September baseball

”We have to play september baseball” är ett av de vanligaste fraserna man hör från managers, spelare med flera vid den här årstiden. Men vad innebär det?

De faktiska skillnaden är att man utvidgar antalet platser i rostern till 40, vilket ger utrymme åt specialister. Vindsnabba basestealers, defensiva stjärnor och andra endimensionella spelare.
Men skillnaden man egentligen pratar om är det mentala, känslan av att man måste vinna varje match sprider sig över hela basebollvärlden. Fans till praktiskt taget varenda lag som har vunnit fler matcher än förlorat känner det, spelarna vet om att imorgon kan det vara slut, managers kan vara en förlust från att få sparken och journalister skriver om vilka lag som kan toppa formen till september.
Man spelar för överlevnad och för att det är i september det avgörs.

Problemet? September baseball är en myt.

Divisionerna och wild card-racen är redan avgjorda, ligger du inte på en slutspelsplats innan gör du med stor sannolikhet inte det när säsongen är slut heller.
Av de lag som på dagens datum legat på slutspelsplats har endast knappt 12% tappat den. Övriga lag, 74/84 stycken, har hållit i sin plats och gått till slutspel. Det innebär att ligger ditt lag på slutspelsplats kan du köpa champagnen redan nu och göra dig redo på ett firande.
På de ovan nämnda 10 säsongerna har det bara hänt en gång att mer än ett lag tappat sin slutspelsplats. 2011 tappade både Boston Red Sox och Atlanta Braves sina respektive wild card-platser till förmån för Tampa Bay Rays och St. Louis Cardinals. Övriga år har ett eller inget lag lyckats med ”september baseball”, dvs att slå ur underläge och ta en slutspelsplats.

Inte heller finns det någon trend, vare sig bland lag som tappar sina platser eller som lyckas med att komma från en mer eller mindre misslyckad säsong och ta sig till slutspel. Inget lag har tappat sin plats mer än en gång under det senaste tio åren och inget lag har heller tagit platsen efter att legat utanför mer än en gång.
Med andra ord är det att spela bra i april till augusti som gäller och bara hålla i det i september, för det finns inget som är september baseball. Eller som Jamie Hyneman och Adam Savage hade sagt: myth busted!

Fotnot: 2004-2011 gick 8 lag till slutspel, 4 från varje liga. Från och med 2012 är det 10 lag.
Foto: Brian Wilson

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!