Inför AL East 2019

AL East är kanske inte vad den var för några år sedan, tyvärr skulle jag vilja tillägga för även om fokuset oftast är på Yankees och Red Sox så får det gärna för min del vara mera race än så. Hur det kommer gå i år? Läs vidare:

Tabellen i fjol:

  1. Boston Red Sox, 108-54
  2. New York Yankees, 100-62
  3. Tampa Bay Rays, 90-72
  4. Toronto Blue Jays, 73-89
  5. Baltimore Orioles, 47-115

Baltimore Orioles

2018 var ett förlorat år för Orioles och det är egentligen svårt att tro att det ska bli så mycket bättre i år. Managern Buck Showalter fick gå (nye managern heter Brandon Hyde) och gamle trotjänaren Adam Jones är nu också borta (signade ett ettårsavtal med Arizona Diamondbacks). Man vann bara 47 matcher i fjol och förlorade skamliga 115 matcher vilket naturligtvis inte är acceptabelt på något sätt.

Även om det ser tunt ut så har man ju ändå en del habila spelare som kan prestera när de är på topp. Mark Trumbo kan fortfarande slå massa homers, Chris Davis likaså. Problemet för Davis är ju hans sanslösa antal K’s och låga batting average. Pitchingen då? Jo, Alex Cobb får man väl hoppas får ett bättre år än 2018 och Andrew Cashner kan ju i sina ljusa stunder blixtra till men nej, det här kommer inte räcka för Orioles i år heller.

Boston Red Sox

Bättre gick det då för mina Rödstrumpor som vann divisionen, ALDS, ALCS och sedan hela rasket efter en säsong som jag knappast kommer få uppleva igen. 108 vinster i grundsäsongen, 17-2 de 19 första matcherna (trots torsk i premiären!) och sedan en mindre defilering i mål med 11-3 i hela slutspelet. Jag har nog aldrig sett maken och nu är frågan om de kan upprepa framgången i år?

Många tror det och det är klart att stommen från 2018 finns ju kvar. Mookie Betts är en superstjärna, J.D. Martinez är kvar i minst ett år till, lagets outfield är intakt och kommer dominera defensivt i år också. Vad gäller starting pitching finns slutspelshjälten David Price kvar och Chris Sale likaså, den sistnämnda har dessutom precis signat på en femårsförlängning med Boston-laget.

Så, varför tvekar jag då? Bullpen.. Craig Kimbrel är borta, Joe Kelly likaså och det är i dagsläget inte ens klart vem som kommer fungera som lagets closer. Managern Alex Cora säger att det är lugnt men jag vet inte jag. Vare sig det blir Matt Barnes eller Ryan Brasier tror jag att endera kan göra ett bra jobb i den rollen, men vem ska täcka för deras innings då? Dessutom, bristen på nyförvärv/nytt blod till ett lag som vann hela fadderullan förra året gör mig lite skakis, trots en enorm roster.

New York Yankees

100 vinster borde vara en stor framgång, men blir man ”bara” tvåa för att sedan åka ut mot värsta rivalen i ALDS så räcker det ju inte för Yankees i alla fall. De måste känna en enorm revanschlusta inför i år. Jag tycker att de värvat smart i starting pitchern James Paxton (även om han inte är något ace), relievern Adam Ottavino och 2B DJ LeMahieu.

Precis som Boston så har New York kvar stommen från förra året. Aaron Judge fruktar man varje gång, man har förlängt med den mycket duktiga defensiva outfieldern Aaron Hicks (mycket bra och smart avtal) och i min värld kommer ju Giancarlo Stanton ha ett bättre 2019 än 2018. Lagets bullpen ser dessutom ganska läskig ut.

Mycket tror jag kommer ha att göra med hur lagets infield fungerar. Kommer Luke Voit ta 1B-positionen i fighten med Greg Bird? Hur bra kommer Gleyber Torres och Miguel Andujar vara år två? Hur väl/mycket kommer veteranen Troy Tulowitzki spela i väntan på att Didi Gregorius kommer tillbaka? Många spännande frågor som vi lär få svar på inom en snar framtid.

Tampa Bay Rays

Hatten av till managern Kevin Cash som ledde det så gott som ständigt underskattade Tampa Bay Rays till 90 vinster förra året. Vem trodde på det förutom säsongen egentligen? Varje år tänker jag att ”i år kommer det inte hålla” och jag har insett att det är nog ingen idé att göra det, så varför inte omfamna laget istället?

Ett lag som i år dessutom fått in ett tungt nyförvärv i startern Charlie Morton som vann World Series med Houston Astros så sent som 2017. Dessutom får man applådera laget som haft en sådan låg lönelista att de faktiskt valde att spendera 30+ miljoner dollar på Morton, vilket i Tampa Bays mål mätt får anses som ganska mycket för två år (kan bli tre).

Kevin Kiermaier slåss årligen med Jackie Bradley Jr. om att vara AL Easts bästa defensiva centerfielder och den fighten lär fortsätta även i år. Lagets pitching ser spännande ut med regerande CY Young-vinnaren Blake Snell i spetsen. Förutom honom kommer jag hålla koll på om Jose De Leon och Jalen Beeks kan ta steg och bli stabila starters. Räkna inte bort Tampa Bay säger jag men frågar mig ändå varför de inte förlängde med Sergio Romo?

Toronto Blue Jays

Jag kanske borde nämnt Kevin Pillar ovan när vi ändå snackar om defensiva centerfielders, han är inte kattskit han heller. Toronto känns lite som ett 50-50 lag, de känns tunna pitchingmässigt trots Marcus Stroman och Aaron Sanchez i lagets starting rotation, men räcker verkligen det?

Man har bytt bort catchern Russel Martin till Los Angeles Dodgers vilket såklart är ett tapp. Man har dock en del spännande spelare kvar som kan producera. Kendrys Morales är fortfarande en fruktad slagman och jag har en liten förkärlek för Teoscar Hernandez som kan bli en stjärna om han lyckas slå bollen lite jämnare när vi tänker rent statistiskt.

Borta är dessutom managern John Gibbons som ersätts av rookiemanagern Charlie Montoyo. Kanske är det något som behövs, en ny röst för att väcka Kanadas stolthet som jag känner att man inte alls vet var man har mer än att de inte kommer vara med och slåss om divisionstiteln.

Hur slutar divisionen?

Det tar givetvis emot men det är dags för en framgång för Yankees nu. Ja ja jag vet, nu kommer ni tänka att ”det säger du bara för att du vill att Boston ska vara någon slags underdog” och det kan mycket väl ligga något i det. Men det handlar mest om det jag redan skrivit, Bostons brist på nytt blod samt en bullpen som jag inte vet vad jag ska tro om samt att jag tror att Yankees kommer bli bättre och jämnare i år. Förutom den skillnaden lär tabellen sluta som förra året!

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!