Inför 2015 – AL East

Baltimore Orioles

2014: 1:a (96-66)
Nya spelare: Travis Snider, Everth Cabrera
Spelarförluster: Nick Markakis, Nelson Cruz, Andrew Miller

Den ofta citerade Billy Bean-teorin om att ta sig på bas, oavsett hur, för att göra poäng har inte slagit sig i Baltimore. Endast en 11:e plats i American League i OBP 2014, sämst bland alla slutspelslag i ligan (i NL var San Francisco Giants lika dåliga). Men alla sätt är bra utom de dåliga, Orioles gjorde sina poäng på homeruns istället, man var faktiskt överlägset först i AL med sina 211 jacks. Problemet är att 1/4 av dem har försvunnit med Nelson Cruz i Seattle Mariners och Nick Markakis i Atlanta Braves. Vill man vara med och utmana om AL East-titeln i år igen måste man hitta andra sätt att vinna matcher på, för Orioles kan få stora problem att göra runs i år.

Ett av sätten kommer en av ligans bästa catchers stärka till på, efter att varit borta större delen av säsongen kommer Matt Wieters tillbaka och det kommer främja både offensiven och defensiven. Från att ha gått från ligans bästa defensiva lag 2013 var man 2014 inte mycket mer än medelbra. Jonathan Schoop som var rookie förra året, visade inte alls upp det vassa slagträt han haft i Minors utan slog blygsamt .209/.246/.358 över 137 matcher. Kuriosa: Under offseason har Orioles skrivit kontrakt med storebror Sharlon Schoop, även om han förväntas spendera säsongen i minor leagues.

Boston Red Sox

2014: 5:a (71-91)
Nya spelare: Hanley Ramirez, Pablo Sandoval, Justin Masterson, Ryan Hanigan, Rick Porcello, Wade Miley
Spelarförluster: Will Middlebrooks, Yoenis Cespedes, Johnny Gomes

Ni kan det här nu, precis som att San Francisco Giants vinner vartannat år så pendlar Boston Red Sox från först till sist i divisionen. Eftersom det var ett ”sist-år” förra året valde man att byta bort större delen av rotationen under sommaren vilket gav en del att ta igen till året man ”ska” vinna. Justin Masterson och Rick Porcello, två tidigare konkurenter i AL Central ska tillsammans med Wade Miley och troligtvis Steven Wright sluta upp bakom esset Clay Buchholz, där de två sistnämnda är de enda som spelat för de Red Sox tidigare.
Bland positionsspelarna är det Pablo Sandoval som är den stora uppgraderingen och kommer ersätta Will Middlebrooks, även om han kritiserats för att ha kommit till spring training ur form (läs: fans tycker att han är tjock). Men faktum är att han hade i princip samma defensiva statistik som Middlebrooks 2014, både i traditionella fielding percentage (.971 mot .972) till med avancerad statistik som F2O% (86% mot 87%) och samma range factor (2.21).

Ytterligare en uppgradering är Hanley Ramirez, trots att han flyttar till leftfield. Inte över Yoenis Cespedes som avslutade säsongen som Red Sox leftfielder utan över Daniel Nava och Johnny Gomes som spelade majoriteten av säsongen där. Kritiker har hävdat att hans defensiv kommer bli problem men, något överdrivet, är det bara att backa 10 meter från sin tidigare position som shortstop och fånga popups och bollar som studsar från green monster. Risken att han blir skadad är klart större än hans defensiva tillkortakommanden, de senaste fyra säsongerna har han under tre spenderat många dagar på disabled list. Att flytta honom från shortstop till leftfield kan vara smart då man antagligen kan få ut mer av de .300/.373/.500 han slagit genom karriären.

 New York Yankees

2014: 2:a (84-78)
Nya spelare: Andrew Miller, Didi Gregorius, Natan Eovaldi, Garrett Jones
Spelarförluster: Hiroki Kuroda, Brandon McCarthy, David Robertson, David Phelps, Martin Prado, Derek Jeter.

Det senaste året har New York Yankees bytt ut i princip hela sitt infield. Mark Teixerra på första bas är den enda som var på Yankees opening day roster förra året. Alex Rodriguez och Chase Headley kommer dela på uppdraget i det andra hörnet, där den förstnämnde kommer att spendera nästan lika mycket tid som DH som han gjorde på att vara avstängd förra året. Holländaren Didi Gregorius kommer ha det svåra uppdraget att ta över efter Derek Jeter, något som främst kommer synas i slagningen. Gregorius slog bara .226/.290/.363 förra säsongen men är åtminstone en bättre defensiv spelare än Jeter, framförallt hans sista år.

Yankees stora förhoppning ligger framförallt i pitchingen Masahiro Tanaka är en av ligans främsta pitchers, Michael Pineda kommer vara en stor tillgång om han kan låta bli pine tarman har förstärkt med unge Nathan Eovaldi, och även om han inte är i sin forna glans kommer CC Sabathia i värsta fall käka innings för att spara på bullpen.

Tampa Bay Rays

2014: 4:a (77-85)
Nya spelare: John Jaso, Rene Rivera, Steven Souza, Erasmo Ramirez, Kevin Jepsen, Asdrubal Cabrera.
Spelarförluster: Ben Zobrist, Yunel Escobar, Matt Joyce, Wil Myers, Jose Molina, Ryan Hanigan.

Tampa Bay Rays kommer ha två problem under säsongen, den digra listan av spelarförluster är inte ett av dem. Med Rene Rivera och Bobby Wilson som ersättare för Jose Molina och Ryan Hanigan har man ett stort lyft, Steven Souza och Asdrubal Cabrera kommer spela istället för underpresterande Wil Myers respektive Yunel Escobar. En utility-spelare som Ben Zobrist och Matt Joyces homeruns kommer däremot saknas. Vilka är problemen då?

Joe Maddon har försvunnit och en skadeskjuten rotation. Kevin Cash, lagets nya manager, har slagit massvis med rekord gällande sin låga ålder (han är 24 dagar äldre än lagets äldsta spelare) och hade innan spring training inte varit manager för något lag någonsin, oavsett nivå. Han förväntas ha lösningarna när laget spelar dåligt, något som känns mycket tveksamt.
Rays andra problem är också delvis ett åldersrelaterat problem. Med tre av lagets starting pitchers samt den på förhand hetaste kandidat till att ersätta någon av dem på DL har man stora problem. Chris Archer kommer agera som ess men bakom är det svagt, Jake Odorizzi hade sin rookie-säsong förra året, Nathan Karns (som för övrigt är den äldsta SP i laget) har startat 5 matcher totalt, Matt Andreise har aldrig varit i ett Major League-lags omklädningsrum innan och för ett par dagar sedan bytte man desperat till sig Erasmo Ramirez. Faktum är att lagets 3-4-5 totala innings är färre än David Prices innings förra säsongen. Rays visade upp hur man spelade med dåliga starters förra året och det var ingen rolig syn.

Toronto Blue Jays

2014: 3:a (83-79)
Nya spelare: Josh Donaldson, Michael Saunders, Russel Martin
Spelarförluster: Brett Lawrie, J.A. Happ, Melky Cabrera, Colby Rasmus, Adam Lind, Brandon Morrow.

Toronto Blue Jays fortsätter förstärka sin redan starka lineup och frågan är om man kanske inte har ligans läskigaste 3-4-5 hitters med José Bautista, Edward Encarnacion och Josh Donaldson. En intressant aspekt i lagets slagmän, Bautista, Encarnacion och Donaldson inkluderat, är att ingen i 25-mannatruppen slår från vänster, man har fyra switch-hitters men i en division där vänsterhänta pitchers är en bristvara kommer man inte kunna visa upp sin slagstyrka till fullo.

Samtidigt fortsätter man att ignorera sina uppenbara problem bland pitchers. Med en mindre smickrande 22:a plats i ERA förra året får man intrycket av en ännu sämre rotation i år. R.A. Dickey är inte den Cy Young-vinnare han var 2012, Drew Hutchinson är inte ett ess David Norris är en talang, men om han bör vara i MLB redan nu är mindre säkert. Blue Jays pitchers kommer bli lagets fall, ännu tydligare än tidigare.

 

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!