Porträtt: Jeff Locke, Pirates

En av de större överraskningarna hittills den här säsongen är Pittsburgh Pirates rookiepitcher Jeff Locke, som tagit sin uppgift i rotationen med storm.

Locke draftades av Atalanta Braves år 2006 i den andra rundan – ett draftår innehållandes storheter som Clayton Kershaw, Max Scherzer och Tim Lincecum. Karriären i Braves organisation blev inte långvarig då han tillsammans med två andra lagkamrater tre år senare byttes bort till Pirates i utbyte mot Nate McLouth.

I Braves spelade Locke som högst på Advanced A-nivå men hade inte riktigt visat upp sin potential ännu. 17-20 och en ERA på 4,11 blev hans facit under de tre och en halv säsongerna i Braves organisation. I Pirates skulle det lossna och i synnerhet de två senaste åren i Indianapolis Indians (AAA) där han som reliever 2011 och starter 2012 hade en ERA på 2,35 och en stadig SO/9 på 8,1.

Locke fick under dessa säsonger även prova på MLB-spel men utan större framgång (1-6, ERA 5,99). Dock var han given till årets Spring Training och när det visade sig att både AJ Burnett och Wandy Rodriguez skulle missa inledningen av säsongen fick Locke den femte platsen i rotationen. När skadesituationen blev bättre i Pirates var det omöjligt att sluta spela Locke som istället blev kvar på framför allt James McDonalds bekostnad.

2013 har varit ett enda långt segertåg för 25-åringen, som till dagens datum har 9-3 i resultat och har MLB’s tredje lägsta ERA med 2,15. WHIP är något hög på 1,17, men med RISP så släpper Locke bara 11,2 % hits. Resultatet fram till All Star Game gav Locke en plats för sitt National League, dessvärre kom årets första och hittills enda skadefrånvaro under just denna period och höll Locke utanför All Star-spelet.

Kritiker tycker att Locke har en något för långsam fastball (90 mph) och en för monoton repertoar för att lyckas hålla samma nivå på längre sikt, men hittills pekar formkurvan bara uppåt och att han jämförs med Cliff Lee får ses som ett gott tecken.

Fotokälla: ztil301 (flickr)

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!