Gästkrönika: Basebollfilmer

Det initierades en diskussion tidigare i månaden på Twitter vilka basebollfilmer som är sevärda. Vår vän Mats Wilhelmsson (@nyywille) satte sig vid tangentbordet och skrev av sig från sin digra erfarenhet av basebollfilmer, läs och njut!

 

Baseball-filmer och filmer om baseball och annat

Det är ju ingen större nyhet för någon som surfar till den här adressen att man sällan ser en film om baseball i våra svenska TV-tablåer. Visst, ibland klämmer någon mindre kanal in Field of Dreams eller Bull Durham sent någon kväll, eller mitt i natten. Det är ju tur för oss baseball-intresserade att det finns, än så länge i alla fall, DVD och BlueRay. Har man tillgång till amerikanska Netflix så breddar det urvalet en del, framför allt när det gäller dokumentärer. Där finns till exempel Ken Burns episka serie i 9 innings, kompletterade med ett par extra innings som ger totalt drygt 18 timmar baseball-historia. Via iTunes kommer man också åt en del filmer på temat.

Jag tänkte tipsa om de filmer jag har i min DVD-samling, och några jag sett på bio, på VHS, via Netflix och iTunes. Trycker in några som jag bara läst om också. Dokumentärerna sparar jag till en annan gång. Jag har ingen aning om vad som finns tillgängligt via illegal nedladdning, eftersom jag är motståndare till det sättet att titta på film och TV.

Jag måste börja med Field of Dreams. Det är en film som jag har sett minst 20 gånger och jag anser att det är en av de fem bästa filmer som gjorts, alla kategorier. Jag är lite tveksam till att kalla FoD för en baseball-film, men den hamnar oftast i den kategorin, och väldigt högt. För mig är det en härlig film om relationen mellan far och son, och hur sonen skapar en möjlighet att bättra på den relationen trots att pappan är död sedan länge. Visst, det är mycket baseball i filmen, men det är inte baseball som har huvudrollen. Kevin Costner som Ray Kinsella med Amy Madigan som förstående hustru och James Earl Jones i storform är sevärt många gånger. Inte minst ett föräldramöte som Amy Madigan gör till en minnesvärd scen.

Första gången jag besökte USA så var Chicago destinationen och efter jobb-mötet så hade jag ett par dagars semester. Vad var naturligare än att styra hyrbilen de 33 milen mot Dyersville, Iowa och Don och Becky Lansings farm på Lansing Road en bit utanför Dyersville? Det vill säga Field of Dreams Movie Site. ”I went the distance”, för er som kan er FoD.

En härlig dag med lite catch på planen, några steg ut i majsfältet och reflektion på träläktaren där familjen Kinsella kollade baseball i filmen. Jag satte dock ingen korv i halsen. Nu har en grupp investerare med bland andra Wade Boggs köpt farmen, och de har planer på att bygga ut med planer för ungdoms-baseball och softball. Om ni är i krokarna så är det som Lonely Planet säger ibland – worth a detour!

En annan film som inte bara är baseball är The Natural med Robert Redford som Roy Hobbs med sitt slagträ ”Wonderboy”. Precis som FoD Oscars-nominerad, dock ej för Bästa Film men 4 mindre ärofyllda nomineringar. The Natural är också ett måste för den baseball-intresserade. Skådespelare som Robert Duvall, Glenn Close och Kim Basinger hjälper Robban till 7,6 på IMDb, samma betyg som FoD.

Jag fortsätter på temat stora skådespelare, och då dyker Tom Hanks upp som den nersupne föredettingen Jimmy Dugan i Tjejligan (A League of Their Own) upp. I rollistan hittar vi även Geena Davies och Madonna. Tjejligan är en härlig feelgood-film med Tom Hanks i fin form – There is no crying in baseball! – Ballplayers. I don’t have ballplayers, I’ve got girls. Girls are what you sleep with after the game, not, not what you coach during the game.

Filmer handlar alltså om en liga för tjejer under 2:a världskriget och är väl värd 1 ½ timme. Jag lovar många skratt, och för oss blödiga även en och annan tår i ögonvrån. IMDb 7,2

Robert De Niro spelar huvudrollen i Bang the Drum Slowly från 1973. Här följer vi vänskapen mellan en stjärn-pitcher och hans inte lika framgångsrika catcher (De Niro). 7,0 hos IMDb och det håller jag med om.

En TV-serie som jag är mycket förtjust i är The Bronx is Burning. Den utspelar sig 1977 när free agency var en nyhet och Reggie Jackson anlände till Bronx och hävdade att han är ”the straw that stirs the drink”, något som inte föll Thurman Munson på läppen. Samma år härjade seriemördaren The Son of Sam i New York och det inträffade ett monumentalt strömavbrott som resulterade i omfattande kravaller och plundring. Parallellt med allt detta jagar Yankees ännu en World Series. Jason Giambi gör ett litet inhopp som taxichaufför i ett avsnitt. Oklart om det är därför scoren på IMDb är 7,9. Jag gillar Oliver Platts version av George Steinbrenner och John Turturros Billy Martin.

Ett annat gediget hantverk i genren är 61* av Billy Crystal. Crystal är en extrem Yankees-supporter och det är väl ingen överraskning att 61* kretsar kring The Bronx Bombers anno 1961. Årtalet är ju mer en slump, 61 avser antalet home-runs som behövdes för att slå Babe Ruth’s rekord. I 61* följer vi Roger Maris och Mickey Mantles jakt på rekordet, och framför allt hur jobbigt det var för Maris som nog inte var riktigt redo för den uppmärksamhet som följde. För oss som tycker att det är en monumental skandal att Roger Maris inte är invald i Hall of Fame är detta en fantastisk film, för övriga är det en riktigt bra rulle som man bör se. Har du sett den så titta igen. När du har sett filmen så skaffa boken ”Roger Maris: Baseball’s Reluctant Hero” av Tom Clavin och Danny Peary. När du har läst den så kommer du också att vara upprörd över att Roger inte finns i HoF, om du inte redan är det.

Ett annat måste på min filmlista är Eight Men Out. Här följer vi skandalen kring 1919 års Chicago White Sox, eller Black Sox som de kom att kallas efter skandalen kring läggmatcher i World Series. I rollistan hittar vi John Cusack och Charlie Sheen, och karaktärer som även finns med i Field of Dreams; ”Shoeless Joe” Jackson; ”Swede” Risberg och Buck Weaver (Cusacks roll). 7,3 hos IMDb

Avslutningsvis så dyker jag tillbaka i tiden till 1942. Då släpptes The Pride of the Yankees med Gary Cooper i huvudrollen som Lou Gherig. Även om det gått några år så hävdar jag helt opartiskt, nåja, att det fortfarande är en film som håller än i dag. Det är ju få som ifrågasätter Gherigs storhet som spelare, oavsett vilket lag man håller på, och han var även en stor människa. The Pride of the Yankees har fina 7,8 hos IMDb och det förtjänar den absolut. Att både Bill Dickey och Babe Ruth finns med i rollistan gör den ju inte mindre sevärd.

Korta ord om ytterligare några rullar från DVD hyllan

Bull Durham – klassiker med Kevin Costner och Susan Sarandon som måste ses av en riktig baseball fan. 7,1 hos IMDb
Pastime – lite på samma tema som Bull Durham, men inte lika bra tycker jag. IMDb 7,0
The Rookie – Vi snackar ”based on a true story” och Walt Disney, en oroväckande combo. Feelgood till 100 % och 7,0 hos IMDb. Dennis Quaid pitchar själv, förutom fastballs, och har man en stund över så, varför inte?
For Love of the Game – Kevin Costner igen. Det är en helt och hållet förutsägbar film. Ganska smörig och du tas nog aldrig med överraskning, förutom ett par gånger i mindre format. Men, jag älskar den. Oklart varför, men så är det. 6,5 hos IMDb och John C. Reilly som Gus är riktigt bra.
Bad News Bears (2005) – den enda baseball DVD:n i min hylla som jag inte har sett. 5,8 hos IMDb bådar ju inte så gott, men en regnig dag åker den väl in i spelaren. Jag tror att den var ett felköp då jag var ute efter originalet från -76…

Sett på Bio/Netflix/iTunes/TV/VHS (!)

42 – ett måste av baseball-historiska skäl. The Jackie Robinson story är fascinerande, men filmen känns lite tillrättalagd och jag tycker nog att IMDb:s 7,5 är lite högt. Harrison Ford är dock lysande som Branch Rickey.
Million Dollar Arm – Disney och feelgood igen. 124 minuters välbefinnande där i alla fall jag blev nyfiken på hur det gick för grabbarna sedan, och Googlade lite. Alltid något. IMDb 7,1
Major League 1, 2 & 3 – Ettan är ju bara ett måste för varje baseball-entusiast. Tvåan går med nöd och näppe an och trean tror jag inte att jag såg klart. Frågor på det? IMDb ger 7,2/5,4 och 4,4
Cobb – Tommy Lee Jones som Ty Cobb jobbandes med sina memoarer med Al Stump är också en måste-ses-film i den här kategorin. IMDb ger låga 6,4. Jag förstår inte varför.
Moneyball – Såg den i London och tänkte att även om det är en kanonfilm så går den väl direkt på DVD i Sverige, på grund av ämnet. Men den gjorde tydligen rätt bra ifrån sig på svenska biografer, med all rätt. Brad Pitt har tydligen en trogen publik. Lysande skådisar och nästan lika bra som boken. IMDb 7,6

Filmer jag inte sett men som rankas hyggligt högt i genren

Fever Pitch – Kommer aldrig att se Nick Hornbys hyllning till Arsenal och Highbury, flyttad till Boston och Fenway 6,2 hos IMDB (Colin Firth’s version 6,7)
Sugar – Om 19-årige Miguel ”Sugar” Santos från Dominikanska Republiken som försöker ta sig till The Show. Nominerad till bästa sportfilm vid ESPY awards 2009. IMDb 7,2
Bad News Bears (1976) – Enligt Rick Weiner, Bleacher Report, för många ”The holy grail of baseball movies. Jag gillar Walter Matthau som spelar huvudrollen, så den här ska jag leta upp någonstans. IMDb 7,3

bbfilm_2

bbfilm_1

/Mats Wilhelmsson (@nyywille)

Visa kommentarerStäng kommentarer

1 Kommentera

  • Olssox
    Posted 28 juni, 2015 at 19:41 0Likes

    Mats, Sugar är ett absolut måste, helt klart värd att se!

    Ett par andra rikjtigt bra tips är Black Irish (som egentligen inte är mycket till basebollfilm men som ändå handlar om baseboll vid sidan om) och Soul of the Game som liksom 42 berör Jackie Robinsons resa men ur ett annat perspektiv.

    Slutligen så vill jag bara beröra dokumentärer kring baseboll. Det finsn många(!) men om man vill se något helt annorlunda så skulle jag rekommendera att man tittade på ”Kokoyakyu: High School Baseball”. Filmen handlar om Kōshien, tävölingen i Japan mellan de bästa high school-lagen. Otroligt berörande och samtidigt uppfriskande att se något annat än MLB ibland 🙂

Kommentera!