Spelarporträtt: Wil Myers

En av säsongens stora comebacker har San Diego Padres Wil Myers stått för. Efter sin rookie of the year-säsong 2013 har han haft två mediokra säsonger innan han i år röstades fram till årets all star game och får delta i home run derby som dessutom sker på hemmaplan i San Diego!

Myers gick på Wesleyan Christian Academy, cirka två timmar från hans hemstad Thomasville i North Carolina, där han hade framgång som både tredje basman, catcher och pitcher. Han fick all state-utnämnanden samtliga fyra år i high school och under sin sista säsong slog han .532 med 14 homeruns, 7 doubles och 41 RBI innan han draftades i tredje rundan av Kansas City Royals 2009.
Sina tre första säsonger i minor leagues spenderade han helt bakom plattan på nivåer mellan rookie league och A Advanced innan Kansas City valde att flytta honom till outfield 2011. Detta då man ville kunna utnyttja hans imponerande slagträ i majors tidigare utan att han skulle hämmas av den defensiva belastningen som catcher.

Tack vare sin starka arm spelade han mestadels på right field 2011 men 2012 fick han mer och mer speltid på center men även på tredje bas – trots att han inte spelat där sedan high school. Efter säsongen 2012 var han en del i den 6-mannatrade som skickade James Shields och Wade Davis till Royals medans Myers och tre andra prospects gick till Tampa Bay Rays.
Inför säsongen 2013 rankades han som nummer fyra på både Baseball America och MLB.coms lista över de bästa prospecten. Han fick börja säsongen i Durham Bulls, mitt emellan sin hemort Thomasville och Rocky Mount där han gick på high school, innan han kallades upp till major league 18:e juni.

2013 blev ett jätteår för Myers, han slog .293/.354/.478 med fem stulna baser på sju försök under sin 88 matcher långa rookie-säsong. För det belönades han med AL rookie of the year award där han fick 23 av 30 förstaplatsröster.
2014 blev betydligt tuffare, under de två första månaderna slog han bara .227/.313/.354 innan han i en match mot Boston Red Sox kolliderade med Desmond Jennings i right-centerfield och hamnade på disabled list i över två månader. Efter skadan hade han fortsatta offensiva problem och säsongen slutade med .222/.294/.320 i AVG/OBP/SLG, långt under de höga förväntningarna som fanns på honom.
Inför 2014 var han involverad i en ny trade som skickade honom till San Diego Padres. Som kuriosa återfanns James Shields där, spelaren som var Royals huvudsakliga byte när Wil skickades till Florida två år tidigare.
Den då 23-årige Wil blev där i huvudsak centerfielder i ett storsatsande Padres under första halvan av säsongen. Nya skadebekymmer gjorde att han bara spelade tre matcher under nästan fyra månader mellan maj och september. Offensivt hade han förbättrats och när han kom tillbaka blev han omskolad till första bas för ett Padres som då hade floppat och var långt ifrån det tilltänkta slutspelet.

I år startade han sin tredje opening day på lika många år – och lika många positioner. Wil sa inför säsongen att han är väldigt spänd på att spela första bas och att det är hans favoritposition av de han spelat i professionell baseboll. Säsongen har gått väldigt bra hittills och han har slagit .291/.355/.535 i 84 av Padres 86 matcher vilket ger ett karriärbästa .890 i OPS och bara fyra matcher färre än 2013 när han hade 88 spelade matcher. Myers har fortfarande inte gjort en hel säsong och när han fick frågan om vad 600 plate apperances i år skulle betyda svarade han ”Det vore stort. Med den talangen jag har tror jag att jag kan ha väldigt många bra at bat på 600 PA. Det är något jag ser fram emot, att vara skadefri hela säsongen”.

Foto: Arturo Paravila III.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!