Alex Rodriguez-härvan

Strax innan klockan 18 idag kom beskedet. Alex Rodriguez stängs av för doping. Domen är en hel säsongs avstängning, alla 162 grundseriematcher plus eventuella slutspelsmatcher.

Genom nästan hela sin karriär har han anklagats för att ha varit dopad. 2003 gjordes det anonyma tester på 1200 spelare ifall de är dopade, 104 av dem testades positivt och en av dem av Alex Rodriguez. Eftersom mer än fem procent av de testade var dopade beslutades det att man skulle införa avstängningar på dopade spelare från och med säsongen 2004. I juli 2007 sa den före detta spelaren Jose Canesco att han skulle skriva en bok om doping i MLB där han anklagade bland annat Rodriguez. ”A-Rod” å andra sidan nekade och hävdade att han aldrig använt sig av prestationshöjande medel. Under 2009 avslöjades det dock att han varit dopad under säsongen 2003 och han sa bland annat ”I did take a banned substance. And for that, I am very sorry and deeply regretful”.

Inför säsongen 2013 växte nya anklagelser. Miami New Times hade kommit åt en lista från kliniken Biogenesis i Miami som bland annat ägnade sig åt skönhetsbehandlingar. Det man även gjorde var att sälja prestationshöjande medel till basebollspelare och en av de som hävdades var Alex Rodriguez. I augusti kom man med förlag på avstängningar till samtliga som nämnts i listan, alla 13 förutom Rodriguez accepterade sina avstängningar på mellan 50 och 65 matcher. Rodriguez som fick 211 matcher (vilket skulle innebära till och med slutet av 2014) valde att överklaga och fick spela vidare i väntan på dom.

Idag kom alltså domen på 162 matcher. Rodriguez hävdar fortfarande att han är oskyldig och säger:
”The number of games sadly comes as no surprise, as the deck has been stacked against me from day one. This is one man’s decision, that was not put before a fair and impartial jury, does not involve me having failed a single drug test, is at odds with the facts and is inconsistent with the terms of the Joint Drug Agreement and the Basic Agreement, and relies on testimony and documents that would never have been allowed in any court in the United States because they are false and wholly unreliable. […]
I  have been clear that I did not use performance enhancing substances as alleged in the notice of discipline, or violate the Basic Agreement or the Joint Drug Agreement in any manner, and in order to prove it I will take this fight to federal court. […]
I will continue to work hard to get back on the field and help the Yankees achieve the ultimate goal of winning another championship. I want to sincerely thank my family, all of my friends, and of course the fans and many of my fellow MLB players for the incredible support I received throughout this entire ordeal.”

Han har rätt på flera punkter, domen är inte byggd på rättvisa utan på hat. Praktiskt taget hela basebollvärlden är emot honom och vill se honom avstängd (jag ska inte ljuga, jag är en av dem som hoppas på att han åker fast). Det är första gången han åker fast för doping under den tid som det har varit straffbart, ändå fick han som första förslag ett straff som var mer än fyra gånger så hårt som för de flesta andra. Det är inte rättvisa, det är av hat.

Frågan om han är skyldig är en annan. Det är jag helt övertygad om att han är, lika så att han kan åka fast inför en opartisk jury. Cyklisten Lance Armstrong åkte fast för doping utan att testa positivt i ett enda dopingtest, precis som Rodriguez. Man kan fälla en person för mord utan teknisk bevisning, då borde det även gå att fälla någon för doping utan att personen testats positivt i ett test. Och ni kanske kommer ihåg vad Armstrong gjorde ett kort tag efter att han fått sin livstidsavstängning, han erkände att han varit dopad alla sju gånger han vunnit Tour de France.

Fallet Rodriguez är långt ifrån över, han kommer med allra största sannolikhet överklaga till en juridisk domstol och är det något som är säkert är det att han kommer ha stjärnadvokater som kommer leta efter vartenda litet kryphål i MLBs regler.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!