Inför 2016 – AL East

orioles_logo

Baltimore Orioles

2014: 3:a (81-81)
Nya spelare: Odrisamer Despaigne, Mark Trumbo, Pedro Alvarez, Yovanni Gallardo.
Spelarförluster: Steve Clevenger, Wei-Yin Chen, Gerrardo Parra, Steve Pearce.

De regerande divisionsvinnarna stod för ett par markanta tapp inför fjolåret vilket skulle komma att synas i tabellen, hela 15 färre vinster blev det om än något väntat. Oron var framför allt offensivt då både Nelson Cruz och Nick Markakis lämnat. Trots det hade man en något bättre offensiv (sett till gjorda runs) och man slog ytterligare några homeruns. Istället var det pitchingen som svek laget, rotationen hade ligans näst högsta ERA.

Orioles 2016 ser ut att komma att ha en liknande fördelning, många gjorda runs men också många släppta. Man har förstärkt med två power hitters i form av Pedro Alvarez och Mark Trumbo, två killar som slog 49 homeruns tillsammans på 945 at bats förra säsongen. Hur de ska få plats på planen då man redan har Manny Machado och Chris Davis på infieldhörnen blir ett lyxproblem för managern Buck Showalter. Med Jimmy Paredes listad som DH är en trolig lösning att Machado behåller sin plats på 3B, Alvarez tar 1B medans Davis och Trumbo får varsitt hörn på outfield istället då båda spelat där tidigare.

Pitchermässigt är det intressant att det stora namnet är Yovanni Gallardo, en 30-åring vars bästa säsong får ses som den han hade 2011 i Milwaukee Brewers med 3.52 i ERA, 1,22 i WHIP och 207 SO på 207.1 IP.
Som SP på opening day beräknas vi få se Chris Tillman för tredje året i rad. Detta trots att han ifjol hade sin sämsta säsong av de tre han pitchat minst 100 inningar. Både hans K/9, BB/9 och H/9 försämrades rejält och det var med minsta möjliga marginal han höll sin ERA under 5. Han kommer få svårt att vara det ess han kommer agera som.
Ytterligare ett orosmoln för Orioles pitching har varit spring training. I den förväntade rotationen har endast den skadade Kevin Gausman en ERA under 9.00. Även om statistik under spring training inte är något att fokusera på är det inte lovande för en redan kritiserad rotation.

 

redsox_logo2

Boston Red Sox

2015: 5:a (78-84)
Nya spelare: Roenis Elias, Carson Smith, Craig Kimbrel, David Price, Chris Young.
Spelarförluster: Wade Miley, Rich Hill.

De kräsna Boston Red Sox-supportrarna var ifjol väldigt revanschsugna men det blev platt fall och på sina sätt nästan en komedi. Nyförvärvet Pablo Sandoval dök upp till spring training med en rejäl ökning av matchvikten, Hanley Ramirez defensiv på leftfield var katastrofal och han spelade bara 105 matcher under säsongen, delvis på grund av att han skadade sig i slutet av augusti. Justin Masterson visade sig inte alls vara värd 9,5 miljoner dollar då han endast pitchade 59,1 inningar med en ERA på 5.61 innan han släpptes i mitten av augusti. De två förstnämnda har däremot flera år kvar av sina kontrakt och det ska bli intressant att se hur det går för dem i år. Ramirez har fått en ny position (igen) som första bas och Sandoval har fått ännu hårdare kritik i år för sin offseasondiet.

För att lugna Bostonborna gjorde man offseasons stora kontraktsskrivning när man skrev ett sjuårskontrakt med David Price värt 217 miljoner dollar. Price har under sina åtta säsonger i MLB pitchat 1441.2 inningar med en ERA på 3.09, WHIP på 1.13 och 1372. Han blev även rent formellt utnämnd till att starta på kullen på opening day och efter honom väntas Clay Buchholz följa. Buchholz pitchade väldigt bra under första halvan av förra säsongen innan han hamnade på disabled list under den andra halvan.
En annan ljusglimt under förra säsongen var Eduardo Rodriguez som gjorde sin debut förra året endast 21 år gammal. Rodriguez hade en ERA på 3.85 över de 21 matcherna han startade men kommer missa början av säsongen på grund av en knäskada. I hans frånvaro kommer Joe Kelly och Rick Porcello göra upp om plats tre och fyra i rotationen och Steven Wright tar den femte. Roenis Elias förväntas börja i AAA-laget Pawtucket Red Sox.

Även bullpen har fått två förstärkningar. Red Sox bytte till sig Carson Smith, som kommer börja säsongen på DL, och closern Craig Kimbrel. Den sistnämnde spenderade sina första fem säsonger i Atlanta Braves men kom förra året till San Diego Padres. Då Padres satsning förra året misslyckades totalt byttes han bort till Massachusetts för flertalet prospects, vilket är ytterligare tecken på att man har höga ambitioner även i år.

 

yankees_logo2

New York Yankees

2015: 2:a (87-75)
Nya spelare: Kirby Yates, Aroldis Chapman, Starlin Castro, Aaron Hicks.
Spelarförluster: John Ryan Murphy, Justin Wilson, Adam Warren.

Efter att ha missat slutspel två år i rad fick man åtminstone känna på slutspelslukten innan det var över redan efter en match. Knappast tillräckligt för New York-borna, särskilt inte när lillebror i Queens tog sig ända till World Series, så Yankees storsatsning har fortsatt, om än något mer sansat.

På infield kommer den unge men ändå relativt rutinerade Starlin Castro ta över jobbet som andra basman, den en månad yngre Didi Gregorius har den andra middle infield positionen och på hörnen förväntas Chase Headly och Mark Teixeira vara nästan huggna i sten då Alex Rodriguez är listad som DH efter att endast spelat 27.1 defensiva inningar förra året och ingen under spring training och unge Greg Bird som gjorde sin debut förra året kommer missa hela säsongen på grund av skada. Det ska dock sägas att Teixeira hade varit förstavalet på första bas även med Bird tillgänglig.

I bullpen har man fått rejäl förstärkning av Aroldis Chapman. Chapman, som hotades av avstängning, byttes från Cincinnati Reds till Yankees för fyra minor leaguers vilket får ses som ett rejält reapris. Man chansade när man bytte till sig honom och till slut stängdes han av 30 matcher vilket innebär att han är tillbaka 8:e maj och får tillräckligt med service time för att bli free agent efter säsongen.
Yankees och Chapman känns som en bra matchning då Yankees redan har två relievers i toppskiktet i form av Andrew Miller och Dellin Betances men som kan komma att behöva avlastning framåt säsongen.
Ska man slå Yankees i år måste man komma åt rotationen för under de sista inningarna har man en trio som bara släppte 40 ER på 212 inningar under förra säsongen.

 

rays_logo2

Tampa Bay Rays

2015: 4:a (80-82)
Nya spelare: Steve Pearce, Brad Miller, Logan Morrison, Hank Conger, Corey Dickerson, Danny Farquhar, Ryan Webb.
Spelarförluster: Jake McGee, Kirby Yates, Nate Karns, Rene Rivera, John Jaso, Asdrubal Cabrera.

Tampa Bay Rays hade ett trassligt 2015. Slagningen underpresterade och fansen krävde hitting coachen Derek Sheltons avgång, den orutinerade managern Kevin Cash hade problem med matchcoachningen, och man hade stora skadeproblem. Lagets spelare var på DL 1475 dagar tillsammans, flest i MLB. Som jämförelse var snittet 964 dagar. Det ska sägas att det inte går att se något stort samband med skadedagar och tabellplacering, National League-vinnaren New York Mets var tvåa på den listan och de följdes av ytterligare två slutspelslag, Pittsburgh Pirates och Chicago Cubs.
Det stora utropstecknet var pitcherrotationen som hade en ERA på 3,63 tillsammans, bäst i ligan.
Till 2016 är Shelton kvar och han har fått bättre slagmän att jobba med, som borde ta ett par snäpp upp från förra årets 14:e plats i gjorda runs. Manager Cash har fått lite mer rutin och har sagt i media att han kommer låta lagets starting pitchers gå längre i år, något han fick kritik för. Endast Kansas City Royals starters pitchade färre inngar förra året.

Förväntningarna på rotationen är höga, Chris Archer, som tack vare flera bortfall blev utnämnd till opening day starter förra året, kommer få rollen som ess i år också. 27-åringen beräknas ta ytterligare kliv i år och ses som en het Cy Young-kandidat, efter sig har han Drew Smyly, Jake Odorizzi och Matt Moore. Moore missade stora delar av 2014 och 2015 på grund av skada men hittade formen under slutet av säsongen. Inledningsvis kommer man ha en 4-mannarotation tack vare att man har ett väldigt luftigt schema. Därefter kommer Erasmo Ramirez vara femteman tills Alex Cobb är tillbaka efter sin Tommy John surgeryTill sin hjälp har man dessutom fått en exceptionell pitchframeare i form av Hank Conger som kommer dela på jobbet bakom plattan tillsammans med Curt Casali.

Lagets svaghet hittar man i år i bullpen, Jake McGee som var closer byttes bort under vintern och förra årets åttonde inningen-kille Brad Boxberger kommer börja säsongen på DL.
Fram tills Boxberger är tillbaka i maj kommer man inte ha någon closer utan lagets bättre relievers kommer dela på uppdraget.
Andra förändringar i laget är att James Loney kommer ersättas av Steve Pearce (1B/DH) och Logan Morrison (1B/OF), detta trots att Loney formellt är kvar i laget men blivit meddelad att han kommer bytas bort eller bli släppt innan opening day. Brad Miller blir lagets nye shortstop, även om han kan spela de flesta positioner, och outfield har förstärkts av en vänsterslagman i Corey Dickerson.

 

bluejays_logo2

Toronto Blue Jays

2015: 1:a (93-69)
Nya spelare: J.A. Happ, Drew Storen, Jesse Chavez.
Spelarförluster: David Price, Ben Revere, Mark Lowe, Cliff Pennington, Dionner Navarro, LaTroy Hawkins, Mark Buehrle.

Alla som följde baseboll förra året slogs (oavsiktlig ordvits) av Toronto Blue Jays starka offensiv. Hela 127 runs fler än tvåan New York Yankees, som perspektiv gjorde Yankees 142 runs fler än Chicago White Sox som var sist i ligan i gjorda runs. Det säger mycket om hur dominant kanadensarnas offensiv var.
Pitchermässigt ryckte man upp sig rejält under andra halvan, en tolfteplats i ERA före all star game men efter uppehållet hade man ligans bästa. Detta mycket tack vare att man bytte till sig spelare som den blivande tvåan i Cy Young-omröstningen David Price och att man förstärkte bullpen med LaTroy Hawkins.

Ett halvår senare är Price i divisionskonkurrenten Boston Red Sox, Hawkins har pensionerat sig och likaså startern Mark Buehrle. För att ersätta dessa har man lagt fokus på att skriva kontrakt med pitchers och den mest noterbara är J.A. Happ, som pitchat för Blue Jays tidigare men var i Pittsburgh Pirates och Seattle Mariners under förra säsongen. Han kom mer troligtvis utgöra rotationen tillsammans med Aaron Sanchez, R.A. Dickey, Gavin Floyd och Marcus Stroman under börja av säsongen. Opening day starter kommer bli Marcus Stroman, som efter sitt imponerande rookieår 2014 endast gjorde fyra starter under förra säsongen på grund av en knäskada. Rotationen kommer senare att förstärkas av Marco Estrada, som förhoppningsvis är tillbaka från sin skada redan i april.
Övriga nyheter bland lagets pitchers är att unge Roberto Osuna kommer vara lagets closer efter en dominerande rookiesäsong ifjol och att Drew Storen kommer förstärka bullpen efter en trade med Washington Nationals.

Offensivt är det i princip samma lag som imponerande på oss förra säsongen, i synnerhet Josh Donaldson, som blev MVP, och Edward Encarnacion hade säsonger som var åtminstone bland deras bästa i karriären och när man har en spelare som Jose Bautista mellan dem i slagordningen och slår .250/.377/.536, trots att han har en relativt medioker säsong, då blir även den bästa pitchern orolig. Ytterliggare ett imponerande slagträ har Chris Colabello som slog .321/.367/.520 förra året men trots det hamnar lite i skymundan bakom trion.
Defensivt har man tre spelare av högsta klass i centrallinjen, Russell Martin rankades som bästa defensiva catcher av FangraphsKevin Pillar på fjärdeplats i MLB bland centerfielders och Troy Tulowitzki var klart över snittet defensivt med en åttondeplats bland shortstops. Lägg där till att det två förstnämnda blev finalister i gold glove-omröstningen!

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!