Inför 2017 – AL East

Baltimore Orioles

Hur gick det ifjol:

En andraplats i divisionen, något förvånande enligt vissa, och en wild card-plats till slutspelet. Väl där var man första lag att åka ut efter en förlust i extra innings mot divisionskonkurrenten Toronto Blue Jays.

Viktiga nyförvärv/förluster:

Det har inte hänt särskilt mycket i Orioles under vintern, den viktigaste signingen man gjorde var att Mark Trumbo stannade kvar i Maryland till en kostnad av 37,5 miljoner dollar fördelat på tre år. Det var länge ovisst var förra årets homerun-kung skulle hamna, troligtvis hämmad av sin låga OBP på .316. Dessutom hade Orioles erbjudit honom ett qualifying offer som även det sänkte hans värde.
Ett nytt ansikte i laget är Welington Castillo som skrev på för 1 år och 6 miljoner dollar med en option på ytterligare 1 år och 7 miljoner dollar.
Lagets största förlust är Matt Wieters som efter sju säsonger i Orioles lämnat och skrivit på för interleague-rivalen Washington Nationals.

Vem slår in poängen:

Är det något man har gott om i Orioles så är det sluggers! Förutom ovan nämnda Trumbo har man högklassiga slagmän i Adam Jones, Chris Davis och Manny Machado där den sistnämnde antagligen kommer leda den interna RBI-ligan när säsongen är slut.

Vem är lagets ess?

Inte ett ess i traditionell bemärkelse, men Orioles bästa pitcher är helt klart closern Zack Britton. På 67 innings i år släppte han bara en homerun och hade en ERA på 0.67. Ska man slå O’s i år gör man bäst i att leda inför 9:e inningen.
Bland starters är Kevin Gausman det närmaste man kommer ett ess. Gausman sänkte visserligen sin ERA från 2015 till 2016 (4.25 till 3.61) men behöll samma FIP (4.10). Dock ska man ha i åtanke att han bara är 25 år gammal och fortfarande har potential att utvecklas.

Hur kommer det gå i år:

Jag trodde inte alls på Orioles inför förra säsongen, mycket på grund av sin bristande pitching, ändå gick laget till slutspel med 89 vinster. Laget ser snarlikt ut i år, men jag tror fortfarande att pitchingen inte räcker.
Jag tror att man kommer ligga strax under .500 halvvägs in på säsongen och därefter trada major leaguers för prospects och tappa ett par vinster till. O’s hamnar nog kring 75 vinster i år.

Kuriosa/övrigt:

I år firar Orioles hemmaplan Camden Yards 25 år. Arenan var den första i retrostil och har fått många efterföljare i samma stil.

Boston Red Sox

Hur gick det ifjol:

Ligans bästa run differential, divisionstitel och 93-79 i W-L säger det mesta om hur man presterade under merparten av säsongen. Väl i slutspelet blev det platt fall och tre raka förluster mot Cleveland Indians.

Viktiga nyförvärv/förluster:

Den största traden är utan tvekan Chris Sale som man bytte till sig från White Sox. Den 27-årige LHP har visserligen inte varit som balsam för klubbhuset i södra Chicago men under sina fem hela säsonger i majors varit en av ligans bästa och inte slutat sämre än sexa i omröstningen till Cy Young award.
Även första basmannen Mitch Moreland har blivit klar för Red Sox.
Den stora förlusten är David Ortiz som går i pension efter 14 år i Boston och både hans slagträ och ledarförmåga lär vara saknad.
På förlustsidan kan vi även skriva upp tre relievers, Brad Ziegler och Junichi Tazawa som båda skrivit två-årskontrakt för Miami Marlins samt Koji Uehara.

Vem kommer slå in poängen:

Red Sox har en väldigt stark offensiv lineup. Trots att Ortiz är borta har man flera starka slagträn där förra årets tvåa i AL MVP Mookie Betts kommer dra det största lasset. Även spelare som Dustin Pedroia och Hanley Ramirez ska bidra väldigt mycket offensivt.
Dessutom rapporteras Pablo Sandoval ha kommit till spring training i betydligt mycket bättre form än tidigare år, kan han hitta tillbaka till den spelare han var för ett par år sedan?

Vem är lagets ess:

Tuff kamp här mellan David Price, Chris Sale och Rick Porcello. Svårt dock att inte säga förra årets Cy Young Porcello som även är uttalad starter på opening day. 3.15 i ERA, 3.40 i FIP och en WHIP på 1.01 över 223 innings förra året.

Hur kommer det gå i år:

Allting under en divisionsseger skulle förvåna mig. Frågar du en Red Sox-supporter är det nog bara World Series-titel som finns i sikte. Jag tror man tar fyra segrar till i år och landar på 97 vinster, svårare att sia om hur det går i slutspelet, men jag tror man vinner American League championship.

Kuriosa/övrigt:

Fram till 1933 hade Fenway Park en kulle framför Green Monster, likt den som fanns på Minute Maid Park. Kullen var tre meter hög och kallades Duffy’s Cliff, döpt efter Red Sox leftfielder Duffy Lewis som lärde sig hantera kullen.

New York Yankees

Hur gick det ifjol:

Ett mellanår med 84 vinster för Yankees, vilket var ganska väntat. Det snackades länge under försommaren huruvida Yankees skulle göra en lagerrensning eller inte, efter att man riskerade sitt första losing record sedan 1992. Till slut bytte man bort flera av sina toppspelare och fyllde sina farmarlag med topp-prospects. De spelare som kallades upp från triple-A imponerade dock och höll Yankees kvar i slutspelsjakten länge.

Viktiga nyförvärv/förluster:

Catchern Brian McCann byttes tidigt under offseason bort till Houston Astros för minor leaguers och startern Nathan Eovaldi skrev som free agent kontrakt med divisionsrivalen Tampa Bay Rays. Eovaldi missade slutet av säsongen och kommer även missa hela 2017 på grund av en Tommy John.
Även två namnkunniga spelare har valt att avsluta sina karriärer, Mark Teixeira och Alex Rodriguez.
På ”inkontot” kan vi skriva Matt Holliday som kommer senast från St. Louis Cardinals och har skrivit på för ett år och 13 miljoner dollar och förra årets homerun-kung i National League, Chris Carter. Carter var länge free agent, precis som tidigare nämnda Mark Trumbo, innan han skrev på för ett år och 3,5 miljoner dollar för Yankees.
En spelare som kan skrivas bland både förluster och nyförvärv är Aroldis Chapman som byttes till Chicago Cubs i somras innan han skrev på för fem år och 86 miljoner dollar för Yankees.

Vem kommer slå in poängen:

I år kommer det i stor utsträckning hänga på lagets yngre spelare i form av Greg Bird som kommer tillbaka efter att ha varit skadad hela 2016, Gary Sanchez och Starlin Castro. Även Jacoby Ellsbury och nyförvärvet Matt Holliday förväntas ligga i toppen av den interna RBI-ligan.

Vem är lagets ess:

Masahiro Tanaka – utan tvekan! Tanaka hade bäst ERA (3.07), WHIP (1.08) FIP (3.51) och WAR (4.6) i laget och låg i toppen av ligan i samtliga kategorier.
Bakom honom är det tunnare med CC Sabathia och Michael Pineda som gör upp om andraplatsen i rotationen.
Lagets bullpen är fortsatt stark även om man tappat Andrew Miller. Både Aroldis Chapman och Dellin Betances tillhör toppen av ligans relievers och Tyler Clippard som man bytte till sig under förra säsongen får ses som en fullgod setup man.

Hur kommer det gå i år:

Det finns massor av potential i laget men då gäller det att samtliga håller sig friska och levererar, för något djup finns inte i 2017 års New York Yankees. Även rotationen är lite för tunn på toppspelare för att man ska kunna utmana om slutspel. Troligtvis kommer man landa runt ett .500 record.

Kuriosa/övrigt:

I Matt Hollidays kontrakt finns en no-trade-klausul. Den är dock väldigt begränsad och gäller endast hans tidigare lag Oakland Athletics. För övriga lag är det fritt fram att byta till sig Holliday.

Tampa Bay Rays

Hur gick det ifjol:

68-94 och dödssist i divisionen. Framför allt var det offensiven som fallerade och endast Oakland Athletics gjorde färre runs än Rays (653 respektive 672) förra året. Att startern Chris Archer som visserligen hade ett sämre 2016 var 9-19 i win-loss trots en ERA som var strax bättre än snittet för ligan (4.02) är ett tecken på den bristande offensiven.

Viktiga nyförvärv/förluster:

Rays kommer ha en helt ny uppsättning av catchers i år med Wilson Ramos och Derek Norris, båda senast i Nationals. Ramos skrev ett väldigt billigt kontrakt, två år och 12,5 miljoner dollar, mot vad som förväntades. Mycket beroende på att han skadade knät i slutet av förra säsongen och därför kommer missa ungefär hälften av kommande säsong. Norris skrev ett kontrakt på ett år värt 2 miljoner dollar, varav 1,2 miljoner är garanterade. Norris står även under Rays kontroll nästa år då han inte kommer att ha uppnått sex års servicetid tills dess.
Även Colby Rasmus har skrivit ett ettårskontrakt, värt 7 miljoner dollar varav 5 är garanterade.
Inför trade deadline förra året bytte man även till sig shortstop Matt Duffy mot SP Matt Moore.
På förlustsidan kan även Drew Smyly och Logan Forsythe skrivas, båda har bytts mot yngre förmågor.

Vem kommer slå in poängen:

Evan Longoria måste stå för väldigt mycket offensiv produktion, även Brad Miller och Corey Dickerson kommer ha nyckelroller och förhoppningsvis kan även Matt Duffy och Wilson Ramos bidra offensivt när de kommer tillbaka från skador (beräknat till maj för Duffy och maj/juni för Ramos).

Vem är lagets ess:

Chris Archer är en ledare både på och vid sidan av planen. Han hade dock ett sämre 2016 (4.02 i ERA och 3.81 i FIP) men har potential att komma tillbaka till den spelare han var under sina tidigare säsonger. Gör han inte det kommer både Blake Snell som imponerade under sitt rookieår, Alex Cobb som är tillbaka efter en Tommy John surgery och Jake Odorizzi utmana honom.

Hur kommer det gå i år:

Tidigt under offseason sas det från front office att man var fast beslutna om att bygga ett lag som ska ta sig till slutspel. Visserligen ser laget bättre ut i år men frågan är om man kan utmana om en slutspelsplats. Jag tror att man kommer hamna strax över 81 vinster.

Kuriosa/övrigt:

När St. Petersburg tilldelades franchisen 1995 kom dåvarande ägaren Vince Naimoli fram till smeknamnet Sting Rays. Varken staden eller ligan hade några problem med det fram tills det upptäcktes att smeknamnet användes av Maui Stingrays i Hawaii Winter League (numera nerlagd). Naimoli var inte särskillt intresserad av att köpa loss rättigheterna till namnet utan kom fram till att laget skulle kallas Devil Rays istället.

Toronto Blue Jays

Hur gick det ifjol:

Precis som Baltimore Orioles hade man ett 89-73 i win-loss och tog en wild card-plats, men på deras bekostnad tog man sig till division series där man slog Texas Rangers i tre raka matcher innan Cleveland Indians blev för svåra i Championship series.

Viktiga nyförvärv/förluster:

Den populäre DH:n Edwin Encarnacion som free agent under vintern och är klar för Indians, ersättare till honom blir den tidigare Royals-spelaren Kendrys Morales som kommer spela för kanadensarna i tre år för 33 miljoner dollar.
Man har även skrivit ett tvåårskontrakt värt 12,5 miljoner dollar med Steven Pearce som mestadels spelat på infield- och outfieldhörnen.
Förlustsidan är desto större. Förutom ovan nämnda Encarnacion har relieverna Brett Cecil och Joaquin Benoit, knuckleballern R.A. Dickey och leftfieldern Michael Saunders skrivit stora kontrakt med andra klubbar.

Vem slår in poängen:

Den stora offensiva stjärnan är fortfarande  Josh Donaldson som offensivt hade ett snarlikt år mot MVP-året 2015. Dock hämmas hans produktion av RBI då han oftast slår tvåa i slagordningen.
En annan het kandidat är Jose Bautista som hoppas på att komma tillbaka från ett sämre 2016. Det återstår dock att se hur tränaren John Gibbons har tänkt utforma sin lineup i år, förra året var det nästan helt jämnt mellan leadoff (40 matcher) och nummer tre (41 matcher).
Även nyförvärven Steven Pearce och Kendrys Morales förväntas stå för en hel del offensiv produktion.

Vem är lagets ess:

Marco Estrada rapporteras vara Blue Jays opening day starter, trots att både J.A Happ och Aaron Sanchez hade bättre statistik än Estrada i kategorier förra året. Sanchez gick 9-9 med en ERA på 3.48 och en 1.12 i WHIP över 176 innings förra året. Hans FIP var 4.15.

Hur går det i år:

2017 års Blue Jays känns något sämre än 2016 års dito. Dels på grund av tappet av Encarnacion och dels en lineup där de flesta bör ha passerat sin peak. Dessutom ett par tapp i bullpen gör att jag tror att man kommer tappa ett par matcher och landa kring 85 vinster.

Kuriosa/övrigt:

Blue Jays är det lag som haft spring training på ett och samma ställe längst tid. Ända sedan man bildades 1977 har man förberett sig inför säsongen i Dunedin, Florida.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!