Frågor och svar tre veckor in på säsongen

Fråga 1. Justin Upton, Chris Davis och Brandon Phillips har varit några av säsongens positiva överraskningar så här långt. Vem av dem tror du har störst chans på en MVP-titel?

Martin: Justin Upton skulle jag säga. Av det jag sett har han varit stark rätt igenom och med tanke på att han äntligen hamnat i samma lag som sin bror B.J. Upton, kan det vara ett tecken på att han verkligen kommer få till det den här säsongen.

Andreas: Vi såg på Matt Kemp under förra året att man inte ska dra allt för stora växlar kring säsongsstarten, skador och dalar i formen ställer snabbt till det, men Justin Upton ser ut att gå mot en monstersäsong. Snacka om lyckat miljöombyte och att flytten från Phoenix burit frukt för alla parter.


Fråga 2. Atlanta Braves catcher Evan Gattis, vald i 23:e rundan 2010, har inlett säsongen med .261/.314/.630. Är det årets rookie of the year?

Martin: Han har absolut imponerat, men man ska vara medveten om att han haft en hel del problem under sin karriär. Alkohol/drogproblem, knäskador och slutade till och med spela baseboll under highschool. Mitt svar blir ändå att han har väldigt bra chanser på att bli ROY.

Andreas: Jag är inte överväldigad över årets rookieuppsättning, men Gattis har rätt egenskaper att lyckas. Däremot är frågan hur Braves väljer att hantera situationen när Brian McCann är tillbaka från sin skada om några veckor. Utöver Gattis hittills korta MLB-sejour har han inte spelat över AA-nivå och gör det troligt att han får nöja sig med AAA-boll i Gwinnett Braves och att McCann och Gerald Laird alternerar under 2013.


Fråga 3. Matt Cain som förra året var en av ligans bästa pitchers har fått en minst sagt dålig start. Kommer han att repa sig?

Martin: Cain har egentligen bara haft en riktigt dålig start. Kollar man lite mer noggrant ser man att en stor del av hans höga ERA delvis beror på motståndarens effektivitet. Han har en ganska okej WHIP, en hög K/9. Han har varit väldigt stabil under sina säsonger så att han helt plötsligt skulle ha en väldigt dålig säsong känns osannolikt.

Andreas: Jag är inte orolig. Cain är fortfarande ung och håller samma strikeout-rate som tidigare säsonger, och även om han ligger på 90,5 mph (mot vanliga 92-93 mph) på sin fastball så är det på samma nivå som under april förra året. Cain kan måhända ha blivit lättare för motståndarna att läsa av, men han har till skillnad från andra pitchers med problem (exempelvis Roy Halladay) sina verktyg intakta. Han repar sig snart.


Fråga 4. På tal om pitchers med en dålig start, vem av förra årets Cy Young-vinnare (David Price och R.A. Dickey) har störst chans i årets omröstning?

Martin: Dickey. Han har bättre ursäkter för att underprestera i början i och med nytt lag och nytt land. Däremot så finns risken att han är gammal och sliten och kanske inte håller längre, men jag tror inte det. Price kommer nog inte ha något värdelöst år heller, men jag tror Dickey kommer vara lite bättre i år.

Andreas: Jag har aldrig riktigt varit förtjust i Dickey, jag tycker att han ser väldigt sårbar ut när motståndarna väl fått kläm på att sätta dit honom. Tyvärr – för motståndarna – lyckas de sällan med det. Jag tror dock att Dickey flög lite väl enkelt under motståndarscouternas radar förra säsongen, i år är han mycket bättre bevakad och kommer inte att vara en Cy Young-kandidat. Price? Han har verkligen inte övertygat hittills men likt Cain besitter han förmågan att vända på steken, räkna inte ut Murfreesboros stolthet ännu.


Fråga 5. Colorado Rockies har inlett starkt med 13-4 efter att ha varit ett av ligans bottenlag förra året. Kommer de vara över .500 i år?

Martin: De har absolut blivit lite starkare i år, nyförvärv och spelare som är tillbaka från skador. Men det man ska ha i tanken är att divisionsrivalerna fortfarande är mycket starkare (undantag: San Diego Padres). Att vinna 81 matcher där kommer man antagligen inte klara.

Andreas: Rockies blev i natt första lag i MLB att slå in 100 runs för säsongen, de har högst OBP i MLB och i särklass bästa BA i National League. Carlos Gonzalez, Michael Cuddyer och Troy Tulowitzki har levererat mer än väl. Även talangen Wilin Rosario lever upp till förväntningarna. Samtidigt har man mött ett hyfsat svagt i motstånd i form av Padres (sex matcher) och Mets (tre matcher). När man mötte regerande mästarna Giants i tre matcher blev det idel förluster och total skillnad på runs 8-23. Det blir tuffare framöver med Dodgers och fler serier mot Giants, men .500 är de på god väg att klara av.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!