Inför AL Wild Card Game 2018

Till skillnad från gårdagens oerhört spännande Wild Card-match mellan Cubs och Rockies är det två lag som har haft lite längre andrum som gör upp i American League. Båda lagen var mentalt så gott som klara för slutspel redan tidigt i september och den enda formen av dramatik, ja utöver Tampa Bay Rays sagolika höst som hotade något i bakgrunden, var vilket lag som skulle få spela matchen på hemmaplan. Yankees nådde upp till 100 segrar och Oakland landade på 97 stycken och matchen spelas således i Bronx, New York.

I brist på tillgängliga startande pitchers så börjar Oakland matchen med en så kallad ”opener”, dvs en reliever som startande pitcher, i form av australiensaren Liam Hendriks. Efter att ha blivit nedskickad till farmarklubb i somras så plockades han upp i MLB-truppen i början av september igen.

Vilken pitcher Yankees skulle starta var en snackis under hela september och favoritskapet låg länge hos någon av Masahiro Tanaka och J.A. Happ. Efter tre bra raka starter (4 ER på 17.2 IP) under säsongsavslutningen föll äran dock på Luis Severino ännu en gång. Severino startade fjolårets Wild Card Game mot Minnesota Twins men blev utbytt redan i första inningen efter att ha släppt tre runs och bara eliminerat en slagman.

Yankees-bloggen River Ave Blues publicerade en läsvärd artikel kring Stephen Piscotty och hela Oaklands riktigt kompetenta slagordning. Just Piscottys september med 182 WRC+ visar vilken vansinnigt bra form han är i.

Yankees har under september fått tillbaka viktiga och potentiella matchvinnande kuggar som Aaron Judge och Didi Gregorius i sin lineup. Noterbart är att stjärnan Giancarlo Stanton gör sin första slutspelsmatch i karriären efter att ha missat slutspel med sin tidigare klubb Miami Marlins åtta år i rad.

Möten i år

3-3. 28 gjorda runs av Yankees, 33 runs av Athletics.

11 maj – Yankees-Athletics 5-10
12 maj – Yankees-Athletics 7-6
13 maj – Yankees-Athletics 6-2
3 september – Athletics-Yankees 6-3
4 september – Athletics-Yankees 1-5
5 september – Athletics-Yankees 8-2

Startande pitchers

Yankees:
Luis Severino. 19-8, 191.1 IP, 3.39 ERA, 2.95 FIP i år.
Karriärstatistik mot Athletics: 1-1, 20.2 IP, 5.23 ERA.

Athletics:
Liam Hendriks. 0-1, 24.0 IP, 4.13 ERA, 4.33 FIP i år.
Karriärstatistik mot Yankees: 2-2, 15.2 IP, 6.32 ERA.

Bästa positionsspelare i år (sett till Wins Above Replacement)

Yankees:
Aaron Judge, 5.5 WAR
Aaron Hicks, 4,7 WAR
Didi Gregorius, 4,2 WAR

Athletics:
Matt Chapman, 8,2 WAR
Jed Lowrie, 4,8 WAR
Marcus Semien, 4,3 WAR

Hur slutar matchen

Andreas: Jag hatar den här typen av matcher när ”mitt” lag är favoriten men möter en minst lika bra motståndare. Yankees kan egentligen bara förlora, för ett avancemang är litet av ett status quo en säsong när man vinner 100 stycken matcher. Men vad tusan, visst sjutton vinner Yankees matchen och det som tippar över är att den spelas på Yankee Stadium och med den slutspelsatmosfär som bara återfinns på en handfull MLB-arenor. Astros-pitchern Dallas Keuchel i fjol:

”New York is no joke; this is a crazy place to play”.

Oakland-spelare vana med en sisodär 15 000 åskådare och ett ekande tomt Mount Davis, är ni redo?

Johan: Efter gårdagens triumf är det dags att återigen bjuda på personliga (usla?) tankar om nattens AL Wild Card-match. Vi har länge vetat att det skulle bli Yankees mot A’s, den sista spänningen som fanns var ju var den skulle spelas. Yankees drog det längsta strået och slapp en lång flygresa över hela landet. Stor fördel Yankees där..

..vilket jag i och för sig sa om Cubs igår också, men jag kan inte låta bli. Luis Severino startar för Yankees och tycks ha hittat tillbaka till formen i slutet av grundserien. Oaklands val att starta en ”opener”/reliever i Liam Hendriks kan man tycka vad man vill om, men uppenbarligen tycker de att det är deras bästa chans att vinna matchen.

Oakland har en ganska bra bortastatistik, men Yankees 53-28 är den nästa bästa i hela ligan. Yankees avslutande 7-3 är bara en match bättre än Oaklands 6-4 men som jag skrev om i söndags tycker jag att yankees avslutning på säsongen kändes väldigt lovande för dem.

Det vore dumt att säga att jag vill att Yankees vinner (det går ju ingen på), men jag kan inte tänka mig annat. Man kan ju självklart då sätta i alla fall halva sina besparingar på Oakland med tanke på min ”tipparstatistik”, men skit i det, jag tror att Yankees vinner det här ändå.

Foto: Jesse Douglas

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!