Inför 2018 – AL Central

American League Central dissekeras och analyseras.

whitesox_logo2

Chicago White Sox

Hur gick det ifjol:
Som så många andra lag är det svårt att dra några större växlar av ett lag som inte är byggt att vinna nu, nu, nu. 95 förluster är förstås smärtsamt men skickar man också iväg José Quintana, Todd Frazier, Melky Cabrera och David Robertson så kastar man in handduken för resten av säsongen till förmån för framtida årgångar. Individuellt fick man fina säsonger av José Abreu och Avisail Garcia.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Catchern Welington Castillo och relievern Joakim Soria kommer in och ger erfarenhet. Ut går Mike Pelfrey och Geovany Soto.

Vem slår in poängen:
Firma Abreu och Garcia står för lagets produktion. På tillväxt står den kubanska jättetalangen Yoan Moncada som kom till White Sox från Boston ifjol.

Vem är lagets ess:
Ingen, verkligen ingen. Mest spännande är Lucas Giolito, som valdes av Nationals i första rundan 2012 och som haft bra säsonger i minor league. På Opening Day startar veteranen James Shields, men det är mer i brist på annat.

Hur kommer det gå i år:
Har svårt att det slutar speciellt mycket bättre än förra året. Runt 70 stycken segrar är rimligt. Frågan är om man behåller Abreu och Garcia som stomme för nästkommande säsonger eller om man byter bort dessa i sommar?

Kuriosa / Övrigt:
En rebuild sätter sina spår. White Sox hade det 27 av 30 bästa publiksnittet 2017. På tio år har man tappat 12 500 (från 33 000 till 20 500) stycken åskådare per match.

 

indians_logo2

Cleveland Indians

Hur gick det ifjol:
Indians följde upp World Series-deltagandet 2016 med att göra en kanonsäsong 2017. Näst flest segrar i hela MLB med 102 stycken och hade från augusti in i september en svit på hela 22 stycken segrar i rad. Man gick in i slutspelet som en av huvudfavoriterna att ta hem det hela, men där tog det otippat stopp i ALDS mot Yankees efter att ha tappat 2-0 till 2-3 i matchserien.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Yonder Alonso
kommer in på ett 2-årskontrakt värt 16 miljoner dollar och ska ersätta Carlos Santana som skrev på för Phillies. Indians signum de senaste åren – deras bullpen – försvagas i och med att man tappar Bryan Shaw till Rockies.

Vem slår in poängen:
Mycket ansvar vilar på José Ramirez och Francisco Lindor att slå in poängen för klubben. Lindor har utvecklas till den stjärna alla trodde han skulle bli och Ramirez hade ett WAR (Bref) på 6.9 och slutade trea i MVP-omröstningen.

Vem är lagets ess:
Även i år utnämner vi föga oväntat Corey Kluber till Indians frontman i pitcherrotationen. Ett utomordentligt 2017 (18-4, ERA 2.25, FIP 2.50) gav honom ett Cy Young Award.

Hur kommer det gå i år:
Det börjar dra ihop sig för Indians att försöka vinna ett World Series med nuvarande trupp, med tanke på att bland annat Andrew Miller, Michael Brantley och Josh Tomlin blir free agents efter detta år. Indians känns något försvagade i och med tappet av Santana och Shaw, men har fortfarande en trupp som kan hålla hela vägen. Ett väldigt svagt AL Central ska man ta åtminstone.

Kuriosa / Övrigt:
Det här blir sista säsongen Indians använder den kritiserade ”Chief Wahoo”-logotypen.

 

tigers_logo2

Detroit Tigers

Hur gick det ifjol:
Från att ha varit en maktfaktor i tabellerna så blev Tigers AL’s sämsta lag med blott 64 stycken segrar, klubbens lägsta notering sedan 2003. Det började illa redan i mars under landslagsturneringen World Baseball Classic, där Miguel Cabrera drog på sig ryggproblem som skulle störa honom under hela säsongen. Samma månad drog sig J.D. Martinez på en två månader lång skadefrånvaro. När även Victor Martinez hade svårt att komma igång och Tigers tappade mark så skickade man iväg spelare som Justin Verlander och J.D. Martinez.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Francisco Liriano, Johnny Barbato och Mike Fiers kommer in. Anibal Sanchez och Ian Kinsler har lämnat.

Vem slår in poängen:
Miguel Cabrera är förstås fortfarande den stora stjärnan i Tigers, och även om han har haft ett nedåtgående trend är han den farligaste spelaren i slagordningen. Noterbart är att 35-åringen har sex år och 184 miljoner dollar kvar av sitt kontrakt, och skulle han mot all rimlighet komma topp 10 i MVP-omröstningarna säsongerna 2023 och 2024 få ytterligare två år på kontraktet och 60 miljoner dollar.

Vem är lagets ess:
I och med att Verlander lämnat och Jordan Zimmermann blivit äldre och sämre så får vi klassa Tigers unga pitcher Michael Fulmer, som vann Rookie of the Year för två säsonger sedan, som Tigers bästa pitcher. 10-12, ERA 3.83 och FIP 3.67 förra året. Zimmermann startar dock på Opening Day.

Hur kommer det gå i år:
Antagligen inte speciellt mycket bättre än förra året i och med att bytt bort eller inte förnyat kontrakt med etablerade spelare. Relativt svag division till trots är motståndet bättre. Säsongens snackis kommer att vara vilken spelare Tigers väljer i draften, där man har förstavalet.

Kuriosa / Övrigt:
Då Giants hade samma antal segrar så fick man titta på antalet segrar 2016 för att avgöra vilket lag som får välja först i år draft. Tigers ”vann” tack vare sina 86 stycken segrar 2016, en färre än Giants 87 stycken samma säsong.

 

royals_logo2

Kansas City Royals

Hur gick det ifjol:
80-82 och trea i divisionen. Hade en liten möjlighet att nå Wild Card men ett dåligt augusti (10-18) smulade de förhoppningarna. Royals hade en helt ok offensiv där bland annat Mike Moustakas slog klubbrekordet (38) i antal homeruns på en säsong, och Eric Hosmer som slog 25 HR och BA .315. Pitchingen däremot var svag, rankad 10:a i ERA och 12:a i BAA av lagen i AL.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Lucas Duda hade svårt att hitta en klubb men skrev på ett 1-årskontrakt med Royals värt 3,5 miljoner dollar. Hälften mot vad han fick av Mets året innan. Jon Jay, ifjol i Cubs, skrev också kontrakt för ett år. Försvunnit har Eric Hosmer, Lorenzo Cain, Melky Cabrera, Mike Minor, Joakim Soria och Jason Vargas gjort.

Vem slår in poängen:
Mike Moustakas tackade i vintras nej till ett qualifying offer på 17,4 miljoner dollar för 2018 för att sedan krypa tillbaka till korset och acceptera 5,5 miljoner för säsongen. Med så många tongivande spelare som lämnat får ”Moose” ett stort ansvar för produktionen.

Vem är lagets ess:
Danny Duffy är lagets bästa pitcher och hade ett bra 2017 där han stod för 9-10, ERA 3.81 och FIP 3.46.

Hur kommer det gå i år:
Det är bara att inse att Royals är en sämre variant av sig själva. Hosmer och Cain kommer att vara rejält saknade, likaså Jason Vargas som ”åt innings” när han spelade. Att unga Jorge Bonifacio åkt fast för doping och missar hälften av säsongen hjälper inte heller. Royals känns fortfarande något bättre än bottenkollegorna i divisionen, men det ska inte räcka till någon framskjuten placering.

Kuriosa / Övrigt:
Royals får notoriskt bottenplaceringar när ligans spelare i farmarlagen betygsätts, vilket spär på snacket om en total rebuild.

 

twins_logo2

Minnesota Twins

Hur gick det ifjol:
Överraskande bra! Laget gick från 59 segrar 2016 till att vinna 85 matcher och nå Wild Card game ifjol. Där blev det förlust (4-8 mot Yankees) men säsongen blev ett stort fall framåt för klubben.

Viktiga nyförvärv/förluster:
Twins har haft en väldigt bra offseason där man kunnat knyta till sig bra spelare som SP Lance Lynn, DH Logan Morrison, RP Addison Reed och Rays pitcher Jake Odorizzi. Lämnat har Kennys Vargas och J.T. Chargois gjort.

Vem slår in poängen:
Veteranen Joe Mauer är lite som pånyttfödd och unga Byron Buxton är en väldigt mångsidig spelare, men Brian Dozier får ses som Twins kanske bästa offensiva vapen. 34 HR, BA .271 och 16 SB gav 4.9 oWAR ifjol.

Vem är lagets ess:
Twins mest framstående pitcher 2017 var 35-årge Ervin Santana (16-8, ERA 3.28, 211.1 IP). Han har dock en fingerskada och blir borta 10-12 veckor.

Hur kommer det gå i år:
Med tilläggen i truppen så har Twins blivit ett bättre lag, och med den svaga divisionen i åtanke så ska man kunna vara med och utamana om en Wild Card-plats även i år. Det finns dock två orosmoln. Dels stängdes Jorge Polanco av första halvan av säsongen pga doping, dels väntar förmodligen en avstängning för Miguel Sano pga sexuellt ofredande av en fotograf. Avstängningen har dock ännu inte förkunnas av MLB som håller på med en egen utredning kring händelsen.

Kuriosa / Övrigt:
Det var lite surr kring Byung-ho Park när han lämnade Sydkorea för spel i MLB år 2016. De två säsongerna 2014-15 hade han slagit 105 stycken homeruns och hade ett batting average på .325 i KBO League. Twins vann budgivningen och betalade 13 miljoner dollar till hans sydkoreanska klubb. Park skrev ett kontrakt värt 12 miljoner dollar på fyra år, men efter att tillbringat den mesta av tiden i farmarlagen så bröt Park och Twins kontraktet och Park flyttade hem till Sydkorea igen.

Tack för att ni läste!

Andreas – @anwest1

Foto: Mac H

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!