World Baseball Classic 2023 var en succé för baseboll

Basebollturerningen World Baseball Classic avslutades för någon dag sedan med finalmatchen mellan hemmanationen, och de regerande mästarna, USA mot Japan. Finalen spelades på Marlins Park i Miami och segrare efter en nagelbitare blev slutligen Japan med 3-2.

Lag 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
USA 0 1 0 0 0 0 0 1 0 2 9 0
Japan 0 2 0 1 0 0 0 0 X 3 5 0
WP: Shōta Imanaga (1–0)   LP: Merrill Kelly (0–1)   Sv: Shohei Ohtani
Homeruns:
USA: Trea Turner, Kyle Schwarber
Japan: Munetaka Murakami, Kazuma Okamoto
Publik: 36 098, Marlins Park

 

En stor snackis var matchens sista ”at bat” mellan två av sportens allra största stjärnor, tillika lagkamrater i Los Angeles Angels – pitchern Shohei Ohtani mot slagmannen Mike Trout.

Ohtani gick segrande ur duellen och säkrade Japans tredje seger i World Baseball Classic. En intressant detalj är att Trout slogs ut efter tre stycken ”swinging strikes”. Av 6174 stycken slagtillfällen har detta bara skett 24 gånger för honom i MLB.

Vilken turnering!

Turneringen är sanktionerad och administrerad av basebolligan MLB, spelarfacket MLBPA och det internationella basebollförbundet World Baseball Softball Confederation. Den senaste turneringen spelades 2017 och skulle följas upp fyra år senare. På grund av covid sköts dock denna upp från 2021 till 2023.

Årets turnering pågick mellan 8 och 21 mars och spelades i tre olika länder: Japan, Taiwan och USA. Totalt spelades 47 stycken matcher och hela 1,3 miljoner åskådare satt på läktarna, vilket ger ett snitt på 27 800 per match. Det tillsammans med finfina tv-siffror gjorde att turneringen blev en dundersuccé, framför allt i deltagande länder utanför USA.

Finalen sågs av 5,2 miljoner tv-tittare i USA, vilket är den högsta siffran för en internationell basebollmatch i USA. I Japan rattade hela 62 miljoner in för att se gruppspelsmatchen mellan Japan och Sydkorea den 10 mars, och antagligen sågs finalen av ännu fler än så. Mer än varannan japan såg alltså sitt landslag spela hem turneringen!

Förklädd spring training?

Det enda landet som kanske inte var lika förtjusta i turneringen var hemmanationen USA. Visst ställde man upp med ett bra lag med framför allt slagmän som Mike Trout, Mookie Betts och Trea Turner som affischnamn, men på pitchersidan var det tunnt med framstående spelare. Ingen Jacob deGrom, Justin Verlander, Max Scherzer, Gerrit Cole eller Clayton Kershaw till exempel.

World Baseball Classic fick också kritik från vissa lags supporterskaror, framför allt de tillhörandes New York Mets och Houston Astros. Deras stjärnor Edwin Díaz och Jose Altuve drog på sig allvarliga skador under turneringen. Díaz missar hela säsongen på grund av en knäskada, som uppstod efter ett segerfirande(!), och Altuve behövde operera en bruten tumme och missar två månader av MLB-spel.

Viaplay och NENT – ett skämt

Den största fadäsen under turneringen för oss svenskar var dock sändningarna på Viaplay. Dels visade man bara slutspelet och inte gruppspelsmatcherna. Men framför allt fumlade man till så att vissa matchers sändningar avslutades innan de var färdigspelade. Citerar kollega och kamrat Johan:

Nej exakt, det skulle aldrig hända i en Premier League-sändning att den avslutas i 82 minuten och vi blir blåsta på den sista avgörande tiondelen av matchen. Men det blev vi om och om igen trots att Viaplay lovade bot och bättring. Ni är ett skämt, NENT.

Nästa turnering är om tre år

All Star Team 2o23 blev följande spelare:

Position Spelare
Catcher Salvador Pérez
1B Yu Chang
2B Javier Báez
3B  Yoan Moncada
SS  Trea Turner
OF Randy Arozarena
 Mike Trout
 Masataka Yoshida
DH  Shohei Ohtani (MVP)
P  Shohei Ohtani (MVP)
 Miguel Romero
 Patrick Sandoval

 

Nästa World Baseball Classic spelar 2026. Spelplats och deltagande lag är inte till fullo klara, men 16 lag är direktkvalificerade efter sina resultat i årets turnering. De fyra resterande lagen avgörs av ett kvalspel.

– Andreas Westling
@anwest1

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!