Inför 2013: NL East

Det är antagligen som att slå in en öppen dörr att påstå att National League East kommer att bli en splittrad division i år, men inget tyder på någon större förändring från 2012. Ett toppskick med Nationals, Braves och Phillies samt ett gap ner till Mets och Marlins väntas.

braves_logo2

Atlanta Braves

Placering 2012: 2:a i NL East, utslagen i Wild Card Game

För första gången på 19 år startar Braves en säsong utan Chipper Jones i laget. Den före detta infieldern avslutade sin karriär ifjol med att leda Braves till det nyinsatta NL Wild Card Game med ett resultat på 94 segrar och 68 förluster. Det blev dessvärre en förlust i den matchen mot St. Louis Cardinals, men i övrigt var det en fin säsong för Braves.

Inför årets säsong har man tappat eller bytt bort spelare som Tommy Hanson, Jair Jurrjens, Michael Bourn och Martin Prado. I gengäld är andra positioner förstärkta, företrädelsevis outfield där bröderna Justin och BJ Upton kommer att kampera tillsammans. Braves såg också till att använda sina optioner på Tim Hudson, Paul Maholm och Brian McCann för att säkerställa kontinutet.

Offensiven tillhör de bättre i ligan och bröderna Upton tillsammans med Jason Heyward bildar ett på pappret fantastiskt outfield. Washington Nationals huvudkonkurrent om divisionstiteln?

Håll ögongen på: Justin och BJ Upton. Talangfulla Julio Teheran.

marlins_logo2

Miami Marlins

Placering 2012: 5:a i NL East

För ett år sedan invigdes nya Marlins Park med pompa och ståt. Laget hade fyllts på med rutinerade och meriterade spelare för att vända den förlorande trenden. Lika viktigt var det att fylla den nya arenan och visst ökade snittet, från 18700 till 27400 – men det är nog de enda siffror Marlins är nöjda med. Man slutade sist i divisionen med 69-93 och hade extremt svårt mot lagen inom den. Det var bara mot Nationals man höll jämna steg, 9-9 i matcher.

Det har knappast undgått någon att Marlins i år ser helt annorlunda ut. En busslast av de spelare som skulle vara stommen i laget skickades till Toronto Blue Jays. José Reyes, Mark Buehrle, Josh Johnson, John Buck och Emilio Bonifacio får kanadensiska dollar i fortsättningen. Vi hittar Heath Bell i Arizona Diamondbacks och duktiga Yunel Escobar – som ingick i affären med Blue Jays – byttes snabbt bort till Tampa Bay Rays.

Marlins har byggt upp en bas av lovande spelare, samtidigt valde de att ta in veteranen Juan Pierre och förlänga med Austin Kearns istället för att spela Christian Yelich så strategin är inte helt solklar. Även till infield har det värvats etablerade spelare med sina bästa år bakom sig, Placido Polanco och Kevin Kouzmanoff.

Nej, 2013 blir inget år för revansch för Marlins. Huvudinriktningen får bli att inte komma sist i divisionen när säsongen summerats i höst.

Håll ögonen på: Giancarlo Stanton.

mets_logo2

New York Mets

Placering 2012: 4:a i NL East

Trots att Mets firade 50 år och att Johan Santana fixade klubbens första no-hitter så missade man slutspel för sjätte året i följd. Med de fortsatta finansiella turerna kring ägaren Fred Wilpon så var det kanske inte många som väntat sig något annat heller. Man slutade 74-88, 24 segrar bakom Nationals och nästan var femte seger kom mot bottenkollegan Marlins.

Ett av få glädjeämnen var RA Dickeys fenomenala säsong som slutade med en Cy Young Award. Lika kul det var med utnämningen, lika tråkigt skulle fansen få när klubben inte hade råd att skriva ett nytt kontrakt. Dickey återfinns nu i Blue Jays.

Inför årets säsong har man gjort klart med David Wright för åtta nya år, och vi tror att det är den enskilt viktigaste händelsen. Wright är ansiktet utåt och den naturliga ledare Mets behöver. Och en bra spelare, förstås. Mets rotation är helt okej med Jon Niese, Dillon Gee och nya Shaun Marcum som stomme. Johan Santana kommer tyvärr att börja säsongen på skadelistan, en säsong som lär vara den sista på CitiField för den tvåfaldige Cy Young Award-segraren. Mets har en option på $25 miljoner för 2014 men väljer med största sannolikhet att köpa ut Santana för $5,5 miljoner.

Mets stora sorgebarn inför 2013 är outfield. Man jagade länge Michael Bourn men förlorade den kampen mot Cleveland Indians. Marlon Byrd, Jordany Valdespin, Lucas Duda, Mike Baxter, Collin Cowgill och Kirk Nieuwenhuis är de spelare som kommer att slåss om speltid. Det håller inte.

Håll ögonen på: David Wright, Ike Davis.

phillies_logo2

Philadelphia Phillies

Placering 2012: 3:a i NL East

Att Phillies skulle missa slutspel för första gången sedan 2006 var inför säsongen otänkbart. Ligans bästa pitcherrotation och en stark offensiv skulle täppa till truten på uppstudsiga Nationals, men Phillies fick se sig besegrade av huvudstadslaget och även av Braves. 27-25 i maj blev till 36-45 i juni och 47-58 efter juli. När säsongen var slut var man slutligen 17 segrar bakom Nationals och slutade 81-81.

För att återfå heder krävs det egentligen bara att truppen försöker hålla sig hel i år. Skadebekymmer var den stora orsaken till det missade slutspelet. Phillies har dock värvat intressanta spelare i Michael Young och Delmon Young, två spelare med några svaga år bakom sig men som definitivt har potential att kunna leverera. Annars är det förstås Ryan Howard, Jimmy Rollins och Chase Utley som väntas leverera offensivt. Howard är nu fri från sin skada och hoppas kunna få spela en hel säsong igen.

Roy Halladay, Cliff Lee och Cole Hamels är alltid att räkna med på pitcherkullen och Jonathan Papelbon kommer troligen att ha många chanser till saves. Som sagt, håller sig nyckelspelarna hela är det mycket möjligt med att ordningen blir återställd i NL East igen.

Håll ögonen på: Roy Halladay, Ryan Howard.

nationals_logo2

Washington Nationals

Placering 2012: 1:a i NL East, utslagen i NLDS

Nationals verkar göra det mesta rätt. Ok, att välja Stephen Strasburg och Bryce Harper i 2009 och 2010 års drafter var kanske inga svåra val. Men värvningar av Jayson Werth (om än till överpris), Adam LaRoche, Gio Gonzalez och det för ett år sedan nya kontraktet med Ryan Zimmerman har gjort laget till ett att räkna med flera år framöver. De löften om att laget skulle satsa som Strasburg fick har uppenbarligen infriats.

Just Strasburg blev en het fråga när Nationals äntligen nådde slutspel ifjol. Ledningen stod på sig att hans arm skulle vila och avstod att spela honom under NLDS som man sedermera förlorade mot St Louis Cardinals. Vi får anta att Strasburg är revanschsugen i år!

Nationals har förstärkt laget med Dan Haren från Angels och Denard Span från Twins (kostade lovande SP Alex Meyer). Viktigast är dock kanske den före detta Yankees- och Rays-closern Rafael Soriano som skulle förstärka vilken bullpen som helst.

Braves och Phillies får se upp, Nationals är här för att stanna.

Håll ögonen på: Stephen Strasburg, Bryce Harper, Ryan Zimmerman.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!