Krönika: Denna jävla doping

Ni får ursäkta språket, men är det något jag hatar med sport så är det dessa fuskare.

För två veckor sedan åkte Ryan Braun fast för doping. Något som många väntat på i flera år då det fanns misstankar om doping redan innan han blev National Leagues MVP 2011. Han blev friad tack vare en teknisk miss och det blev en massa smutskastning från flera håll, främst från Milwaukee Brewers fans. Hans straff blev 64 matcher, resten av Brewers miserabla säsong. Inte särskilt hårt alltså.

Igår kom domar från Biogenesis-fallet. 12 spelare dömdes till 50 matchers avstängning och accepterade straffet. Några nämnvärda spelare är Nelson Cruz, Everth Cabrera, Jhonny Peralta och Antonio Bastardo.

Den absolut största snackisen var Alex Rodriguez, vad skulle han få för straff? Många talade för en livstidsavstängning och som ni vet är han inte någon ängel direkt. Han har testats positivt för doping 2003, men sluppit straff. Samma år som han blev American League MVP. Domen kom vid 21.00 svensk tid, 211 matchers avstängning vilket innebär att han inte har någon möjlighet att komma tillbaka till basebollen förrän år 2015. Samma år som han fyller 40. Det ger troligtvis samma effekt som en livstidsavstängning. Visserligen finns det flera spelare som är 40 år, men att komma tillbaka efter ett och ett halvt år utan baseboll är osannolikt. Han har dock valt att överklaga domen. Om det är för att han tror att bevisningen är för svag eller att det är ett långskott för en sista chans att spela baseboll på MLB-nivå vet jag inte.

A-Rods dom kommer träda i kraft på torsdag vilket innebär att han får spela fram tills dess, och här kommer den del som jag ogillar mest. New York Yankees valde igår natt att låta honom spela. Här snackar vi alltså om en spelare som åkt fast för doping och har en 211 matcher lång avstängning framför sig och som har en väldigt smutsig bakgrund. Man visar alltså att det är okej att fuska, man tar ett beslut som sätter både klubbens och sportens rykte i skiten.

Med avstängningarna tycker jag att man har kommit en bra bit på den långa vägen mot en ren idrott. Fuskarna kommer alltid finnas där, men kommer straffen göra det?

Visa kommentarerStäng kommentarer

5 Kommentarer

 • Andreas Westling
  Posted 6 augusti, 2013 at 18:31 0Likes

  Att Yankees spelar Rodriguez är egentligen inte konstigare än att Nelson Cruz m.fl. spelat för sina lag fram till nu. Skillnaden är att han varit skadad och otillgänglig fram tills nu – och den insatte vet att Yankees dragit ut och förhalat hans comeback – och att de andra spelarna i jämförelse fick lindriga straff som de accepterade.

  ”Man visar alltså att det är okej att fuska”, till skillnad från vilka andra klubbar med dopade – såväl aktuella som tidigare dömda – spelare då? Brewers och Braun? Alla andra 103 stycken spelare (men vars identiteter fortfarande är hemliga) som åkte fast i samma rapport 2003? Alla inblandade spelare och klubbar från The Mitchell Report?

  Rodriguez är avstängd från och med torsdag, en avstängning han kommer att överklaga och således skjuta startdatumet på. Yankees har sedan tidigare en dispyt med Rodriguez om hans comeback från sin skada, där Rodriguez anlitat en egen doktor för att friskförklara sig snabbare. Det står skrivet i stjärnorna att Rodriguez skulle ta till juridiska åtgärder, bland annat via spelarfacket, om han inte fått spela fram till att avstängningen de facto börjar gälla. DET är anledningen till att han nu spelar, inte att Yankees vill vinna matcher med hjälp av hans potentiella produktivitet. Sedan är det förstås kontraproduktivt av Yankees att spela honom som cleanup hitter, men att klubben skulle anse att det är ok att fuska – jag baxnar av påståendet.

  • Martin Sundquist
   Posted 6 augusti, 2013 at 20:37 0Likes

   Jag är medveten om att Yankees förhalade hans comeback och att de andra fick mycket lindrigare straff.
   Men jag anser att det är en viss skillnad. Cruz m.fl. har inte varit dömda innan och som vi alla vet är man oskyldig till motsatsen bevisas. Nu har det bevisats och han har dömts skyldig och ska vara avstängd till och med 2014.
   Hur det ser ut med det juridiska om han inte får spela kan jag erkänna att jag inte har koll på, däremot ser jag det som tveksamt ifall han kan stämma för att han inte får speltid. Men som sagt, jag vet inte exakt hur det ser ut.

   Jag kan erkänna att det var lite klumpigt och kraftigt uttryckt att klubben anser att det är okej att fuska. Däremot ser det inte snyggt ut, men om det endast är för att inte bli stämda ber jag om ursäkt och tar tillbaka det.

   • Andreas Westling
    Posted 6 augusti, 2013 at 21:06 0Likes

    Lugnt, jag var nog lite hård i mina ord 🙂

    Jag har hela tiden haft en känsla att det kontrakt Rodriguez sitter på med Yankees är kraftigt till hans fördel, med tanke på den oförmåga klubben har att komma ut från det samtidigt som Rodriguez tabbar sig gång efter gång. Det finns säkerligen klausuler som säger att han ska få spela X med tid om han har möjlighet, han agerar åtminstone som att så är fallet.

    ”Nu har det bevisats och han har dömts skyldig”, det är det här jag tror att det skaver lite. Mig veterligen är han inte dömd i dess rätta bemärkelse – han har bara inte erkänt ännu. MLB har presenterat bevis för Rodriguez och övriga inblandade och kommit med ett förslag på straff. Rodriguez har inte accepterat och fick avstängningen som han nu väljer att överklaga. I det skiljeförfarandet hos Fredric Horowitz kommer den slutliga domen att komma, det är från och med då Yankees har möjlighet att på grund av Biogenesis-fallet stänga av honom från spel. Personligen hoppas jag få se bevisen MLB sitter på, hoppas de kommer fram i skiljedomen.

    Jag tycker att det är en tragisk historia. Det är ingen hemlighet att jag brinner för klubben och att jag tidigare haft starka sympatier för Rodriguez. Respekten för spelaren har dock försvunnit i och med den här soppan och jag tycker det är extremt tråkigt att han framför allt inte bara erkänner (för givetvis är han dopad!) och tar sitt straff, utan istället väljer att gripa efter halmstrån för att få sina dollars. När jag hör honom prata om ”jag vill spela för fansen” osv. känner jag en avsmak. Däremot tycker jag att Yankees och Brian Cashman, i den rävsaxsituation de är i, gör det mesta rätt. De agerar diplomatiskt och ger inte Rodriguez speciellt många argument till att klubben motarbetar honom. Det i sin tur gör det enklare för klubben att agera när en dom väl finns.

    • Martin Sundquist
     Posted 6 augusti, 2013 at 21:51 0Likes

     Då hänger jag med. Jag hade missat den lilla, men viktiga, detaljen om att det inte hade varit någon domstol eller liknande som dömt honom utan helt enkelt någon slags medling.

     Att det är tragiskt håller jag med om och att Yankees vill slippa betala en enda dollar till honom till förstår jag.
     Hans snack om hur synd det är om honom och hans ”hjärta” är bara pinsamt, men ack så vanligt hos personer som åkt fast för doping.

 • Trackback: Biogenesis | Going Wildz

Kommentera!