World Baseball Classic 2017

På måndag sparkar basebollens mest prestigefyllda nationsturnering igång – World Baseball Classic. Det är den fjärde upplagan i ordningen och spelas numera var fjärde år.

Kvalificerade lag och grupper

12 av 16 kvalificerade lag gjorde det tack vare sin slutplacering i 2013 års upplaga, övriga fyra lag vann sin respektive kvalificeringsgrupp under fjolåret. Sverige deltog inte kvalificeringen.

Grupp A

Spelplats: Seoul, Sydkorea 
Arena: Gocheok Sky Dome, kapacitet 17 000 åskådare

Lag WBC-deltagande Världsranking
  Sydkorea 4 3
  Taiwan 4 4
  Nederländerna 4 9
  Israel 1 41

Grupp B

Spelplats: Tokyo, Japan 
Arena: Tokyo Dome, kapacitet 42 000 åskådare

Lag WBC-deltagande Världsranking
  Japan 4 1
  Kuba 4 5
  Australien 1 11
  Kina 4 18

Grupp C

Spelplats: Miami, USA 
Arena: Marlins Park, kapacitet 36 750 åskådare

Lag WBC-deltagande Världsranking
  USA 4 2
  Kanada 4 5
  Dominikanska republiken 4 13
  Colombia 1 19

Grupp D

Spelplats: Guadalajara, Mexiko 
Arena: Estadio de Béisbol Charros de Jalisco, kapacitet 13 000 åskådare

Lag WBC-deltagande Världsranking
  Mexiko 4 6
  Venezuela 4 7
  Italien 4 10
  Puerto Rico 4 12

 

Gruppspel runda 2

Tokyo står åter värd för en av grupperna medan Grupp F flyttar in på Petco Park i San Diego.

Grupp E

Spelplats: Tokyo, Japan 
Arena: Tokyo Dome, kapacitet 42 000 åskådare

De två första lagen i Grupp A och B möter varandra i Grupp E.

Grupp F

Spelplats: San Diego, USA 
Arena: Petco Park, kapacitet 40 162 åskådare

De två första lagen i Grupp C och D möter varandra i Grupp F.

 

Semifinaler och final

Spelplats: Los Angeles, USA 
Arena: Dodger Stadium, kapacitet 56 000 åskådare

De båda semifinalerna och finalen görs upp på Dodger Stadium i Los Angeles

Semifinal 1, 20 mars
1:a Grupp F – 2:a Grupp E

Semifinal 2, 21 mars
2:a Grupp F – 1:a Grupp E

Final, 22 mars
Vinnarlagen i respektive semifinal

Stjärnspelarna

I och med att World Baseball Classic pågår under den så viktiga försäsongen så har en rad stjärnor behövt tacka nej. En del på grund av säkerhetsskäl för att inte förvärra någon skada, som exempelvis Max Scherzer och Masahiro Tanaka, och en del för att kunna fokusera till fullo på den kommande säsongen. Bland annat etablerade spelare som Clayton Kershaw och Mike Trout, men också unga spelare som Gary Sanchez.

Men det saknas inte namnkunniga spelare i de främsta nationerna. Bland annat kommer föjande spelare representera sina länder: José Altuve (Venezuela), Nolan Arenado (USA), Paul Goldschmidt (USA), Manny Machado (Dominikanska republiken), Starling Marte (Dominikanska republiken), Miguel Cabrera (Venezuela), Carlos Correa (Puerto Rico), Francisco Lindor (Puerto Rico), Freddie Freeman (Kanada) och Robinson Cano (Dominikanska republiken).

Favoriter

Det går inte att komma ifrån att USA går in som en av huvudfavoriterna tack vare sin rätt så kompletta trupp anförda av Arenado, Goldschmidt och Giancarlo Stanton. I och med de hårda reglerna kring antalet kast pitchers får kasta så spelar bullpen en ganska stor roll, och då är det alltid bra att ha den kanske bästa i branschen – Andrew Miller – att slänga in i matchen. Men först och främst måste USA ta sig förbi en ganska snårig grupp, där den största konkurrenten om titeln – Dominikanska republiken – blir en hård nöt att knäcka och att en dålig dag mot Kanada kan betyda adjö redan i gruppspelet för USA.

Utöver USA och Dominikanska republiken tillhör Japan huvudfavoritskaran. Sporten är omåttligt populär, och som segrare i de två första World Baseball Classic-turneringarna 2006 och 2009 var uttåget 2013 i semifinalen mot Puerto Rico ett misslyckande. Årets japanska lag innehåller blott en MLB-spelare, Houston Astros Nori Aoki, men gott om etablerade spelare i den inhemska Nippon Baseball League. Bland annat Tomoyuki Sugano med hela sju olika pitcherkast till förfogande. Däremot tackade sportens kanske mest mångsidige spelare Shohei Otani (10-4 och ERA 1.86 som pitcher och 22 HR och BA .322 som slagman för sitt Nippon Ham ifjol) tidigt nej på grund av skadebekymmer.

Bakom de tre huvudfavoriterna har Venezuela, Puerto Rico, Sydkora och Kuba potential att utmana om titeln.

Taiwan, i turneringen kallade Kinesiska Tapei av politiska skäl, är vanligtvis ett farligt lag men på grund av att den kinesiska ligan – där många taiwaneser spelar – har bojkottat World Baseball Classic är laget decimerat.

Europa

I förra upplagan av turneringen gick både Nederländerna och Italien vidare från sina grupper (Nederländerna så långt som till semifinal) men får säkerligen svårt att upprepa framgången. Det är däremot svårt att inte gå igång på Nederländernas spännande uppsättningen infielders i Xander Bogaerts (Red Sox), Didi Gregorius (Yankees), Jurickson Profar (Rangers), Jonathan Schoop (Orioles) och Andrelton Simmons (Angels).

Mindre spännande är Israels trupp som består av ett 30-tal amerikaner med judisk påbro och den enda Israel-födda spelaren, Shlomo Lipetz, är 38 år och vars Wikipedia-artikel lyder ”is an Israeli baseball player who pitches for Team Israel. He is also Vice President of Programming and music director at City Winery in New York City”. Nu består även Italiens och Nederländernas trupper delvis av amerikanska italienare och spelare från Nederländska Antillerna, men det finns en tydligare koppling till landet man representerar.

TV-sändningar

På grund av rättighetsskäl så sänds inte matcherna i World Baseball Classic i Sverige. Den officiella streamingtjänsten MLB.tv sänder matcherna men inte utanför USA:s gränser.

Schema, statistik, nyheter osv. finns på turneringens hemsida.

Visa kommentarerStäng kommentarer

2 Kommentarer

 • Olssox
  Posted 6 mars, 2017 at 19:50 0Likes

  Att Israel över huvud taget är med i detta evenemang är rätt typiskt för en amerikansk tävling. Israel är hästlängder sämre i världsrankingen än de flesta europeiska länder, men ändå får man något slags ”free pass” och sedan laget fyllt folk som råkar samma religion. Snacka fint lag Tyskland skulle ha om de fick ta alla protestanter 😉

  • Andreas Westling
   Posted 7 mars, 2017 at 12:30 0Likes

   😀

Kommentera!