Vad kommer Colby Rasmus tillföra i Rays?

I veckan gjorde Tampa Bay Rays sin andra större FA-signing. Colby Rasmus knöts till ett ettårskontrakt med klubben som garanterar fem miljoner dollar men kan bli värt upp till ytterligare två miljoner. Här är mina åsikter och funderingar kring det.

Colby Rasmus är ett välbekant ansikte för Rays-supportrarna efter att ha spenderat tre och en halv säsong som startande centerfielder för divisionsrivalen Toronto Blue Jays. Därefter byttes han bort till Houston Astros, där han har spenderat de senaste två säsongerna.
Efter att han accepterat ett qualifying offer för säsongen 2016 var det här hans första tillfälle som free agent, något som kom vid helt fel tillfälle för Rasmus.
2016 hade han en slashline på .206/.286/.355, hans sämsta i karriären i samtliga kategorier. Varför väljer då Rays att skriva ett kontrakt värt minst 5 miljoner dollar för en spelare som kommer från en säsong med en wRC+ på 75 (dvs. slår 25% sämre än den genomsnittlige slagmannen i ligan)?

Till Colby Rasmus försvar, och Rays nye GM Erik Neander för den delen, finns det flera tecken på att hans säsong 2017 inte kommer vara lika katastrofal som hans offensiva statistik för 2016 visar.
Hans BABIP var på låga .257, vilket även det är hans lägsta i någonsin och 13% sämre än han snittat under karriären. Det kan visserligen betyda att han helt plötsligt blivit kass, men mer sannolikt betyder det att han haft oflyt under säsongen. Vill ni läsa mer om varför rekomenderar jag Niklas Bergljungs text om statistik från i våras där det finns ett avsnitt om BABIP.
Går vi tillbaka en säsong, till säsongen som låg till grund för det qualifying offer värt 15,8 miljoner dollar han erbjöds och accepterade, ser vi helt andra siffror i hans slashline .238/.314/.475. Därtill hade han 25 homeruns, något som brukar synas i lönekuvertet.
Då hade han också ett BABIP på .305, vilket är ganska marginellt högre (4%) än hans karriärsiffor på .294.
Varför tror jag då att Colby Rasmus BABIP beror på oflyt snarare än att han blivit en sämre slagman? Tittar vi på hur bollen var slagen 2016 jämfört med hans siffor över karriären slår han färre lösa bollar (13,4% mot 16,4%), något fler linedrives (21,1% mot 20,0%), färre infield flyballs och därmed är praktiskt taget nästan lika säkra outs som en strikeout (4,7% mot 10,0%). Det borde snarare ge en liten ökning i BABIP.
I rättvisans namn ska det sägas att Rasmus hade något fler homeruns per flyball (14,2% mot 13,7) och marginellt färre hårt slagna bollar (35,2% mot 35,4%).
Något som blir extra intressant är när man jämför den här statistiken är samtliga bättre än 2015 när han erbjöds ett kontrakt värt 15,8 miljoner dollar. Nu får han i bästa fall knappt hälften, trots en fri marknad.
Jag vill också tillägga att hans groundball/flyball ratio och pull/center/opposite hit skiljer sig markant mot hans siffor över karriären. Hur det påverkar hans övriga statistik vet jag inte, gissningsvis är den förstnämnda en positiv utveckling och den sistnämnda negativ, men mer än så har jag inte tänkt spekulera. Mer statistik över hur han slagit bollen finns på Fangraphs.

Vad gör Colby Rasmus under den defensiva halvan av inningen då? Han har tidigare nämnt varit starter på centerfield i Blue Jays och även i St. Louis Cardinals. De senaste två säsongerna har han dock fått spela på leftfield större delen av tiden, även om han spelat både på center och right också.
Troligtvis kommer det bli något liknande även i år eftersom ligans bästa centerfielder finns i laget. Syftet med Rasmus kommer troligtvis vara att ha andratjing på platsen om Kevin Kiermaier har en vilodag eller skadar sig.
Om nyförväret kommer ha left- eller rightfield som huvudposition är fortfarande oklart. Många supportrar hoppas att Corey Dickerson kommer flyttas från LF till DH för att hans bristande defensiv inte ska märkas av.
Personligen vill jag inte att Dickerson går tillbaka till DH, inte för att jag är särskilt imponerad av de -7 defensive runs saved han har på sina 2282 innings i karriären utan eftersom han är en bättre-än-snittet-slagman som leftfielder medan han haft stora problem med slagningen som DH. Jag ser hellre att Steven Souza tar över DH, Dickerson är kvar på left, Kiermaier i center och Rasmus på right.

Hur kommer Colby Rasmus prestera på rightfield? Förra säsongen var hans bästa någonsin sett till DRS. Trots att han missade nästan en månad räddade han 20 runs åt Astros, fjärde flest av alla outfielders i majors. Det var med god marginal hans bästa säsong och en klar förbättring över fjolårets 2 DRS.
Genom karriären har han positiv statistik i Ultimate Zone Rating, defensiv WAR och DRS på samtliga outfieldpositioner. Antagligen kommer han hålla i det även 2017 och göra mer nytta en skada på Tropicana Fields konstgräs, men hans kraftigt fluktuerande siffror ger sken om att han antagligen inte kommer vara den förstklassige outfieldern han var förra året.

Jag ser Colby Rasmus som en klar förbättring för laget, även om han inte är någon ”game changer”. För att sätta hans lön i förhållande finns det tre spelare som via ett kontrakt som free agents tjänar lika mycket som Rasmus: Seth Smith, Yunel Escobar och Luke Hochevar. Då känns det som att Rays har gjort en bra deal.

Foto: James G.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!