hits är fördelade 1815 stycken på hemmaplan och 1815 stycken på bortaplan.

Tröja nummer sex är förstås pensionerad i St. Louis Cardinals och lika givetvis valdes Stan Musial in i Hall of Fame vid sin första omröstning 1969.

Stan Musial blev 92 år gammal.

Visa kommentarerStäng kommentarer

3 Kommentarer

 • Magnus Olsson
  Posted 22 januari, 2013 at 16:04 0Likes

  Härligt initiativ Andreas, jag skall återlänka så snart som jag kommer igång med att ställa om hjärnan på baseboll i januarimörkret 🙂

  • Anwest
   Posted 22 januari, 2013 at 21:30 0Likes

   Tack Magnus! Du och Martin inspirerar mig 🙂

   • Martin Sundqu¡st
    Posted 22 januari, 2013 at 23:07 0Likes

    ska också uppdatera mina länkar.
    Värmer verkligen med berömmet! 🙂

Kommentera!