NL Wild Card Game 2015

Att de tre bästa lagen – utifrån antalet segrar – i hela ligan kommer från samma division är ovanligt, så ovanligt att det faktiskt aldrig har hänt tidigare. Det är också bara den blott andra gången tre lag från samma division har vunnit fler än 95 stycken matcher. Allt detta hände i den stekheta NL Central-divisionen i år, som vanns av St Louis Cardinals tätt följt av Pittsburgh Pirates och Chicago Cubs. Därför känns det i år kanske extra tacksamt med det fortfarande färska upplägget med två Wild Card-platser. För fyra år sedan hade Cubs hela 97 stycken segrar faktiskt inte räckt till slutspel.

När man ska summera Cubs säsong i grundserien är det svårt att inte imponeras hur genomgående stabilt det sett ut. Den sämsta månaden var maj när man gick 10-10 och ju längre säsongen gick ju bättre resultat fick man med sig. 47-40 första halvan följdes av 50-25 den andra halvan.
Mycket av produktionen framåt kommer förstås av Anthony Rizzo (31 HR, 101 RBI, 17 SB, BA .278) och de två stjärnskotten Kyle Schwarber (16 HR) och Kris Bryant (26 HR, 99 RBI, BA .275), varav den sistnämnda är en stark Rookie of the Year-kandidat. Rizzo har en nästan identisk statistik mot vänster- och högerhänta pitchers i år och blir svår nöt att knäcka för Pirates.
Cubs är det lag som har fått näst flest spelare ut på bas via balls, men de är också det lag med flest strikeouts mot sig. Totalt 1518 stycken att jämföra näst sämsta lag Astros, 1392 stycken. Bäst i klassen är Royals med 973 stycken.
Som startande pitcher ställer man upp med Jake Arrieta, en arbetshäst som trots sina vassa slider och curveball håller sig i strikezonen. Arrietas curveball träffas bara smått otroligt låga .121 mot sig och det är bara Kershaw, Scherzer och deGrom som toppar Arrietas strikeout rate (K%).

Från att ha varit ett hopplöst lag som inte ens nådde .500 mellan 1992-2012 spelar Pirates nu sin tredje raka NL Wild Card Game. Tack vare en seger i sista serien mot Cincinnati Reds säkrade man dessutom hemmaplansfördel på PNC Park.
En nyckelfigur under säsongen var givetvis fixstjärnan Andrew McCutchen (23 HR, BA .292, OBP .401), men har haft svårare mot Cubs där han bara slagit .222 under de 19 stycken matcherna mellan lagen. Åt andra sidan slår Francisco Cervelli, bäst i Pirates med BA .299 under säsongen, extra bra mot just Cubs (.321). Inför säsongen oroade vi oss Pedro Alvarez danande produktion, men dominikanen tycks ha hittat tillbaka till sitt gamla jag. Pirates kommer att sakna sin skadade sydkorean och SS/3B Jung Ho Kang, som skadade sig olyckligt mot just Cubs för några veckor sedan. Kang sågs som Pirates kanske viktigaste infielder men är inte tillgänglig ens vid eventuellt avancemang.
Manager Clint Hurdle är erkänt duktig vad gäller defensiva småjusteringar som shifts och spelarbyten och kan komma spela en viktig roll i vad som tros bli en tight match.
Arrietas motståndare som startande pitcher blir Gerrit Cole (19-8, ERA 2.60) som kommer från en väldigt bra grundserie. Är 2-1,  ERA 2.13 och SO/9 11.4 mot Cubs i år.

Gerrit Cole Jake Arrieta
W-L 19-8 22-6
ERA 2.60 1.77
WHIP 1.091 0.865
Innings pitched 208 229
Strikeouts 202 236
Orsakade HR 11 10
vs PIT/CHC 2015 2-1 (ERA 2.13) 3-1 (ERA 0.75)

Snabb fakta:

  • Pirates och Cubs har mötts 19 gånger under säsongen och Cubs har vunnit elva och Pirates åtta matcher.
  • Cubs har gjort totalt 81 runs och Pirates 71 runs mot varandra i år.
  • Cubs vann flest bortamatcher av samtliga lag under grundserien.
  • Det var sju år sedan Cubs senast spelade en slutspelsmatch.
  • 2013 vann Pirates Wild Card Game mot Reds. 2014 förlorade man samma match mot Giants.

Kort Q&A med Playball:

1. Vilket lag vinner NLWC och varför?

Andreas: Den här gången går jag inte på en nit och bagatelliserar den startande pitcherns betydelse. Cubs vinner för att Arrieta är bättre än Cole.
Johan: Precis som i mitt tips igår tror jag att lagens ena starting pitcher kommer vara den största faktorn ikväll. Det tillsammans med deras slutspelstorka gör att jag tror att Chicago Cubs vinner ikväll.
Martin: Cubs. Gerrit Cole ser ut som en medelmåtta jämfört med Cubs ess Jake Arrieta.  Lägg därtill att Cubs haft relativt lätt mot Cole jämfört med vad Pirates haft mot Arrieta.

2. Vem blir nyckelspelare i vinsten?

Andreas: Arrieta känns för given att svara, jag drar till med att Anthony Rizzo (vilket namn, som gjort för att vara en superstar i baseboll!) slår in en avgörande homerun sent i matchen.
Johan: Med tanke på mitt ovanstående tips så, Jake Arrieta.
Martin: Jag står fast vid att pitchern är viktigast i en enskild match, det såg vi inte minst igår. Jake Arrieta måste dominera på det sätt han gjort under säsongen. Annars kommer Cubs få problem


 

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!