Inför 2017 – NL East

Det är söndag igen och vi är idag bara TVÅ veckor från att grundserien börjar på riktigt!
Idag fortsätter vår genomgång med Johans tankar om NL East. Mycket nöje!

 

braves_logo2

Atlanta Braves

Hur gick det ifjol:
Inte oväntat kom Braves som går igenom en kraftig rebuilding sist i divisionen och vann bara 68 matcher totalt. De repade sig lite mot slutet och vann bl.a. åtta av de sista tio matcherna, något att bygga på inför årets säsong.

Viktiga nyförvärv/förluster:
BIG SEXY! Mets-fansen gråter blod nu när de ska försöka leva med vetskapen att Bartolo Colon inte längre är en del av deras lag. Colon förväntas bli en innings eater för laget likt ett annat nyförvärv, knuckleballern R.A. Dickey. Man har tappat catchern A.J. Pierzynski men täckt upp med en annan veteran, nämligen Kurt Suzuki.

Vem slår in poängen:
Han blir ju inte yngre direkt Matt Kemp (nu 32 år), men tittar man på hans statistik från förra året (inledde säsongen i San Diego innan han byttes bort till Atlanta) så läser jag ändå 108 RBIs och 35 homeruns. Får han fortsätta vara skadefri, han har spelat 150-156 matcher per säsong de senaste tre åren, kan han absolut fortsätta göra offensiv nytta för laget!

Vem är lagets ess:
Han blev inte bortbytt Julio Teheran och det ska Braves-fansen vara väldigt glada för. Vem säger nej till en kille som förra året gav dem 30 starter, 188 innings, ett ERA på 3.21 samt sänkte antalet homeruns, earned runs, hits och walks markant? Som dessutom bara tjänar 6,3 miljoner dollar?!

Hur kommer det gå i år:
Rebuildingen fortsätter och man lär ligga i den nedre delen av tabellen igen, men det finns ljuspunkter som gör att fansen kan se positivt på framtiden. Den största anledningen stavas Dansby Swanson, lagets 23-åriag SS som nu ska göra sin första hela säsong i majors. Håll koll på honom!

Kuriosa / Övrigt:
Som ni säkert vet så flyttar Braves in på SunTrust Park den här säsongen. På Wikipedia kan man läsa mer om den nya arenan som kostade 622 miljoner dollar att bygga. Publikkapaciteten är satt till 41500 besökare vilket är 8000 färre än på Turner Field. Det kan kanske tyckas märkligt, men för att bara ta ett exempel så gick New York Yankees samma väg när de öppnade nya Yankee Stadium i april 2009.

 

marlins_logo2

Miami Marlins

Hur gick det ifjol:
Vet inte om det bara var jag som trodde och hoppades på ett mycket bättre resultat för Marlins än 79-82 och en tredjeplats? För mig var det i alla fall en besvikelse. Men det är klart, Giancarlo Stanton spelade endast 119 matcher och slog dessutom bara .240 totalt, då blir det ju svårt.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Det är ju tyvärr omöjligt att inte ta upp Jose Fernandez igen. Det sportsliga och psykiska tomrummet kommer ju aldrig att kunna fyllas. Edinson Volquez ÄR en bra starting pitcher-förstärkning, men det vore orättvist att förvänta sig ”Jose-statistik” från honom. Marlins fokuserade förutom honom också på sin bullpen och har signat både Brad Ziegler och Junichi Tazawa. Spännande också att se vad veteran-catchern A.J. Ellis kan tillföra!

Vem slår in poängen:
Inledningstexten till trots, det är ju Stanton som ska göra det. Men han måste hålla sig frisk! Som jag skrev, endast 119 matcher förra året och bara 74 matcher under 2015. Får hans kropp vara hel har jag inga som helst tvivel att han kan slå 40/100 (HRs/RBIs) i år, men då måste han spela minst 150 matcher. Marcell Ozuna kan också vara en viktig offensiv faktor under året!

Vem är lagets ess:
Det tar emot att säga Wei-Yin Chen efter hans sämre resultat förra säsongen, men jag måste nog det ändå. Ett ERA på 4.96 låter ju inte direkt ace-likt, men förhoppningsvis kan han hitta tillbaka till siffrorna han hade sina två sista år i Baltimore (3.54 samt 3.34).

Hur kommer det gå i år:
Make or break? Jag gillar ju Marlins, jag har trott på dem ett längre tag nu, men det är som att de inte riktigt klickar igång riktigt ändå. Jag vill tro att de ska vara med och slåss om det, men om de inte ens kunde vara med och hota när Fernandez var vid liv, så hur ska de kunna göra det nu?

Kuriosa / Övrigt:
Hur ska jag uttrycka mig här.. En av de mest ”kontroversiella” ägarna i ligan, Jeffrey Loria, ryktas nu vilja sälja Miami Marlins och komma bort från basebollen. Loria har genom åren gjort ett antal märkliga beslut och inget Marlins-fan lär gråta om (när?) försäljningen blir klar.

 

mets_logo2

New York Mets

Hur gick det ifjol:
”Metropolitans” klarade inte av att vinna divisionen för andra året i rad men slutade på en komfortabel andraplats efter att ha vunnit 87 matcher. Man mötte San Fransisco Giants på hemmaplan i NL:s Wild Card-match, men där blev det respass och säsongen tog snöpligt slut.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Som jag skrev ovan, Colon är borta. Jag letar febrilt men hittar inte ett enda noterbart nyförvärv. En aning märkligt kan tyckas och säkert lite frustrerande för fansen, men det viktigaste Mets behövde göra var ju att behålla Yoenis Cespedes och det lyckades de ju med..

Vem slår in poängen:
..för det ÄR ju ”Cesp” som ska var ”the guy”! Likt 2015 blev även 2016 års säsong en 30+ säsong homerunmässigt för Kubanen som ibland känns som att han bär hela Mets offensiva produktion på sina axlar. Vem kan avlasta honom då? Jay Bruce kanske, viktigt ”contract year” för honom.

Vem är lagets ess:
Ja ni, vem ska vi ta? Matt Harvey hade ett sämre år (ERA 4.86), Jacob DeGrom något sämre än 2015 också så frågar ni mig så säger jag ändå Noah Syndergaard. Han nådde visserligen inte 200 innings förra året (183.2) men hans ERA på 2.60 på 30 starter imponerar. 218 strikeouts betydde 10.68 i K/9-kolumnen och fortsätter han i den stilen kanske han rentav blir en allvarlig CY Young-kandidat i år.

Hur kommer det gå i år:
Det finns några frågetecken som jag ser det: Lagets starting pitching är uppenbarligen makalöst bra NÄR den fungerar och alla är friska. Kommer de vara det? Kommer Zack Wheeler komma tillbaka efter sin (som det känns) evighetslånga återhämtning efter Tommy John-operationen? Samt igen, får Cespedes någon hjälp med att producera runs för laget? Mets ska nog vara favorit till divisions-titeln men jag är lite tveksam ändå.

Kuriosa / Övrigt:
Lagets general manager heter Sandy Alderson och är med sina 69 år den äldsta av alla lagens GMs. Han fick nyligen frågan om hur länge han tänkt hålla på och svarade då att ”jag har inte tänkt på hur länge jag vill fortsätta, men ett litet tag till i alla fall”.

 

phillies_logo2

Philadelphia Phillies

Hur gick det ifjol:
Man ”vann” kampen om att inte komma sist i divisionen då man slutade på 71 vinster vilket var tre fler än Atlanta mäktade med. Resultatet var väntat för Phillies som även de bygger om sitt lag och hoppas vara med och slåss om det om några år igen.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Med tanke på hur hans produktion minskat och hur hans kontrakt (5/125) visat sig vara en gigantisk flopp så är det säkert fel att nämna Ryan Howard som en förlust, men det är ändå en epok som är över. Tittar vi på nyförvärv finns det några intressanta. Howie Kendrick som i alla fall jag ser som mestadels 2B har tillkommit men väntas nu få en outfield-poition på planen. Jag är också nyfiken på att se hur bra SP Clay Buchholz kommer fungera i ett annat lag än Boston och även om OF Michael Saunders kan slå 30 homeruns (24 förra året) när han nu får möta mestadels NL-pitching.

Vem slår in poängen:
Här är det ganska jämnt mellan några. Redan nämnda Saunders, Odubel Herrera och Freddy Galvis är såna som kan blixtra till men jag får ändå säga Maikel Franco. Hans average (.255) går att jobba på, men på 152 matcher mäktade han ändå med 25 homeruns och 88 RBIs. En framtidsspelare för Phillies som har kontroll över honom till minst 2021.

Vem är lagets ess:
Statistikmässigt måste man säga Jerad Eickhoff som mäktade med hela 33 starter förra året. Nästan 200 innings och ett ERA på 3.65 är det inte många lag som skulle tacka nej till. Håll dock koll på Vince Velasquez som kan bli något alldeles extra om han kan prestera lite jämnare resultat över tid.

Hur kommer det gå i år:
Inget Philly-fan med en cheesesteak i den ena handen och en bira i den andra lär få se en divisionsseger riktigt ännu, men de har en hel del spännande och unga spelare i laget så jag blir inte helt förvånad om de i alla fall kan ta ett kliv uppemot .500-strecket i år.

Kuriosa / Övrigt:
I början av mars var ett bekant ansikte tillbaka i Phillies Spring Training-camp. Roy ”Doc” Halladay jobbade med flera av lagets unga pitchers och många av dem berättade i efterhand att de var mycket nöjda med att ha haft honom och hans erfarenhet/expertis där.

 

nationals_logo2

Washington Nationals

Hur gick det ifjol:
Huvudstadslaget vann NL East ganska komfortabelt åtta matcher före Mets. 95 segrar gav dem hemmaplansfördel i NLDS mot Los Angeles Dodgers. ”Nats” ledde serien med 2-1 i matcher men kunde inte knyta ihop säcken och missade ännu en gång chansen att vinna en slutspelsserie då Dodgers vann både match fyra och fem och gick vidare till NLCS.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Har behandlat det förut om hur lagets GM Mike Rizzo hade en svag inledning på MLB:s offseason, men han har sedan dess hittat en del guldkorn. Tillskottet av catchern Matt Wieters kan bli en fullträff och signingen av relievern Joe Blanton har alla möjligheter att bli ett riktigt budgetklipp. Rizzo får hoppas att den ”dyra trade” han gjorde för OF Adam Eaton kommer lyckas. Det bytet gör i sin tur att den unga och lovande spelaren Trea Turner blir permanent SS igen efter sin ”outfieldutflykt” vilket också innebar att Rizzo bytte bort SS/INF Danny Espinosa till Los Angeles Angels.

Vem slår in poängen:
Lagets karismatiska stjärna Bryce Harper hade för hans del ett tämligen svagt 2016. Han slog ”bara” 24 homeruns och backade märkbart vad gäller hits, doubles och RBIs. Mest anmärkningsvärt var ändå hans average, .243 vill ingen någonsin se Bryce slå igen och det lär han inte göra heller.

Vem är lagets ess:
Här är det inte speciellt svårt alls! Max Scherzer hade ännu en kanonsäsong och vann även NL:s CY Young-titel. När han signade sitt feta kontrakt (7 år, 210 millar) inför säsongen 2015 talades det om ännu ett sånt där galet dyrt långtidskontrakt för en starting pitcher, men hittills har det minst sagt varit värt det för Nationals.

Hur kommer det gå i år:
Som jag skrev tidigare, många tror på Mets men jag ser ändå Washington som favorit till divisionstiteln (vilket ärligt talat med mina ”mästertippar-skills” lär betyda att de kommer trea eller något). Ska Nationals vara med i racet om titeln så MÅSTE Harper börja slå igen och SP Stephen Strasburg slippa skador och kasta fler än de 23 resp. 24 starterna han åstadkommit de två senaste säsongerna!

Kuriosa / Övrigt:
I min förra krönika skrev jag att Nationals troligen skulle tvingas släppa catchern Derek Norris efter att de bytt till sig honom tidigare under offseason från San Diego. Sagt och gjort, den 15:e mars fick Norris veta att han inte var en del av Washington-laget längre (däremot ska tilläggas att Washington bara behövde betala drygt 688.000 av de 4.2 miljoner i kontraktet som de enats om i januari).

Hur tror ni att NL East kommer sluta?
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.
Tidigare rapporter: AL Central

Tack för att ni läste!

Johan – @Rodsockan

Foto: Paul Hadsall

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

 • Urban Eriksson
  Posted 20 mars, 2017 at 20:45 0Likes

  Kan sorlig nog bara hålla med on Marlins analysen, men det hindrar inte att det får bli en resa till Marlins park i år igen och heja på grabbarn…vem vet det kan vara knuffen över framgångs toppen 😉

  • Rodsockan
   Posted 2 april, 2017 at 13:53 0Likes

   Vad roligt Urban, skriv gärna när ni ska åka så får vi kolla lite extra då =D

Kommentera!