MLB-säsongen 2021 börjar

Så var det äntligen dags för säsongen 2021 att starta. Äntligen, efter förra säsongens nedkortade säsong, så är det dags för ett fullt spelschema med 162 stycken matcher per lag. Det var inte samma sak med förra årets ihoplappade spelschema även om det givetvis var roligare än en inställd säsong. I år slipper vi ett sprintlopp där en kort formkurva nedåt kunde ha ödesdigra konsekvenser för slutspelschanserna.

***

Äntligen får vi se publik på arenorna, även om det är lite olika beroende på vilken stad lagen spelar i. Boston Red Sox öppnar upp 12 procent av sin kapacitet, Texas Rangers däremot kör fulla hus. Rays kapacitet på 9000 st åskådare borde räcka till hardcorefansen. New York-lagen Yankees och Mets har 20 procents kapacitet, likaså Los Angeles-lagen Dodgers och Angels.

***

Padres satsning är så kul att se. Vi får se om det räcker att klå Dodgers, men trevligt när lag från lite mindre marknader vågar göra stora finansiella satsningar och inte bara sälja av spelare av värde. ”Slam Diego” med bland annat Machado, Tatis Jr och Hosmer får mer än gärna ge Dodgers en fight om förstaplatsen i NL West.

***

Mets är förstås fortfarande lillebror i New York, men plötsligen fick man ganska mycket mer ekonomiskt spelrum när Steve Cohen köpte upp laget. Med en total förmögenhet på 14,6 miljarder dollar är han den amerikanska sportvärldens näst mest förmögna klubbägare (bara passerad av Steve Ballmer, ägare av NBA-laget LA Clippers, med sina 73 miljarder Microsoft-dollar). Med Francisco Lindor fick Mets inte bara en exceptionell basebollspelare, man fick också en fixstjärna – den typ av personlighet som säljer matchbiljetter och skapar buzz.

***

Är lite pessimistisk inför säsongen för Yankees. Har inga tunga argument varför riktigt, men jag bottnar det till två saker. En slags gyllene generation med Aaron Judge, Gary Sanchez, Gleyber Torres (bara 24 år dock!), Luis Severino (dessutom borta på grund av skada halva säsongen) med flera har blivit äldre och snarare backat i utvecklingen. Det andra är att det är en namnkunnig rotation, men att tillskott som Corey Kluber och James Taillon knappt kastat en boll de senaste två säsongerna. Det gäller att hålla alltid farliga Rays stången om förstaplatsen. Jättekul att DJLM skrev på ett nytt kontrakt och blev kvar i Yankees!

***

Ibland hänger jag bara inte med. Kanske för att jag är nyss fyllda 40 år och nyhetsflödet är snabbare än en mellanchef på väg upp till fjällen i sin tjänstebils-Tesla. Nolan Arenado till Cardinals. En gång till. Arenado till Cardinals. Eller rättare sagt, Arenado lämnade Rockies. Det är helt otroligt med tanke på det relativt nya jättekontrakt man skrev 2019 (8 år och 260 miljoner dollar) och är Rockies största stjärna sedan… någonsin. Visst, det går att peka på att statistiken visar på en sämre formkurva – men kapaciteten och stjärnglansen hos Arenado kan man bara inte dribbla bort så där.

***

White Sox har ett roligt lag, men att anställa Tony La Russa som manager kom från ingenstans. Jag förstår inte riktigt tankegångarna, men 76-åringen kanske kan aktivera lite farfarskänslor i omklädningsrummet.

***

45 miljoner dollar i årslön, ja det är vad Trevor Bauer får av Dodgers säsongen 2022 i sitt kontrakt med Los Angeles-klubben. MLB-rekord, även om kontraktets årliga värde ”bara” är på 34 miljoner om man slår ut årslönerna över kontraktstiden. Grattis Dodgers till en av MLB:s mest frispråkiga spelare! PS. Han är ganska bra också.

***

Ok, lite gissningar. Kör de kortfattat för jag kommer mestadels ändå ha fel.

AL East:
1. Rays
2. Yankees
3. Red Sox
4. Blue Jays
5. Orioles

AL Central
1. Twins
2. White Sox
3. Indians
4. Tigers
5. Royals

AL West
1. Astros
2. Athletics
3. Angels
4. Rangers
5. Mariners

NL East
1. Mets
2. Phillies
3. Braves
4. Nationals
5. Marlins

NL Central
1. Cardinals
2. Brewers
3. Cubs
4. Reds
5. Pirates

NL West
1. Dodgers
2. Padres
3. Giants
4. Diamondbacks
5. Rockies

Los Angeles Dodgers vinner World Series, i en final mot Rays. Igen.

***

fubuTV

När jag tittade på spelschemat så noterade jag att många matcher sänds på fuboTV. Aldrig hört talats om tidigare, men är tydligen ytterligare en strömmande tjänst i USA. Börsnoterat och ägare är bland annat Comcast. Man är en så kallad vMVPD (Virtual Multichannel Video Programming Distributor), dvs att man aggregerar både livesändningar och on-demand-video mer linjärt än exempelvis Netflix och Hulu. Det är ett populärt alternativ bland de som säger upp sina kabel-tv-abonnemang.

***

Breaking news. Nationals mot Mets i natt är inställd på grund av COVID-19. Ok, nu börjar pusslandet med spelschemat igen. Inte avundsjuk på de ansvariga som rattar det.

Snart dags för de flesta andra lag dock. Play Ball!

– Andreas Westling

@anwest1 / @playball_se

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!