Kaoset kring Astros fortsätter

Det känns som att vi bevittnar ett godståg farandes mot avgrunden. Astros fuskande, deras misslyckade ”damage control”,  ägaren Jim Cranes klumpiga kommentarer, konkurrenters pikningar, Astros inblandade spelares oförmåga att genuint säga förlåt. Och så vidare.

Mer om skandalen skrev jag om för en månad sedan. Nu var det Astros ägare Jim Crane, nya huvudtränaren Dusty Baker och spelarna José Altuve och Alex Bregman som i dagarna tyckte att det var lämpligt att hålla i en presskonferens för att rensa luften.

Först ut kom Crane, och vad sägs om denna klumpeduns till uttalande? ”Vårt fuskande påverkade inte matcherna”. På motfrågan en stund senare vad han menade med det svarade han ”jag sa aldrig att det inte påverkade matcherna”. Se klipp nedan via CBS.

Jo, det var precis det du sa – att det inte påverkade matcherna – men sen kom du på att det var precis de typ av ordval dina dyra advokater sa att du inte skulle säga. Om ni har cirka fyra minuter över, se gärna igenom detta videoklipp som aggregerar ner det viktigaste från presskonferensen.

Det är så uppenbart att det inte handlar om att säga förlåt. Det finns ingen riktigt genuin ånger. Astros, från ägare till spelare, vill bara att sopa undan det här. De är mer ledsna att de åkte fast än det faktumet att de har fuskat sig fram till framgångar, bland annat en World Series-titel. Jim Crane är tydlig med att han tycker att bestraffningarna av A.J. Hinch och Jeff Luhnow är tillräckliga. Han till och med säger att spelarna ska hållas fria från ansvar eftersom det var de sparkade ledarnas vägledning som var orsaken. Vad är det här, dagis? Vuxna män ska behandlas som vuxna.

Notera också att Altuve hela tiden refererar till 2017. Givetvis fuskade Astros 2018 och 2019 också, men eftersom inga hundraprocentiga bevis finns så väger Astros hela tiden tungan på vågen. Säg inte för mycket, säg bara det absolut tillräckliga för att folk ska börja glömma att vi är ett gäng fuskare.

Det bästa under presskonferensen? När ESPN:s Marly Rivera får Jim Crane stum med den enkla frågan ”So why are you guys apologizing for then?”

Några korta snabba om ett par inblandade i härvan.

Rob Manfred

Jag förstår faktiskt inte hur kommissionären Manfred ska kunna fortsätta efter det här. Från att ha varit hyfsat respektabel så känns det som att media, fans och andra ägare har tappat tron på honom. Framför allt verkar han ha gjort en urbota dum blunder att ge Astros spelare immunitet i samband med deras vittnande om säsongen 2017. Detta gör att säsongerna 2018 och 2019, där Astros troligen började använda en mer avancerad teknologi för sitt fusk, inte går att gräva i mer.

Tony Clark

Bossen för spelarfacket Tony Clark har en hel del problem framöver. I synnerhet kommer han att behöva stå till svars för varför man så heligt försvarar spelarna till alla pris. Är spelarfackets uppgift verkligen att försvara fuskare från att åka fast och jobba för deras immunitet? Kom ihåg att det är spelarna som väljer fram vem som ska företräda facket, och jag tror att de 99 % spelare som inte är inblandade kommer att se till att Clark åker ut.

Justin Verlander

Från att ha varit en spelare jag sett upp till så visar det sig att han inte är bättre än någon annan. Verlander har varit extremt tydlig i intervjuer och på sociala medier vad han tycker om spelare som åker fast för doping. Vad för starka åsikter kan han tänkas ha om sina lagkamrater i denna fadäs? Inte speciellt många, skulle det visa sig.

I don’t want to get into too many specifics. We’re here to apologize as a team, and those opinions were expressed by everybody. As a team we’ve expressed our remorse, myself included. And I’ll leave it at that.

Tragiskt, Verlander. Tragiskt.

Trevor Bauer, Cody Bellinger och Kris Bryant

Det positiva jag tar med mig från den här soppan är hur alla andra lag unisont tar avstånd från Astros agerande. Färgstarka kommentarer från bland annat Trevor Bauer (Reds), Cody Bellinger (Dodgers) och Kris Bryant (Cubs). Framför allt är det starkt av en ung MVP som Bellinger att kritisera Manfred, MLB och Astros så pass ofiltrerat som i intervjun med ESPN:

– Andreas Westling
@anwest1 | @playball_se

Playball – Blogg på svenska om MLB
Las Vegas Sverige – Blogg om Las Vegas

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!