Inför AL Wild Card Game

I natt 2:00 svensk tid möts Kansas City Royals (89-73) och Oakland Athletics (88-74) i AL Wild Card Game på Kauffmann Stadium i Kansas City, en arena som inte arrangerat en slutspelsmatch sedan 1985.

Athletics går in i matchen med en smått bedrövlig höstform och flåsades in på målsnöret av Seattle Mariners i jakten om den sista slutspelsplatsen. Under september spelade Athletics .385 och det är onekligen tack vare den fina starten av säsongen som gör att västkustlaget spelar i slutspelet.

Royals spelade desto mer stabilt under säsongen och avslutade med 34-21 under augusti och september, men har stundtals haft svårt att slå in poäng. Ingen spelare har nått upp till 20 homeruns och Alex Gordon är klubbäst med sina 74 RBI. Tre spelare stal 25 eller fler baser, men lagets då nödvändiga OBP (.314) placerade Royals i mitten av alla American League-lag.

Athletics ställer upp med den under säsongen värvade Jon Lester (6-4, ERA 2.52 sedan ankomsten till Oakland) på pitcherkullen och Royals kontrar med givna James Shields (14-8, ERA 3.21). Royals vann fem av sju matcher mot Ahtletics under säsongen, samtliga matcher spelades under Athletics dåliga höst. Däremot kom Royals båda förluster mot just nattens motståndarpitcher Jon Lester.

En jämn match väntas och på Playball tippar vi:

Martin: Athletics, Donaldson spelar där och är den ende som skulle ha kunnat ge Lester problem
Andreas: Royals, hemmaplan och utsvultna hemmafans avgör
Johan: Athletics, svårtippat men Lester fixar det

Snabbfakta

  • Jon Lester är den pitcher som har lägst ERA någonsin mot Royals, 1.84.
  • Oakland Athletics spelade i Kansas City mellan 1955-1967 innan klubben flyttade till Kalifornien.
  • Athletics segerprocent på bara 43,3 % den andra halvan av säsongen är den lägsta av ett slutspelslag sedan 1933.
  • Royals har slagit minst antal homeruns av samtliga lag i ligan, 95 stycken. De leder dock i antal stulna baser, 153 stycken.

 

[table id=30 /]

 

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!