Tankar om skandalen med Astros, Cora och Red Sox

Kände att det började bli dags att yttra sig om skandalen kring Houston Astros och deras sofistikerade sätt att stjäla signs. Tänker inte grotta ner mig i deras tillvägagångssätt, vill ni veta mer om det rekommenderar jag Thomas eminenta text på Yankeesbloggen som han skrev någon dag innan MLB:s redogörelse kom.

Soptunna i centrum

Kortfattat har Astros använt sitt ”video replay room” kopplad till en kamera på outfield. Kameran har zoomat in på motståndarcatchern och en medarbetare i klubben har dechiffrerat catcherns tecken till pitchern. Med hjälp av denna kunskap har man sedan förstått vilken typ av pitch pitchern skulle kasta. Sedan har medarbetaren på olika sätt kommunicerat detta till slagmannen, och kommunikationen har bland annat varit att slå på en soptunna eller busvissla. Slagmannen förstår då om det kommer en snabb och rak boll, eller en långsam med skruv, mot sig.

Astros nekade till detta när konkurrenterna började ana att något var i görningen. Astros manager A.J. Hinch svarade, på en numera smått legendarisk presskonferens, dräpande att Astros inte fuskade. Han fortsatte med att ironiskt säga att om han visste att det räckte med lite busvisslingar för att få Yankees ur gängorna, så skulle de ha tränat på detta under försäsongen.

Bomben briserar

Hemsidan The Athletic, med stjärnreporten Ken Rosenthal i spetsen, publicerade den 12 november en tvättäkta bomb till nyhet. Man kunde berätta om Astros fuskande och hade det alla journalister drömmer om; en källa som också var namngiven. Hjälten var Mike Fiers som pitchade för Astros mellan 2015-2017 och som uppenbarligen behövde lätta på samvetet. Det blev en hel del buzz, men det tog skruv på allvar när Yankees-supporten Jomboy – som sedan något år tillbaka livnär sig på att dissikera händelser i MLB-matcher och klippa ihop dem till underhållande Youtube-klipp – släppte ett klipp som klart tydligt visade hur Astros fuskade.

MLB inleder en utredning

Det har nu i efterhand kommit fram att många klubbar har kontaktat MLB med starka anklagelser om Astros, men MLB inte gjort något. Nu kunde inte MLB blunda längre. Någon månad senare kom rapporten. Den sa att Astros dåvarande benchcoach Alex Cora och ett par spelare, där bara Carlos Beltran namngavs, var drivande till fuskandet. Både huvudtränaren A.J. Hinch och lagets General Manager Jeff Luhnow var, trots sitt initiala nekande, medvetna om vad som pågick. MLB utdelade därför följande straff:

 • Jeff Luhnow, lagets General Manager, blev avstängd ett år utan lön
 • A.J. Hinch, lagets huvudtränare, stängdes också av ett år utan lön
 • Astros bötfälldes med den maximala boten MLB kan dela ut, 5 miljoner dollar
 • Astros förlorade två draftval i respektive draft 2020 och 2021, dvs totalt fyra draftval

Astros ägare Jim Crane valde att därefter sparka både Luhnow och Hinch och gjorde följande uttalande:

Neither one of them started this but neither one of them did anything about it.

Detta gav ringar på vattnet, eftersom två av huvudmännen nu fanns i andra klubbar. Alex Cora, huvudtränare i Boston Red Sox där han direkt vann World Series säsongen 2018, och Carlos Beltran – nu som ny huvudtränare i New York Mets. Båda fick sparken från sina respektive klubbar för sin inblandning i Astros-skandalen.

Så nu är allt utrett och vi kan stänga böckerna och gå vidare? Icke!

Den 7 januari meddelade MLB att man hade börjat rikta in sig på Boston Red Sox och deras säsong säsong 2018. Det finns misstankar om att klubben använt sitt ”video replay room” för samma ändamål som Astros. Hittills har inget läckt ut som visar på samma systematiska fuskande, så vi får avvakta MLB:s rapport innan vi vet hur en eventuell bestraffning ser ut.

Det är två saker som ligger Red Sox i fatet. Dels att Alex Cora, den centrala personen i härvan kring Astros, var huvudtränare, och dels att man straffades 2017 för att ha använt en Apple Watch för att skicka vidare catcherns tecken. I samma veva bestraffades Yankees för att ha använt en telefon på ett otillåtet sätt i sin dugout. MLB skickade då ut varningar till alla klubbar att sluta använda elektronik och att man kraftigt skulle bestraffa framtida överträdelser. Nu är alltså samma klubb, Red Sox, inblandad och det är troligt att minsta lilla överträdelse som hittas kommer att vara kännbar.

Still not over for the Astros though…

Nu de senaste dagarna har debatten kring Astros nått en ny nivå. Enligt rapporten från MLB slutade Astros med sitt fuskande en bit in i 2018 års säsong, då de inblandande sa att den inte bar frukt längre. Men allt från anonyma Twitter-användare till stora mäktiga krönikörer och journalister ställer sig tvekande till att så verkligen är fallet.

De som är förtjusta i konspirationsteorier har riktat in sig på tanken att Astros gått över till ett mer sofistikerat sätt att fuska i form av tekniska signaler. Numera mest rykten och spekulationer, men ett av de tydligaste tecknen på att något skumt pågår skedde under ALCS den senaste säsongen. José Altuve slår en homerun som säkrar Astros avancemang till World Series. När han rundar tredje basen för att springa och fira med sina medspelare, så håller han för sin tröja och skriker till sina lagkompisar ”Don’t Rip My Shirt Off”. Och när han får frågan vad det handlade om så ber han att få frågan igen och svarar att han är blyg och fick skit av sin fru senast det hände. Den förra MLB-spelaren Mario Antonelli har en bra redogörelse på sin Youtube-kanal om denna händelse.

Andreas tycker till

Wow, skulle skriva lite kortfattat och det blev 871 stycken ord innan jag kommer till mina egna synpunkter. Så nu ska jag försöka vara mer kortfattad.

Först och främst. När The Athletic släppte sin nyhet blev jag lite förvånad att det inte blev fullständig ramaskri. Jag kände att med hjälp av kamera ta reda på vilken pitch som ska kastas och sedan meddela det till sin slagman var den värsta typ av fusk jag hört om inom baseboll. Sporten handlar just precis om detta, att en pitcher ska överlista slagmannen med vilken typ pitch som kommer. Astros gick över lik för att fuska till sig denna information. Men när sociala medier började komma igång med alla bevis så lättades jag av att det äntligen gav ljus på fusket och att supportrar, motspelare och media var fullständigt rasande.

I mitt tyckte har vi två ärkenötter som tål att släpas lite extra i smutsen:

 • Alex Cora
  Hjärnan bakom det systematiska fuskandet i Houston. Som Yankee-sympatisör hade jag förstås lite svårt att ventilera hur duktig jag tyckte att han var under 2018, men innerst inne var jag sjukt imponerad. Nu tycker jag att han är den här soppans största jubelidiot, och jag hoppas att han blir avstängd på livstid. När det gäller hans tid i Boston och eventuellt fusk där. Well, jag sitter förstås inte på några bevis – men jag är övertygad att han tog med sig en del av sina idéer.
 • A.J. Hinch
  Sitter man och är så sjukt dryg på en presskonferens och nekar till fuskande, för att sedan under MLB-utredningen erkänna så hoppas jag att han aldrig mer får ett jobb inom baseboll. Han var tydligen emot fuskandet och ska ha försvårat för sin personal att utföra den. Snacka om att vara världshistoriens sämsta ledare som inte har pli på vad sina medarbetare gör.

Sedan har vi två ytterligare skumma typer.

 • Carlos Beltran
  En av många inblandade spelare, men att först blåneka och sedan erkänna – fult. Att gnälla på att Fiers pratade med media, ännu mer fult.
 • Jessica Mendoza
  Journalist på ESPN och ”Advisor” för New York Mets. Hon tyckte att Mike Fiers gjorde fel som gick ut publikt och inte höll fusket bakom lyckta dörrar. En journalist som anklagar en whistleblower, man tar sig för pannan.

***

Vad jag tror om Astros och eventuella ”buzzers” fastsatta på kroppen för att få meddelanden om signs? Jag säger så här: varför skulle Astros sluta fuska när det gick så bra och ingen verkade märka det? Jag är övertygad om att man fortsatte på ett eller annat sätt. En sak som har slagit mig är att man fuskade så pass öppet internt inom klubben, i en sport där spelare byter lag väldigt ofta. Klippet med Altuvé är helt klart suspekt, och om jag ska släppa ett långskott till teori så kan man ha bytt till buzzers men bara använt det på spelare man vet kommer att stanna länge inom klubben. Som exempelvis Altuvé, som har dyrbart kontrakt över säsongen 2024. Då riskerar man inte att en dussinspelare byts bort och tar med sig alla hemligheter till sin nästa klubb, som Fiers gjorde med trummandet.

***

Straffet för Astros, var det tillräckligt hårt? Nja. Jag tycker dels att det är för lite pengar, fem miljoner dollar är fickpengar för mijardären Jim Crane. Men MLB får tydligen inte ge mer böter än så enligt regelverket – så det är OK. Hinch och Luhnow skulle ha stängts av längre, helst på livstid. De totalt fyra förlorade draftvalen är en alldeles för liten bestraffning. Det kommer knappt att betyda något för Astros som ändå skulle drafta sent i rundorna. Jag hade inte haft något emot att de tagit bort World Series-titeln från klubben, men inser också att det är ett alldeles för komplicerat moment att få till. Vi som vet att de inte är värda titeln, vi vet. Räcker så.

***

Boston sparkade Alex Cora, det var väl bra? Ja, men hur i hela friden kan Red Sox i princip skicka en kärleksförklaring till Cora i samma veva? ”Ja vi sparkar honom, för det var fel det han gjorde. Men vi älskar honom och allt bra han gjort för oss”. Yes, jag raljerar lite – men Mets skötte denna del med Beltran avsevärt mycket bättre än vad Red Sox gjorde med Cora.

***

Det är uppenbart att klubbarna inte kan hantera sina ”video replay rooms”. Nu måste MLB ta bort dem tycker jag, och jag håller med många experter – gör om replaysystemet att man måste begära videobedömning direkt efter händelsen. Inte som idag, där man låter en medarbetare sitt i detta beryktade rum och se repris efter repris.

***

Avslutningsvis. Jag längtar redan till när ESPN släpper sin ”30 for 30” som avhandlar hur Astros och Red Sox fuskade till sig vardera World Series-seger, back to back! Återstår att se om eller hur Red Sox har fuskat förstås, men man gör ju allt för att klämma till sin rival – ni vet!

– Andreas Westling
@anwest1 / @Playball_se

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!