Arenanytt

För tillfället sker ingen byggnation av en ny MLB-arena, så Marlins Park kommer ett par år framöver kunna titulera sig som den nyaste arenan. Närmast på tur finns en föreslagen arena San Jose dit Oakland Athletics inte helt otippat hoppas kunna flytta till, men San Francisco Giants anser det interfererar på deras område – då de har ensamrätt om Santa Clara County-området – och har motsatt sig arenan som vid ett eventuellt färdigställande kommer att heta Cisco Field. Athletics finner nuvarande Oakland Coliseum vara ett sorgebarn, där man till och med måste skärma av stora delar av arenan då den aldrig säljs ut. Arenan har gått från att ha varit en multiarena till att mer var anpassad till football och laget Oakland Raiders. De stora tomma läktarsektionerna gör att arenan av många klassas som den sämsta i MLB.

Cisco Field
Cisco Field
Cisco Field
Cisco Field

På andra sidan landet kämpar Tampa Bay Rays ägare med att göra något åt den allt mer ansträngda arenasituationen. Tropicana Field står alltjämt bara halvfull trots de senaste årens framgångar och renoveringar av ”The Trop”. För fem år sedan bordlade Rays sitt egna förslag att bygga om MiLB-arenan Progress Energy Park, som ligger på två kilometers avstånd från Tropicana Field, då de inte fått det stöd från staden som krävdes. Rays ägarkonstellation med Stuart Sternberg i spetsen var beredda på att gå in med $150 miljoner men behövde ytterligare $450 miljoner för att klara budgeten.
Sternbergs huvudspår är numera en flytt utanför St. Petersburg vilket staden motsätter sig. Problemet? Rays och St. Petersburg har ett avtal som sträcker sig till 2027 och staden har markerat att man ämnar stämma Rays om de inte fullföljer kontraktet. De ledande i St. Petersburg har dock en förståelse för Rays missnöje med Tropicana Field och har tillsammans med byggbolag tagit fram ett förslag till en ny arena i norra St. Petersburg under projektnamnet Rays Park at Carillon. Rays har valt att inte sätta sig in i projektet utan att först få ett godkännande att samtidigt få utforska möjliga platser i Hillsborough County, där bland annat grannstaden Tampa huserar. ”Det är uteslutet”, enligt St. Petersburgs borgmästare Bill Foster. To be continue, onekligen.

Rays Park at Carillon
Rays Park at Carillon
Rays Park at Carillon
Rays Park at Carillon
Tampa Bay Rays publiksnitt senaste fem åren

2012 19255 (30 av 30)
2011 18878 (29 av 30)
2010 22758 (22 av 30)
2009 23147 (23 av 30)
2008 22259 (26 av 30)

Andra lag passar på att förbättra sina nuvarande arenor och för några veckor sedan presenterade Chicago Cubs en tänkt renovering på $300 miljoner av Wrigley Field. Det kräver dock att staden lättar på de restriktioner som omfattar arenan och dess närområde. Chicago Tribune vet mer i ämnet.

I Arlington kommer Texas Rangers att lägga $12 miljoner på Rangers Ballpark. Främst kommer platserna kring homeplate att beröras då muren kommer att flyttas närmare denna och fler stolar kommer att installeras. Ytterligare restauranger kommer att beredas plats och respektive dugout kommer att bli större.

I Los Angeles pågår en maktkamp mellan Dodgers och Angels, två lag med äldre arenor men som renoverats genom åren. Senast var det Dodgers som 2005 startade ett större ansiktslyft av Dodger Stadium och med nya ägare får vi se en ny större renovering för $100 miljoner. Bland annat ska två nya högupplösta resultattavlor av modernare slag ersätta de nuvarande ovanför right- och leftfield. Ljudsystemet byts ut och ett trådlöst nätverk med internetanslutning byggs ut på hela arenan. Utrymmet bakom läktaren ska på sina ställen vidgas för att besökarna inte ska behöva trängas och då passar Dodgers på att bygga till fler toaletter och restaurangutrymmen. Även laget i sig får uppdaterade faciliteter då klubbhuset byggs ut och får ett nytt gym.

Dodger Stadium byggs om
Dodger Stadium byggs om

Två lag passar på att ändra dimensioner på spelplanen, San Diego Padres på PETCO Park och Seattle Mariners på Safeco Field. Två tydliga ”pitcher’s park” får något mindre spelplaner för att främja offensiven få vi anta. PETCO Park var listad 26:a som den arena som favoriserade slagmannen bäst förra säsongen, Safeco Field var sist på samma lista.

Ändrade dimensioner på Safeco Field och PETCO Park
Ändrade dimensioner på Safeco Field och PETCO Park
Visa kommentarerStäng kommentarer

3 Kommentarer

 • Martin Sundqu¡st
  Posted 5 februari, 2013 at 01:09 0Likes

  Om det skulle bli en flytt till Tampa inom några år skulle jag bli otroligt glad.
  Publiksnittet är ju som sagt pinsamt lågt och något måste göras.
  Jag tror inte att en ny arena är lösningen, inte på lång sikt iaf. Det stora problemet är inte att The Trop är ful utan att många har för långt avstånd till arenan.

  En ny arena skulle leda till ett högre snitt första säsongen, sen kommer det bara avta mer och mer.
  En flytt till Tampa däremot skulle innebära mer folk iom att det är en större stad och att resan från Orlando skulle minska från ca 2 timmar till drygt 1.

  • Andreas Westling
   Posted 5 februari, 2013 at 13:07 0Likes

   Tack för din input Martin, ingen i Sverige kan Rays och Tampa Bay-området som du!

   Vad tror du om Carillon-området? När jag var inne på projektets sida visade de en karta (”site comparison summary”) som visade att just Carillon är den lämpligaste platsen för att nå ut till så många potentiella besökare som möjligt. Centrala St Petersburg och centrala Tampa skulle göra att eventuella besökare från den andra staden skulle ha för omständigt att ta sig till arenan om den byggdes i den ena staden. Men det är klart att de gärna vill visa sådana siffror när det ser bra ut för projektet.

   Det är en liten rävsax Sternberg och de andra ägarna verkar ha hamnat i. De kan inte gärna sälja klubben innan arenasituationen är löst, och de kan inte göra profit så länge de spelar på Tropicana Field. Förstår att de är frustrerade.

   • Martin Sundqu¡st
    Posted 5 februari, 2013 at 17:05 0Likes

    hehe, är ganska övertygad om att det finns ett gäng TB Lightning-fans som kan mer om området än mig 😉
    Jag ser iaf två möjligheter:

    1. Skulle man bygga en arena i Carillon-området ganska omedelbart skulle det vara ca 10 år kvar på kontraktet med St. Pete. Det kommer innebära att man måste vara kvar i St. Pete ännu längre men närmre för de flesta.

    2. Man har kvar The Trop till 2027, därefter en flytt till Tampa. Utan några fakta om vart folket bor känns det spontant som att arenan borde ligga någonstans nära Tampa International Airport ungefär.
    Det innebär att både bron till både St. Pete och Clearwater är nära samt nära Brandon, den fjärde ”principal city” med 100k+ invånare.

    Av de två alternativen jag nämnt känns det första som det bästa.
    En flytt dit gör att det nästan ligger i Tampa. det gynnar de som bor i Tampa, Clearwater och Brandon. Något längre för de flesta St. Pete-bor däremot.
    Vad man gör när arenan i Carillon är sliten får man se då.

    Kort och gott: Börja bygg i Carillon!

Kommentera!